2 Ekim 2024 Çarşamba

Zeytinliklerden sonra kıyılarda talana açılıyor

Zeytinliklerin maden şirketlerinin talanına açan düzenlemenin ardından şimdi de kıyılar sermayenin hizmetine açılıyor. Kıyıların talanına neden olarak yönetmelikle valiler tek yetkili kılınacak.

Zeytin ağaçlarının kesilerek, zeytinlikleri maden şirketlerinin talanına açan düzenlemeyi kıyıların talanına neden olarak düzenleme takip etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kıyı Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te dün değişiklik yaptı. Değişiklikle valiliklere kıyı kenar çizgisini yeniden belirleme yetkisi verilerek kıyıların yasaya aykırı biçimde istilasının önü açıldı.

Yönetmelikte, sahil şeridinde yapılacak yapıların kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabileceği belirtilirken, valilere kıyı kenar çizgisini belirleme yetkisi verilerek, valiler eliyle talanın önü açılmaya çalışılıyor.

"Kıyı kenar çizgisinin onayı ve ilanı" başlıklı maddesinde yapılan değişiklikle, meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanlarında, turizm merkezi ilan edilerek ilgili bakanlıklarca kesin tahsis hakkı verilmiş ve turizm işletmesi belgesi almış yapıların bulunduğu alanlarda yeni kıyı kenar çizgisi tespit edilebilecek.

Buralarda mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine yapılan itirazlar Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonları'nca değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda; bu alanların kıyı özelliği taşıyıp taşımadığına ilişkin hazırlanacak raporla yeni bir kıyı kenar çizgisi belirlenecek.

Bu değişiklik otellerin bulunduğu kıyılarda, kıyı kenar çizgisinin yeniden tespit edilmesine, dolayısıyla da yapılaşmaya kapı açıyor.

KIYILAR PEŞKEŞ ÇEKİLECEK
Kıyıların istilasını meşrulaştıracak yeni düzenleme özellikle turizm bölgelerinde sahillerin oteller tarafından işgal edilmesi nedeniyle halk sahilleri tamamen kullanamaz hale gelecek.

SALDA GÖLÜ DE TEHLİKE ALTINDA
Yeni yönetmelik değişikliği aynı zamanda Salda Gölü başta olmak üzere pek çok göl ve deniz çevresinde yapılaşmaya neden olacak.