24 Eylül 2024 Salı

1 Mayıs İstanbul Bileşenleri'nin Kadıköy'deki eylemine polis saldırısı

1 Mayıs İstanbul Bileşenleri'nin "1 Mayıs yasaklanamaz" şiarıyla Kadıköy Rıhtım'da yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

1 Mayıs İstanbul Bileşenleri'nin "1 Mayıs yasaklanamaz" şiarıyla Kadıköy Rıhtım'da yapmak istediği basın açıklaması önceki alan polis ablukasına alındı.

Eylemde polisin yasağına KESK üyesi kamu emekçisi "Lebaleb kongreler yapılırken pandemi gerekçesiyle alanları emekçilere kapatamazsınız. 1 Mayıs'ta sokaklarda bizimdir" diye tepki gösterildi.

Başka bir KESK üyesi ise "Herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin sadece ve sadece kısmi kısıtlamalarla pandeminin önlenemeyeceğini biliyoruz. Her gün yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda hayatı savunmak için, emeğin haklarını savunmak için yeni bir yaşam, eşitlikçi, özgürlükçü bir ülke kurmak için bugün buradayız" denildi.

Konuşmalar devam ederken pandemi gerekçesiyle 15 Mayıs'a kadar eylem ve etkinlik yasağını bahane eden polis kitleye saldırdı. Saldırıda Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, TÖP Sözcüsü Perihan Koca, avukat Tamer Doğan'ın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

PİROĞLU: 1 MAYIS'I YASAKLATMAYACAĞIZ
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu'nun çevresi de polis tarafından kapatıldı. Piroğlu barikat içerisinde konuştu "Onlar insanlar yoksulluktan ölmesin diye burada gözaltına alındı. Milletvekili olarak bende ablukaya alındım. İnsanları dövenler, insanlara saldıranlar bilsin ki; bunun faturasını bu ülkeyi yönetenler ödeyecek. 1 Mayıs'ı yasaklayamazsınız. 1 Mayıs işçinin dövüşerek, mücadele ederek kazandığı bir gün. Uğruna bedeller ödedik, bedeller ödemekten korkmayız. Diz çökmeyeceğiz, ayakta kalacağız. 1 Mayıs'ı yasaklatmayacağız" diye belirtti.

'BU BASKIYI MUHAKKAK AŞACAĞIZ'
Gözaltı saldırısının ardından KESK binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, 40 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Koçak "Dünyanın gözü önünde İstanbul gibi bir emekçi kentinde 1 Mayıs sürecinin bildiri dağıtımının bile yasaklandığı bir süreci yaşıyoruz. 1 Mayıs bu sene Emniyet koridorlarında kutlanır hale geldi. Direnen işçilerle başlayan süreç sendikalarla ilgili baskı ile devam etti. İstanbul 1 Mayıs Bileşenleri olarak İstanbul’da 1 Mayıs sürecinin programını açıklamak istedik. Bu Türkiye genelinde böyle. Bu bir haftadır bu saldırıların en çirkin halini yaşıyoruz" dedi.

Emekçilerin buna dur diyeceğini ifade eden Koçak, "Biz bu baskıyı muhakkak aşacağız. Bu bir abluka! Bu emekçilerin ablukaya alınmasıdır. Bu kadınların ablukaya alınmasıdır, bu farklı kimliklerin ablukaya alınmasıdır. Bakın pandemi gerekçe edilerek bizler bu kapalı alana sıkıştırıldık. Dün gözaltına alındığımızda 26 kişinin bir arabaya sıkıştırılması gibi. Bugün gözaltına alınan arkadaşlarımızın 30’ar kişi olarak arabalara sıkıştırılması gibi" diye belirtti.