22 Eylül 2024 Pazar

Almanya'da binlerce kişi ?kira çılgınlığına' karşı yürüdü

Almanya'nın birçok büyük kentinde "kira çılgınlığına" karşı onbinlerce kişi sokaklara çıktı.
Almanya'nın başkenti Berlin başta olmak üzere Münih, Köln, Frankfurt, Göttingen, Freiburg, Stuttgart ve Mannheim kentlerinde eylemler yapıldı.
 
BERLİN'DE KİRALAR ON YILDA İKİYE KATLANDI
 
Berlin'de Cumartesi günü 40 bin kişi, Alexanderplatz'da Kreuzberg'e yürüdü. Eyleme katılanlar, ellerinde binlece konut bulunan emlak şirketlerinin Berlin Belediyesi tarafından kamulaştırılması için bir referandum organize edilmesi çağrısında bulundu. Berlin'de son on yılda fiyatlar iki katına çıktı. Çok sayıda kişi, gelirlerinin yarısından fazlasını kiraya veriyor. Berlin'de yaşayanların yüzde 80'inin kiralık evlerde yaşadığı belirtiliyor. Bu sorun sadece Berlin ile sınırlı değil, Avrupa'nın genelinde yaşanıyor. Eylemcilere göre Berlin'de Deutsche Wohnen ve Vonovia gibi gruplar, binlerce bina satın alarak kiraya verdi. Bu grupların yatırımcıların paraları ile bina satın aldığı ve yüksek rant elde etmeye çalıştığına dikkat çekiliyor. 2018 yılında Vonovia şirketi, kira fiyatlerinin ortalama yüzde 4,2 oranında arttırdı. Bu şirketin elinde 350 bine yakın konut var.
 
GELİRLERİNİN YARISINI KİRAYA VERİYORLAR
 
Stuttgart'ta sendika, siyasi parti ve derneklerden oluşan 30 dolayında organizasyon tarafından düzenlenen yürüyüşe 4 bin dolayında kişi katıldı. Eylemde kiraların aşağı çekilmesi istendi. Kentte düzenlenen mitingde konuşan Kiracılar Derneği Başkanı Rolf Gassmann, çalışanların gelirlerinin yarısını kiraya verdiğine dikkat çekerek, geliri 1300 euronun altında olanlar için Stuttgart'ta yaşamanın çok zor olduğunu söyledi. Gassmann, "Bir an önce sosyal konut yapımına başlanılarak insanların ihtiyaçlarına cevap verilmeli" dedi.
 
Yürüyüş bitme noktasına geldiğinde 150 kadar genç daha önceden tespit ettikleri bir evi işgal etmek için harekete geçtiler. Gençler burada polisin müdahalesine maruz kaldılar. 55 kişi, gaz bombaları ve polis copundan yaralandı. Polis saldırısı karşısında geri çekilen gençler, bir süre sonra yeniden eve yönelerek içeri girmeyi başardılar. Bu evlerden bazılarının 5-10 yıldır boş durduğu belirtiliyor.