30 Eylül 2024 Pazartesi

'Aile hekimlerini sistem dışı bırakamazsınız'

Sağlık sisteminin çöktüğünün altını çizen AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Noyan, "Sağlık sistemi bir bütündür, diğer kademe sağlık hizmetleri gibi birinci basamak sağlık hizmetleri de temel önemdedir. Aile hekimlerini dışarıda tutacak hiçbir düzenleme sağlık sisteminde iyileştirmek getirmeyecek var olan çöküşü daha da hızlandıracaktır" uyarısında bulundu. 

Aile Hekimleri Dernekeri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Noyan, sağlık sisteminin çöktüğünü kaydetti. Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerden, iş bırakma ve cumhurbaşkanına, sağlık bakanına mektup eylemlerine kadar hemen her platformda sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Noyan, "Ancak tüm çabamıza rağmen, sağlıklı toplumun ön koşulu olan kaliteli sağlık sisteminin kurumsallaştırılması yönünde maalesef somut bir adım atılmamıştır. Sorunlar daha da derinleşecek" dedi. 

Sağlık sisteminde iyileştirme adına çalışmaların sürdürüldüğünü ve düzenlemelerin 15 Ağustos'ta açıklanması beklendiğini belirten Noyan, "Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak, yeni düzenlemeler öncesi bir kere daha hatırlatmak istiyoruz; aile hekimlerinin, açıklanacak yeni düzenlemelerin dışında tutulması, sağlık sisteminde çöküşün önünü açacak daha büyük sorunlara neden olacaktır. Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinin en önemli parçası olan aile hekimliği sistemi, genel sağlık sisteminin temelini oluşturmaktadır. Bu temeli kapsamayan iyileştirmeler sağlık sisteminin çöküşünü de beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de sağlık sisteminin işleyişinden ve sahadan bihaber olan Sağlık Bakanlığı yöneticilerinin yaptığı sözde iyileştirmelerin, sağlık sistemini her geçen gün içinden çıkılmaz sorunlar yumağı haline getirdiğini belirten Noyan, faturasının ise sağlık hizmeti alamaz hale gelen halka ödetildiğini vurguladı. Noyan, şöyle devam etti: "Üstelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı'ndaki açıklamasında sağlıkta yapılacak yeni düzenlemelerin aile hekimlerini de kapsayacağını ifade etmiş, aile hekimliği temel ücretleri ve gider ödeneklerinin arttırılacağına söz vermiştir. Ancak Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği sözlere rağmen amacı anlaşılmaz bir düzenleme çabası içindedir. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak tekrar uyarıyoruz; sağlık sistemi bir bütündür, diğer kademe sağlık hizmetleri gibi birinci basamak sağlık hizmetleri de temel önemdedir. Aile hekimlerini dışarıda tutacak hiçbir düzenleme sağlık sisteminde iyileştirmek getirmeyecek var olan çöküşü daha da hızlandıracaktır."