21 Eylül 2024 Cumartesi

42 bini aşkın Karabağlı Ermeni, Ermenistan'a tehcir edildi

Azerbaycan'ın Karabağ'a dönük saldırıları sonrası Ermenistan'a tehcir edilen Ermenilerin sayısı 42 bine ulaştı.

Azerbaycan'ın Karabağ'a yönelik 19 Eylül'deki saldırısı ve 20 Eylül'deki ateşkesin ardından Karabağlı Ermeniler Ermenistan'a göç etmeye devam ediyor.

27 Eylül Çarşamba sabah saatleri itibarıyla Dağlık Karabağ'dan 42 bin 400 kişi Ermenistan'a giriş yaptı.

Karabağ Bilgi Merkezi'nin bildirdiğine göre, Ermenistan'a taşınmak isteyen ancak kendi ulaşım araçlarına sahip olmayan siviller, 26 Eylül'den itibaren Stepanakert'teki Ermenistan Oteli'nde faaliyet gösteren çalışma grubuna başvurabilir. İlerleyen günlerde otobüslerle ulaşımın başlaması planlanıyor.

Bu arada Azeri yetkililer cumartesi akşamı Stepanakert şehrinin enerji sisteminin Azerbaycan enerji sistemine bağlandığını duyurdu. Şu ana kadar şehrin elektriği Ermenistan'dan geliyordu.

BBC Rusça ise binlerce Karabağlı Ermeninin, başkent Stepanakert'teki havaalanı yakınındaki çadır kampında yaşadığını yazdı. Habere göre insanlar Azerbaycan ordusunun zulmünden korkuyorlar ve yakınlarda konuşlanmış Rus barış güçlerinin korumasını ve arabuluculuğunu bekliyorlar.

Azerbaycan ordusu gazetecilerin sığınma güzergahını görmesine izin verdi. Sınırı geçenlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlı olduğu gözlemlendi.

Öte yandan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), tehcire ilişkin şu açıklamada bulundu: "Artsakh'dan tehcire zorlananların 40 bini aştığı bildiriliyor. Ermeni halkına 1915 adeta yeniden yaşatılıyor. Kışkırtılan büyük devlet şovenizmi ve Türkçü histeri biz işçilere sadece yeni gözbağları verir. Emperyalizmin işbirlikçisi Azerbaycan ve Türkiye elini Artsakh'dan çek!"