30 Eylül 2024 Pazartesi

'Ağaca, suya, toprağa olan düşmanlığınıza gıcığım'

Kadıköy'de açıklama yapan Ekoloji Birliği, ekolojik yıkıma karşı mücadele edeceklerini altını çizdi. Açıklamada, "Doğanın maliyeti sıfır değildir. Kaz Dağlarından Salda Gölünden doğadan elini çek. Ağaca, suya, toprağa olan düşmanlığınıza gıcığım" denildi.

Ekoloji Birliği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne ilişkin Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde açıklama yaptı. 

"Ekolojik yıkıma karşı doğayı ve yaşamı savunuyoruz" yazılı pankartın açıldığı ve "Doğanın maliyeti sıfır değildir. Kaz Dağlarından Salda Gölünden doğadan elini çek. Ağaca, suya, toprağa olan düşmanlığınıza gıcığım" ile 2019 yılında yaşanan ekolojik yıkım verilerinin yer aldığı dövizlerinin taşındığı eylemin metnini Tuğçe Özçelik okudu.

'5 HAZİRAN BİZİM İÇİN EKOLOJİK BİR YAŞAMI SAVUNMA GÜNÜ OLDU' 
Doğanın metalaştırıldığı, ekolojik yıkımların dünyayı üzerinde yaşanılamaz bir gezegen haline getirmeye doğru hızla yol aldığı bir süreçte "çevre günü" kutlandığına dikkat çeken Özçelik,  "5 Haziran 'Dünya Çevre Günü' biz yaşam savunucuları için doğa yıkım ve talanlarını dile getirme, yaşam savunucularını ortak mücadeleye davet etme ve ekolojik bir yaşamı savunma günü haline geldi" dedi.

'MÜCADELE HAFTASINI 31 MAYIS'TAN BAŞLATIYORUZ' 
Özçelik, "Bizler, 'Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası'nı 31 Mayıs'tan başlatıyoruz. 31 Mayıs, hem Karadeniz'de HES'lere karşı mücadelenin öncü isimlerinden Metin Lokumcu'nun öldürüldüğü hem de milyonların çevre ve demokrasi için sokaklara döküldüğü Gezi Direnişi'nin başlangıç günü" vurgusu yaptı.

Ülkenin her yerinde tek tek yanan direniş ateşlerinin yaşam mücadelesinin hiçbir zaman bitmeyeceğini ortaya koyduğunu söyleyen Özçelik, "Gücümüzü birleştirerek tüm bu talan ve yıkım politikalarına karşı direnip doğayla barışık, insan onuruna yaraşır bir yaşamı hep birlikte kuracağız. Bunun için ekoloji mücadelesiyle emek ve demokrasi mücadelesinin, kadın ve LGBT+ hareketinin, hayvan hakları savunucularının birleşmesi, ortaklaşması gerektiğinin altını bir kez daha kalın harflerle çiziyoruz" ifadelerini kullandı. 

'YAŞASIN EKOLOJİK MÜCADELEMİZ' 
Özçelik, şöyle devam etti: "Yaşasın Karadeniz'den Akdeniz'e, Kazdağı'ndan Munzur'a, Murat Dağı'ndan Madra'ya, Sinop'tan Akkuyu'ya, Burdur'dan Salda'ya, Mardin'den Çeşmeye, Gülpınar'dan Aydın'a, Hasankeyf'ten Allianoi'ye, Karaburun'dan Trakya'ya, ODTÜ'ye kadar ülkenin her yanında tüm doğal ve kültürel varlıklarımızın talan ve yağma alanına dönüştürülmesine karşı verdiğimiz ekoloji mücadelemiz!

Bu mücadele sırasında öldürülen tüm yaşam savunucularını bir kez daha minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz."