24 Eylül 2024 Salı

8 Mart yaklaşırken bir kadın işçi işten çıkarıldı

Mersin Serbest Bölgede çalışan bir kadın işçinin hukuksuz şekilde işten çıkarıldığını ve istifa etmiş gibi gösterildiğini kaydeden Dev Tekstil, işçilerin haklarına ve geleceğine sahip çıkacağını vurguladı. 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, Mersin Serbest Bölge'de çalışan bir kadın tekstil işçisinin kendi isteğiyle çıkmış gibi gösterilerek işten çıkarıldığını kaydetti. 

Açıklamada, kadın işçinin çıkarılması şöyle aktarıldı: "'22 Şubat 2021'de çıkışa 15 dakika kala, 17.40 gibi firmanın yetkilisi tarafından odaya çağrıldım. Bana 'senin çalışmandan yana da kişiliğinden yana da bir sıkıntım yok. Ama Mirna Tekstil'le mahkemelikmişsin. Bu yüzden seninle çalışamayacağız' artık dediler. Pandemiden dolayı çıkış veremezsiniz dedim ama beni yine de gönderdiler. 3 Mart tarihinde de kendi isteğimle çıktığıma dair bana bir bildirim ulaştı. Ayın 22'sinde çalıştığım gün çıkış göstermişler istifa olarak."

ÖSA Tekstil'ten usulsüzce işten çıkarılan kadın işçinin mahkemelik olduğu Mirna Tekstil yönetimi tarafında daha önce, "davanı geri çekmezsen seni bölgede hiçbir firmada çalıştırmayız" diye tehdit edildiği belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Bu durum serbest bölge patronlarını yaptıkları hukuksuzlukta birbiriyle dayanışma içinde olduklarını göstermektedir. 

'HAKLARIMIZA VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Özellikle kadın işçilere yönelik patronların bu 'dayanışmasına' bu hukuksuzluğa Mersin Serbest Bölge'de daha önce de tanık olduk. Sendikamıza ilk defa böylesi şikayetler gelmiyor. Kadın işçiler üzerindeki mobbinge, baskılara son verilmelidir. Patronların kirli ittifakları son bulmalıdır. Patronların tuttukları ve içinde hakkını arayan işçilerin isimleri olan o kara listeler en başta kadın işçiler tarafından yırtılıp atılacaktır. Patronların bu cüreti denetimsizlikten gelmektedir. İşçilerin birliği ile denetimsiz, güvencesiz, baştan sona hukuksuz olan bu kölece çalışma koşullarına son verilecektir. Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkacağız."