20 Eylül 2024 Cuma

Almanya'da Tesla'ya karşı protestolar büyüyor

Berlin yakınlarında bulunan ABD'li milyarder Elon Musk'un sahibi olduğu Tesla'nın fabrika alanını genişletmesine karşı başlayan eylemler sürüyor. Polisin şiddetine rağmen günlerdir süren eylemlerde kampın polis tarafından zor kullanılarak dağıtılması protesto edildi.

ABD'li milyarder Elon Musk'a ait elektrikli araç üreten Tesla tekelinin Berlin yakınlarındaki Grüneheide'de kurduğu büyük fabrikaya tepkiler büyüyor. Tekelin fabrika alanını büyütme, yılda bir milyon araç üretimi hedefiyle fabrikanın üzerinde kurulduğu alanda bulunan ağaçların kesilerek ormanın yok edilmesine karşı başlayan eylemler kitlesel bir şekilde sürüyor.

BERLİN DIŞINDAN GELENLERİN KENTE GİRMESİ ENGELLENDİ
Fabrika yakınlarında 8 Mayıs günü kurulan kampın bugün sona ermesi bekleniyordu. Ancak polis 10 Mayıs Cuma günü yapılan yürüyüşe saldırdı. Cop ve göz yaşartıcı bomba kullanan polis 16 kişiyi işkence yaparak gözaltına aldı. Çoğunluğu gençlerden oluşan 1200 kişi kampa katılırken, dün yeni bir eylem yapıldı. Fangschleus tren istasyonundan Tesla'nın önüne yapılacak yürüyüşe katılmak için Berlin dışından gelenlerin kente girişi engellendi.

Polisin tüm tehdit ve ablukasına rağmen 2 bin kişi Fangschleus tren istasyonundan Tesla'ya yürüdü. Yürüyüş boyunca polisle eyleme katılanlar arasında gerilim yaşandı. Mavi balonların taşındığı eylemde Tesla'nın bölge halkının içme suyunu tehdit ettiğine dikkat çekildi. Taşınan pankart ve dövizlerde "Su, orman, adalet" çağrısı yapıldı.

Disrupt Tesla inisiyatifinin sözcüsü yaptığı açıklamada, "Tesla, VW ya da Mercedes gibi otomobil şirketleri ve onların siyasi destekçileri doğal yaşam kaynaklarımızı yok etmekten sorumlu. Bunu engellemeliyiz ve engelleyeceğiz" dedi.

Grünheide Yurttaş İnsiyatifi de, Tesla'yı ve fabrikanın bulunduğu Brandenburg eyalet hükümetini halkının çıkarlarını dikkate almamakla eleştirdi.

Tesla den Hahn abdrehen (TDHA- Tesla musluğu kapat) inisiyatifi de bölge sularının tehlike altında olduğuna dikkat çekti, "Tesla'nın lüks arabaları dünya çapında kıt olan içme suyunu kirletiyor ve tüketiyor. Grünheide'de yapılan bir ankette vatandaşların çoğunluğunun karşı oy kullanmasına rağmen, ormansızlaştırma da dahil olmak üzere tesisin genişletilmesinin hala planlanıyor olması kabul edilemez. Verimsiz ve iklime zarar veren özel taşımacılıktan vazgeçilmeli" dedi.

Çevreci örgütler açıklamalarında, bölgede 170 bin insanın içme suyunun Tesla'nın fabrikasının bulunduğu Grüneheide'den geldiğine dikkat çekerek, suların tehlikede olduğunu ifade etti. Ormanlardaki ağaçların kesilmesinin yanı sıra fabrikadaki kimyasalların sulara karşıma olasılığına işaret ettiler.

FABRİKA ALANI 500 HEKTARA ÇIKARILMAK İSTENİYOR
Tesla'nın Avrupa'daki tek ve en büyük fabrikasının bulunduğu Grüneheide'de 12 bin kişi çalışıyor. Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon araç üretildi. Geçtiğimiz aylarda Tesla fabrikasına yapılan molotofkokteylli atılması nedeniyle üretim bir süreliğine durmuştu. Fabrikaya yönelik eylemin ardından Grüneheide'ye gelen Elon Musk, fabrika alanını 300 hektardan 500 hektara çıkarmak istediklerini söylemişti. Bunun yapılması durumunda 100 hektar üzerinde çam ormanı yok edilecek.

Tesla halen yılda 250 bin aracın üretildiği fabrikada önce 500 bin sonra da bir milyon araç üretmeyi hedefliyor. Tekelin nihai hedefi ise yılda 2 milyon araç üretecek kapasiteye ulaşmak.

8 bin kişinin yaşadığı Grüneheide'de halk, bu büyüme ve genişleme planlarına karşı çıkıyor. Belediye yönetiminin gözü ise Tesla'dan gelecek vergilerde. Ayrıca, üretimin artmasıyla birlikte bölgede ulaşım yoğunlaşacak ve çevre kirliliği yükselecek.

16 MAYIS'TA HALK REFERANDUMU YAPILACAK
Bu planlara karşı imza toplayan halk, 16 Mayıs'ta bir kez daha referandum için sandık başına gidecek. Daha önce yapılan referandumda halkın yüzde 62,1'i Tesla'nın bölgeye fabrika yapmasına karşı oy vermişti. Ancak sermayeden yana politikalar uygulayan yerel yöneticiler halkın talebini karşılamamıştı.

Haziran başında ise bölgede yerel seçimler var. Tesla'nın planlarına destek veren partilerin oy kaybetmesi bekleniyor.

Bölge halkının verdiği mücadelenin çevre hareketinin gündemine girmesiyle birlikte protestolar Almanya çapında dikkat çekmeye başladı. Eylemlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.