21 Eylül 2024 Cumartesi

3 bine yakın Ermeni Karabağ'dan göç etti

Azerbaycan'ın saldırıları sonrası 3 bine yakın Ermeni Karabağ'dan Ermenistan'a göç etti, Ermenistan halkı ise hükümetin duruşunu yetersiz bularak istifaya çağırdı.

Azerbaycan'ın Karabağ'a başlattığı saldırı ve 20 Eylül'de sağlanan ateşkesin ardından 3 bine yakın Karabağlı Ermeni, Dağlık-Karabağ'dan Ermenistan'a göç etti.

Ateşkes sonrası Azerbaycan'ın saldırıları sürerken, Azerbaycan askerlerinin sivil yerleşimleri de hedef aldığı ve bölgeden göç eden sivillerin evlerini yağmaladığı belirtildi. Çok sayıda sivil Azerbaycan'ın saldırıları sonucu yaralanır ya da evsiz kalırken, kendileriyle görüşen yetkililere Ermenistan'a göç etmek istediklerini belirtti. Bu kişilerin Ermenistan'a ulaştırılması için 30 adet araç tahsis edilmesine karar verildi.

BBC Rusça ise binlerce Karabağlı Ermeninin, başkent Stepanakert'teki havaalanı yakınındaki çadır kampında yaşadığını yazdı. Habere göre insanlar Azerbaycan ordusunun zulmünden korkuyorlar ve yakınlarda konuşlanmış Rus barış güçlerinin korumasını ve arabuluculuğunu bekliyorlar. Azerbaycan ordusu henüz gazetecilerin Stepanakert'e yaklaşmasına izin vermiyor ve bölgedeki tüm basın hareketlerini de sıkı bir şekilde kontrol ediyor.

Öte yandan Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da sokaklara dökülen Ermeni halkı, Ermenistan hükümetinin Azerbaycan'ın saldırıları karşısında yeterli adım atmadığını belirterek Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını istedi. Polisin saldırdığı eylemde 142 kişi gözaltına alındı.