19 Eylül 2024 Perşembe

29 yıldır Mehmet Zafer'i arayan aile inkar ve cezasızlıkla karşılaştı

Diyarbakır'da 1995 yılında gözaltında kaybedilen Mehmet Zafer Demirkıran'ın akıbetinin sorulduğu "kayıplar" eyleminde, 29 yıldır Mehmet Zafer'i arayan ailenin inkar ve cezasızlıkla karşılaştığına dikkat çekildi. 

Diyarbakır'da kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının "kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi bu haftada devam etti. 814. eylem Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkındaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme kente bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Eylemin yapıldığı alana kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı, kayıpların fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıdı. Bu haftaki eylemde 12 Eylül 1995 tarihinde Diyarbakır'da gözaltında kaybedilen Mehmet Zafer Demirkıran'ın akıbeti soruldu. 

Demirkıran'ın kardeşi Sabahattin Demirkıran söz alarak kardeşi ve kardeşinin katledilme sürecinde yaşananları dile getirdi. Mehmet Zafer Demirkıran'ın hikayesini İHD Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi okudu. Demirkıran'ın hikayesi şöyle: "12 Eylül 1995 tarihinde saat 22.00 civarında Demirkıran ailesinin evi kendilerini polis olarak tanıtan silahlı 6-7 kişi tarafından basılır. Plakasız bir Toros ve yalnızca ön tarafında 21 R 789 plakası bulunan beyaz Şahin araçla gelen bu kişiler, Mehmet Zafer'i 'ifadesi alınıp bırakılacak' diyerek beyaz Toros araca bindirip götürür. Gitmeden önce de Demirkıran ailesinin telefon kablolarını keserek, onların haberleşmelerini engeller. Hemen karakola giden aile 'Bizde yok' cevabını alınca Amed'deki bütün karakol noktalarına giderek oğullarını sorar. Aldıkları cevap hep aynıdır; 'Bizde yok!' OHAL Valiliği, DGM Savcılığı, Jandarma ve Emniyet'e yaptıkları başvurular da sonuçsuz bırakılır. Aile, Mehmet Zafer'in Saraykapı'da ki JİTEM merkezine götürüldüğü duyumunu alır. Bunun üzerine anne Behiye Demirkıran, sürekli JİTEM merkezinin bulunduğu Jandarma Merkez Komutanlığı'na giderek, oğlunu sorar. Annenin ısrarlı soruları üzerine kapıdaki nöbetçi asker, ona oğlunun tarifine uyan birinin oraya getirildiğini söyler. Başvuruları sonuçsuz kalan aile İnsan Hakları Derneği Amed Şubesi'ne başvurur. Yasal girişimlerde bulunan İHD, Uluslararası Af Örgütü ile de temasa geçer. Gerekli araştırmaları yapan Uluslararası Af Örgütü, 18 Ekim 1995 tarihinde yayınladığı 'kayıp' başlıklı raporla gözaltına alındığı kabul edilmeyen Mehmet Zafer Demirkıran'ın can güvenliğinden endişe ettiklerini uluslararası kamuoyuna duyurur. Ailenin, İnsan Hakları Derneği'nin ve Uluslararası Af Örgütü'nün girişimleri sonuçsuz bırakılır. 29 yıldır Mehmet Zafer'i arayan aile inkar ve cezasızlıkla karşılaşır. Baba Demirkıran, oğlunun akıbetine ve adalete ulaşamadan 2001 yılında vefat eder. 89 yaşındaki anne Behiye Demirkıran ise oğluna ve adalete ulaşmak için mücadele etmektedir."

Açıklama yapılan oturma eylemi ardından sona erdi.