20 Eylül 2024 Cuma

Afgan kadınlarından direniş çağrısı

ABD tarafından Afganistan yönetiminin Taliban'a devredilmesinin üçüncü yılına yaklaşırken Afgan kadınlarının direnişi sürüyor. Umut Penceresi Kadın Hareketine bağlı kadınlar direniş çağrısı yaparak Taliban'a karşı birlik olunmasını istedi.

ABD tarafından 15 Ağustos 2021'de Afganistan'da yönetimin Taliban'a devredilmesi ardından kadınlara dönük hukuki, siyasi, toplumsal yaşamda bir çok hak gasbı, kısıtlama, baskı ve işkenceler yoğunlaştı. Baskılara rağmen kadınlar direndi, seslerini duyurdu.

Taliban rejiminin üçüncü yılında Umut Penceresi Kadın Hareketine bağlı bir grup kadın direniş çağrısı yaptı.

'AFGAN KADINLARININ YANINDA DURALIM'
Afganistan Kadın Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Umut Penceresi Kadın Hareketi şu açıklamayı yaptı: "15 Ağustos'ta tüm Afganistan halkına, uluslararası topluma, insan hakları örgütlerine, feminist hareketlere ve insan hakları savunucusu örgütlere Afgan kadınlarına destek verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Krizin derinliğinin farkındayız, insan hakları için haykırıyor, sesimizi yükseltiyoruz. Tüm gücümüzle Afgan kadınların yanında duralım. Bir kez daha insan onuruna ve insan hakları değerlerine sahip çıkalım. Kadınların kadın haklarına yönelik sistematik ihlallere karşı durup mücadele edelim. Afganistan'da insan haklarını yeniden tesis edelim."