24 Eylül 2024 Salı

Êzidîler Cima Bayramı'nı kutladı

Cima Bayramı'nı kutlayan Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallesi Ezidi Evi, dünyada barış ve güvenliğin hakim olması, Rojava'nın işgal edilen bölgelerinin özgürleştirilmesi dileklerinde bulundu.

Êzidîler her yıl 6 Ekim'de Başûrê Kurdistan'ın Şêxan ilçesinde Laleş Tapınağında toplanıp Cima (Hac) Bayramı'nı kutluyor. Êzidîlerin en önemli bayramlarından biri olan Cima Bayramı, 7 gün boyunca kutlanıyor. Laleş Tapınağı, bu yıl 7 gün süren kutlamaların ardından 12 Ekim'de kapılarını kapattı.

Covid-19'dan dolayı Başûrê Kurdistan'daki Laleş Tapınağını ziyaret edemeyen Rojavalı Êzidîler, bugün Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki Êzidî Evi'nde Cima Bayramı'nı kutladı.

Onlarca Êzidî ve İslam dini temsilcileri bayram kutlamalarına katıldı. Kutlamada Laleş Heykeli'nin yanında mumlar yakıldı.

Êzidî Evi Üyesi Gulê Xezalê, "Bayramın Laleş Tapınağında kutlanması gerekiyordu, fakat koronavirüsün yayılmasından dolayı Başûrê Kurdistan'a gidilemedi. Biz de Cima Bayramı'nı Halep'te kutladık" dedi.

Gulê Xezalê bayramın dünyada barış, güvenlik ve istikrara vesile olmasını, aynı zamanda işgal edilen toprakların özgürleştirilip sahiplerinin yurtlarına dönmesi dileğinde bulundu.