21 Eylül 2024 Cumartesi

Arif Çelebi: Günümüz koşullarında dünya devrimi olanaklı

Fransa'nın başkenti Paris'te Marksist Teori yazarı Arif Çelebi'nin katılımıyla "Paris Komününden Sarı Yelekliler ayaklanmasına direniş" paneli düzenlendi.
Fransa'da 'Sarı yelekliler' direnişinin sürdüğü Paris'te Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT ) "Paris Komününden Sarı Yelekliler ayaklanmasına direniş" şiarıyla panel düzenledi.
 
Panel Aralık ayı katliamlarında hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından Sarı Yelekliler eylemlerinin sokakla buluşmasından bugüne dek gelişimini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Panele, Marksist Teori yazarı Arif Çelebi'nin konuşmacı olarak katıldı. Dünyada gelişen ayaklanma ve özel olarak da Fransız devrimi ve ayaklanma deneylerine değinerek konuşmasına başlayan Çelebi, dünyada hiçbir ayaklanma hareketinin sonsuza dek sürmediğini, kazanım ya da geriye düşüşle birlikte son bulacağını söyledi. Sarı yeleklilerin emperyalist küreselleşme koşullarında tarih sahnesine çıkışının nedenleri üzerinde duran Çelebi, taleplerin tüm Fransız işçi sınıfı ve ezilenlerin yaşam koşullarını iyileştirilmesine dönük talepler olduğu ve bu yüzden Fransız halkının desteğini aldığının ifade etti.
 
Çelebi, Marks'a atıfta bulunarak Fransa'nın geleceğinin Bangladeş olduğunu ve bunun küreselleşen sermayenin sonucu olduğunu söyledi. Macron hükümetinin sarı yelekliler hareketi karşısında oldukça zorlandığı ve ayaklanma ateşinin tüm Fransa'ya daha fazla yayılması, militanlaşması karşısında derin bir korku yaşadığını çeşitli örneklerle açıklayan Çelebi, 'Sarı Yelekliler'in talepleri arasında bulunan, halkın doğrudan yasa yapım aşamasına dâhil olacağı anlamına gelen yasa önerisi sunma ve parlamentonun görüşmeyi öngördüğü bir yasayı halk referandumuna sunulması talebinin çok önemli bir hak talebi olduğunu vurguladı. Bu talebin, Fransız işçi sınıfı ve ezilenlerinin demokrasi bilincinin vardığı düzeyin bir verisi olduğunun altını çizen Çelebi, 'Sarı Yelekliler'in direniş araç ve biçimleri, örgütlenme tarzları ve hareketin genel devrimci mücadeleye sunduğu olanaklar üzerinde durdu. Çelebi, hali hazırda bir önderlik yoksunluğunun temel sorun olduğunu ancak ezen-ezilen, devlet-halk, emek-sermaye çelişkisinin derinleştiği günümüz koşullarında dünya devriminin olanaklı olduğu vurgusunu yaptı.