22 Eylül 2024 Pazar

ABD Şirin Ebu Akleh'in katledilmesine ilişkin soruşturma başlattı

ABD, Mayıs ayında Cenin'de İsrail askerleri tarafından katledilen Amerikan vatandaşı Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akleh'in ölümüne ilişkin soruşturma başlattı. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, soruşturmaya ilişkin ABD'ye herhangi bir yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 11 Mayıs 2022'de Cenin'de İsrail askerleri tarafından katledilen Amerikan vatandaşı Filistinli El-Cezire muhabiri Şirin Ebu-Akleh'in öldürülmesine ilişkin soruşturma başlattı.

Çok sayıda İsrailli basın-yayın kuruluşu, FBI'ın İsrail hükümetini soruşturma başlatıldığı konusunda bilgilendirdiğini açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı, soruşturmaya ilişkin detay vermeyi reddederken, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD'yle soruşturmaya ilişkin işbirliği yapmayacaklarını açıkladı. Gantz, "ABD Adalet Bakanlığı'nın Şirin Ebu Akleh'in ölümüne ilişkin soruşturma yürütme kararı bir hatadır" ifadelerini kullandı. İsrail hükümeti olarak ordularının arkasında durduklarını belirten Gantz, dışarıdan yapılan bir soruşturmayla işbirliği içerisinde olmayacaklarını, içeride yürütülen soruşturmalara müdahale edilmesine de izin vermeyeceklerini vurguladı.

Geçmişte, ABD İçişleri Bakanlığı bütün çağrılara rağmen ABD tarafından yürütülen bir soruşturma açmayı reddetmiş, hükümet yetkilileri İsrail'in kendi askerlerini soruşturması gerektiğini belirtmişti. Eylül ayında, İsrail hükümeti kendi askerlerinden birinin Ebu Akleh'i vurmuş olması ihtimalinin yüksek olduğunu ancak olayın "kazara" gerçekleştiğini, bu nedenle soruşturma başlatmayacaklarını açıklamıştı.

Açılan soruşturmaya ilişkin açıklamada bulunan Şirin Ebu Akleh'in ailesi, katliam yaşandığından beri ABD'ye bir soruşturma açılması talebinde bulunduklarını hatırlattı. ABD'nin Ebu Akleh'in ölümüne ilişkin gerçekleri açığa çıkarmak ve failleri sorumlu tutmak için bütün imkanları kullanması gerektiği belirtilen açıklamada, soruşturmanın bağımsız, güvenilir ve derinlikli olmasının umut edildiği belirtildi. Açıklamada, bu soruşturmanın faillerden hesap sormak ve adalete ulaşmak için önemli bir adım olduğu vurgulandı.