20 Eylül 2024 Cuma

24 işçinin tutuklanması Diyarbakır'da protesto edildi

Kötü çalışma ve yaşam koşullarını protesto ettikleri için 24 havalimanı işçisinin tutuklanması Diyarbakır'da protesto edildi.
Kötü çalışma ve yaşam koşullarını protesto eden 3. havalimanı inşaatında çalışan işçilerden 24'ünün tutuklanması Diyarbakır'da protesto edildi. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından Ofis semtinde yer alan AZC plaza önünde yapılan eyleme, HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen, Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Saliha Aydeniz, Selçuk Mızraklı ve Semra Güzel de katılarak destek verdi.
 
Emek ve meslek örgütleri tarafından hazırlanan basın açıklamasını DİSK Genel İş Sendikası Diyarbakır 2 No'lu Şube Sekreteri Hasan Hayri Eroğlu okudu. Eroğlu, yüzlerce işçinin gözaltına alınmasının, aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu 24 işçinin tutuklanmasının ülkede adaletsizliğin geldiği boyutu gözler önüne serdiğini ifade etti.
 
İşçilerin sadece gaz bombalarının ve TOMA'ların değil, iktidar yanlısı medyanın yalanlarının, kin ve nefret söylemlerinin de hedefi olduğunu söyleyen Eroğlu, "Kalemleri ve vicdanları satılık, işçi düşmanı bu medya mensupları bilsinler ki bu ülkenin asli unsuru, gerçek sahibi işçilerdir, emekçilerdir, üretenlerdir. İşçilerin taleplerini gaz bombalarıyla, gözaltılarla, tutuklamalarla, yalanlarla bastırmak isteyenler, sadece inşaat işçilerini hedef almamış. Belli ki ülkenin emeğiyle geçinen dörtte üçüne 'Kölece bir suskunluk' dayatmak istemişlerdir" dedi.
 
DENETİM KOMİSYONU OLUŞTURULMASINI TALEP EDİYORUZ 
 
Havalimanı şantiyesinde Denetim Komisyonları'nın oluşturulması gerektiğini söyleyen Eroğlu, "Uluslararası Çalışma Örgütü'nü (ILO), Çalışma Bakanlığını ve Ulusal İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi'ni hızla sorunların çözümüne dönük etkin görev almaya davet ediyoruz. Sendikalardan, meslek odalarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden ve Bakanlığın ilgili birimlerinden oluşan bir Denetim Komisyonu oluşturulmasını talep ediyoruz. İnşaat işçilerinin tüm talepleri karşılanmalı, tutuklanan tüm işçiler derhal serbest bırakılmalı, insanlık dışı koşullarda, kölece ve hukuksuz biçimde işçi çalıştıranlar işverenler hakkında etkin bir soruşturma başlatılmalı" çağrısını yaptı.
 
FARİSOĞULLARI: HER TARAFI ADETA TECRİT ALTINA ALMA SÖZ KONUSU
 
HDP Milletvekili Musa Farisoğulları ise yaptığı konuşmada 3. havalimanı işçilerinin en meşru demokratik hak taleplerinin bile mevcut iktidar ve yöneticiler tarafından bir "terör girişimi" olarak kamuoyuna sunulduğunu ifade etti.
 
"Türkiye'nin her tarafını adeta tecrit altına alma durumu söz konusu" diyen Farisoğulları, "Bütün demokrasi güçleri, bütün meslek odaları, tüm muhalif güçler olarak bu kara faşizme, zorbalığa ve hak gaspı içerisinde olan kesime karşı ortak bir tutum içinde olmamız gerekiyor. HDP olarak, hak temelinde mücadele yürüten, direniş içerisinde olan bütün toplumsal dinamiklerle tekçi mantığa karşı sonuna kadar birlikte mücadele yürüteceğiz" diye konuştu.