21 Eylül 2024 Cumartesi

1.1 milyon Filistinli tehcir edilmek isteniyor

Gazze Vadisi'nin kuzeyinde 1.1 milyon Filistinli işgalci İsrail ordusu tarafından tehcir edilmek isteniyor. Öte yandan HRW de İsrail'in hava saldırılarında beyaz fosfor kullandığını açıkladı.

Filistinli direniş gruplarıyla siyonist İsrail devleti arasında süren savaşta İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni günlerdir mutlak abluka altında tutmaya ve hava saldırılarıyla bombalamaya devam ediyor.

İsrail ordusu, Gazze Vadisi'nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 1.1 milyon Filistinliye 24 saat içinde Gazze'nin güneyine zorunlu göç etme dayatmasında bulunuyor. Öte yandan İsrail ordusunun Gazze sınırına asker ve askeri mühimmat yığdığı ve ilerleyen günlerde karadan saldırıya hazırlandığı kaydedildi.
 
Birleşmiş Milletler yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşmiş Milletler böyle bir hareketin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyor" diyerek İsrail'in Filistinlileri göç ettirme kararının iptali çağrısında bulundu.

İsrail'in saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı en az bin 537'ye yükselirken, yaralıların sayısı 6 bin 612'ye ulaştı. Yaşamını yitiren İsraillilerin sayısı ise bin 300.

HRW: İSRAİL BEYAZ FOSFOR KULLANIYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in, Gazze ve Lübnan'daki saldırılarında beyaz fosfor kullandığını belirtti.

HRW'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı” denildi.

Beyaz fosforun dayanılmaz yanıklara yol açtığı ve evleri ateşe verebildiği hatırlatılan açıklamada, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor" denildi.