30 Eylül 2024 Pazartesi

'15-16 Haziran'dan Gezi'ye Direniş Günleri Festivali' yarın başlıyor

BEKSAV, 5. "15-16 Haziran'dan Gezi'ye Direniş Günleri Festivali" yarın başlıyor. "Sanatta ve Hayatta Direniş" şiarıyla yapılacak festival kapsamındaki etkinliklerde, büyük işçi direnişinden bugüne dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan direnişlere dikkat çekilecek.

Bilim Eğitim Estetik ve Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), "15-16 Haziran'dan Gezi'ye Direniş Günleri Festivali" yarın başlıyor. 5.'si düzenlenen festival bu yıl "Sanatta ve Hayatta Direniş" şiarıyla düzenlenecek.

FESTİVAL PROGRAMI
Festivalin startı yarın (10 Haziran) saat 20.00'da BEKSAV Bahar Bahça'da yapılacak etkinlik ile verilecek. Etkinlikte direniş günlerine ilişkin hazırlanan sinevizyonun gösterimi yapılacak. Ayrıca program kapsamında Çapulcu Zamanlar filmi de YouTube üzerinden yayınlanacak.

12 Haziran Cuma günü ise Süreyya Operası önünde saat 19.00'da ABD'de polis tarafından katledilen siyahi George Floyd başta olmak üzere bir çok ülkede yaşanan polis terörü ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için 8.46 dakikalık "Nefes Alamıyorum" susma eylemi yapılacak. BEKSAV Müzik Topluluğu ezgilerini seslendirecek, Tiyatro İmge oyunlarını sergileyecek ve bir de sokak resmi performansı gerçekleştirilecek.

13 Haziran Cumartesi günü ise online söyleşiler yapılacak. İlk söyleşi DİSK/ Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Deniz Bakır ile 15-16 Haziran direnişi üzerine gerçekleştirilecek. Ardından sanatçılar Kavel Alpaslan ile Küba muhalif müziği üzerine, sanatçı Cenk Dost Verdi ile ise pandemi döneminde sanat ve sanatçıların yaşadığı sorunlar üzerine konuşulacak. "Sanat ve Hayat Sohbetleri" saat 21.00'da başlayacak.

Festivalin kapanışı 16 Haziran'da BEKSAV Bahar Bahça'da yapılacak etkinlikle gerçekleştirilecek.

'SANATTA VE HAYATTA DİRENİŞ'
Açıklama yapan BEKSAV, "15-16 Haziran İşçi direnişinden Gezi'ye, sarı yeleklilerden Minneapolis'e eşit, adil ve özgür bir dünya için ezilenlerin öfkelerinin meydan ve sokaklara taştığına dikkat çekti. "Bizler de, taşan bu öfkeyi paylaşıyor; eşitlik ve özgürlük mücadelesinde, sanatta ve hayatta direniş diyoruz" dedi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Çarkları döndürmek için hayatları hiçe sayılan, evde kalamayan işçiler için; emperyalist kapitalizmin, ezilenlere vaat ettiği açlık ve yoksulluğa karşı elbette direniş diyeceğiz.

"Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz  gün be gün artarken; Gülistan Doku hala kayıpken, Aleynalar, Zeynepler katledilirken bizler elbette direniş diyeceğiz.

"Seçilmişlerin yerine kayyumlar atanıp, vekillikleri düşürülüp hapsedilirken elbette direniş diyeceğiz.

"LGBTİ+'lara yönelik homofobik saldırılar ve nefret cinayetleri her geçen gün artarken, elbette direniş diyeceğiz.

"Her geçen gün tüm dünyada ezilenlere karşı, polis şiddeti giderek artıyor. Bu saldırılar bugün George Floyd da cisimleşse de, o ne ilkti ne de son olacağa benziyor. Yaşadığımız Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında da, bu tarz saldırılar ile sıkça karşılaşmaktayız. Polis kurşunuyla öldürülen, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Korkut'tan tanığız. Yine yakın süreçte, üst üste plastik kutular içerisinde kaldırımlara gömülmüş bedenler; Mardin Dargeçit'te mağaralarda bulunan insan kemikleri, tüm dünyada egemen ırkçı-faşist zihniyetin varlık gösterdiğinin kanıtıdır. Bu zihniyete karşı elbette direniş diyeceğiz."

15-16 Haziran büyük işçi direnişinden bugüne, Haziran'ın yine dünyanın dört bir yanında ezilenlerin direnişlerine sahne olduğuna dikkat çeken BEKSAV, bu yıl ki direniş günleri festivalinde ABD'de polis tarafından katledilen George Floyd şahsında, coğrafyamızda ve tüm dünyada yaşanan polis şiddetine, ırkçı-şoven ve faşist saldırılara karşı "direniş" temasıyla, sokak etkinlikleri, belgesel gösterimleri, panel, dinleti ve canlı yayınlar gerçekleştireceklerini kaydetti.

Pandemi nedeniyle etkinlikleri sosyal mesafe ve gerekli önlemler alarak gerçekleştireceklerini kaydeden BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan, "Dostlarımızı burada olmaya davet ediyoruz" diyerek, herkesi etkinliklere katılmaya çağırdı.