21 Eylül 2024 Cumartesi

Ablukadaki Gazze'de elektrik tümden kesildi, hastaneler doldu

Siyonist İsrail'in ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze'de elektrik tümden kesildi, hastanelerdeki yatakların dolduğu ve tıbbi malzemelerin tükenmek üzere olduğu kaydedildi.

Filistinli direniş örgütleri ile siyonist İsrail güçleri arasında, Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaş sürüyor.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bin 55'e çıktı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırılarda 5 bin 184 kişinin yaralandığı kaydedildi. İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda vurulanların yüzde 60'ının kadın ve çocuk olduğu bildirildi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, Gazze'de bulunan hastanelerdeki tüm yatakların dolduğunu, ilaç ve tıbbi malzemelerin de tükenmek üzere olduğunu söyledi. Saldırılarda çok sayıda sağlık kuruluşu da hedef alındı ve yerle bir edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında 9 çalışanının hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
İsrail ordusuna göre, çatışmalarda 7 Ekim'den bu yana 169 asker öldü. İsrail basını ise en az bin 200 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 106'sı ağır 2 bin 806 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'DE SAVAŞ HÜKÜMETİ KURULDU
İsrail'de Başbakan Benjamin Netanyahu ve Ulusal Birlik Partisi Lideri Benny Gantz'ın sabah erken saatlerde Tel Aviv'deki IDF karargahında bir araya gelmesinin ardından öğleden sonra acil durum hükümeti kuruldu.

Buna göre İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Genelkurmay Başkanı Gantz ve Savunma Bakanı Gallant'ın "savaş kabinesinde" yer alacağı öğrenildi.

GAZZE'NİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ
Gazze Şeridi'nde İsrail'in ablukası sonucu yakıt yetersizliği nedeniyle tek elektrik santrali hizmet dışı kaldı ve 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi. Gazze Enerji Kurumu Başkanı Celal İbrahim, akaryakıt girişini engellemesi nedeniyle, bölgedeki tek elektrik santralinin çalışması için gerekli yakıtın tükendiğini belirtti.

FİLİSTİN: İSRAİL, FOSFOR VE MİSKET BOMBALARI KULLANDI
Filistin yönetimi, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı. Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı şiddetle kınandı.

İsrail'in saldırılarında fosfor ve misket bombaları da kullandığına işaret edilen açıklamada, "İsrail Gazze'deki halkımıza karşı uluslararası yasaklı silahları kullanarak soykırım suçu işliyor" ifadeleri yer aldı.

Gazze'de her şeyin bombardımana maruz kaldığı ve şu ana kadar yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Katliam, yıkım ve göç ettirme suçları, işgal devletinin Gazze Şeridi'nde Filistin vatandaşlarına karşı soykırım suçu işlediği anlamına geliyor. Bu, savunmasız sivil vatandaşları barbarca toplu cezaya maruz bırakan açlık ve temel ihtiyaçları kesen çılgın bir kampanya gölgesinde yapılıyor" denildi.

İsrail'in Filistin halkına karşı insanlık suçu düzeyine varan saldırılarına karşı uluslararası tarafların kayıtsız kaldığına işaret edilen açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının durdurulması için uluslararası topluma acilen harekete geçme çağrısında bulunuldu.

GAZZE'DEN SDEROT ŞEHRİNE ROKET ATIŞLARI
Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman sürerken Filistinli gruplar da İsrail tarafına roket atmaya devam ediyor. İsrail'in Gazze sınırı yakınında bulunan Sderot şehrinde Filistinli gruplarca çok sayıda roket atıldı.

Sirenlerin çalmasından sonra atılan roketler, İsrail'e ait "Demir Kubbe" savunma sistemince havada imha edildi.

İSRAİL, GAZZE İSLAM ÜNİVERSİTESİ VE FİLİSTİN BAROSUNU BOMBALADI
İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İslam Üniversitesi'ne hava saldırısı düzenledi. İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. Filistin Barosu da hedef alınarak bombalandı ve yerle bir oldu.

İSRAİL ORDUSU: SALDIRILARI ARTIRACAĞIZ
İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde ve Aşkelon kentinde bir grup silahlı Filistinliyle çatışma yaşandığını belirtti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, sınır yakınındaki beldelerin tahliyesinin tamamlandığını, bazı bölge sakinlerinin evlerinde kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Hagari, İsrail ordusunun "Gazze Şeridi'ndeki yüzlerce hedefe hava saldırılarını sürdürdüğünü" belirtti. "Saldırıları artıracağız, savaşın sonraki aşamaları için hazırlanacağız" diyen Hagari, bu konuda detaylı bilgi vermedi.

EL-CEZİRE'NİN YASAKLANMASI TARTIŞILACAK
İsrail parlamentosu, Gazze'den sahada yayın yapan sayılı medya kuruluşlarından olan El-Cezire'nin yasaklanmasına ilişkin bir tasarıyı tartışacak.

İsrail İletişim Başkanı Shlomo Karhi'nin El-Cezire'nin "savaşın sonuna kadar kapatılması için" acil bir tasarı üzerinde çalıştığı kaydedildi.