12 Kasım 2024 Salı

As Plastik işçileriyle dayanışma gecesinde birlikte mücadele vurgusu

Emekten, alınterinden, işçinin haklı mücadelesinden yana olanlar As Plastik işçilerinin dayanışma gecesinde buluştu. Direnişlerin işçi sınıfının mevzisi olduğu kaydedilen gecede, örgütlü ve birlikte mücadelenin önemine vurgu yapıldı. As Plastik işçilerinin grevinin 31. gününde gerçekleşen gecede, işçi sınıfına birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

As Plastik'te işçilerin grevi 31. gününe ulaştı. Patron Edip Z. Behar'ın sendika düşmanlığı ve toplu sözleşme görüşmelerine yanaşmaması üzerine başlayan grev; grev kırıcılarına, patronun hukuksuz yöntemlerine, jandarma saldırısına rağmen sürerken, işçiler dayanışma etkinliği gerçekleştirdi.

'DİRENEN İŞÇİLER YENİLMEZLER'
Esenyurt'ta bulunan Star Tower'daki dayanışma gecesinin gerçekleştiği salona, "Direnen işçiler asla yenilmezler", "As Plastik işçisi kazanacak", "Fernas, As Plastik, Polonez, Tarkett, MKB Rondo işçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın sınıf dayanışması" pankartları asıldı.

İŞÇİ EMEKÇİ BİRLİĞİ SALONA SLOGANLARLA GİRİŞ YAPTI
İşçi Emekçi Birliği, "As Plastik işçisi yalnız değildir. Yaşasın sınıf dayanışması" pankartı ve "Yaşasın sınıf dayanışması", "As Plastik işçisi yalnız değildir" sloganlarıyla salona giriş yaptı. Ayakta alkışlanan İşçi Emekçi Birliği'nin sloganlarına salonda bulunanlar da eşlik etti.

Geceye Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, ESP, DEM Parti, HDK Emek Meclisi, Demokratik Halklar Platformu, DİSK Gıda-İş, UID-DER, Petrol-İş, EMEP milletvekili İskender Bayhan, EMEP, TİP, BİH, BDSP, Partizan, DİSK Genel-İş, Gelecek için Sosyalizm, Kılavuz, SOL Parti, DAMAL Dernekler Federasyonu ve çok sayıda emek dostu katıldı.

Gecede sık sık; "Birleşe birleşe kazanacağız", "As Plastik işçisi direnişin simgesi", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Sendika hakkımız, söke söke alırız", "Grev kırma onurlu yaşa", "Yaşasın sınıf dayanışması", "İş, ekmek, özgürlük", "Direnen işçiler asla yenilmez" sloganları atıldı.

'İŞÇİ SINIFI AİLESİYLE BİRLİKTEYİZ'
Sennur Sezer'in "Emek" şiirinin dizeleriyle başlayan gecede; emeğin, alınterinin hakkını arayanların, mücadele eden işçilerin gecesine gelenler selamlandı, "Grev ve direnişler işçilerin en zor anlarıdır. Ve en zor anlar dostun ve düşmanın belli olduğu zamanlardır. Bugün emekten yana olan, işçinin dostu olduğunu gösterenlerle, işçi sınıfının ailesiyle birlikteyiz" denildi.

ÇAKMAK: BİRLİK OLUNCA, ÜRETİLEN NE ZENGİNLİK VARSA ESAS SAHİBİ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK
As Plastik baş temsilcisi Savaş Çakmak söz aldı. Milyonlarca işçinin yaşadığı sorunları yaşadıklarını dile getiren Çakmak, "Milyonlarca işçi nasıl kölelik koşullarında çalışıyorsa biz de o kölelik koşullarında çalışmak zorunda kaldık" dedi. Kendilerinden önceki As Plastik işçilerinden farklı olarak birlikte mücadeleyi seçtiklerini hatırlatan Çakmak, "Birlik oldukça gördük ki işçiler olarak bizler üretilen ne zenginlik varsa esas sahibiymişiz" ifadelerini kullandı.

Patrona bu zenginliğin esas sahibinin kim olduğunu göstermek için üretimden gelen güçlerini kullanarak greve gittiklerini söyleyen Çakmak, karşılaştıkları zorluklar karşısında işçilerin dostlarını gördüklerini dile getirdi. İşçi sınıfına seslenen Çakmak, "Bu birlikten dolayı tüm emek dostlarına teşekkür ediyoruz. Buradan tüm işçilere sesleniyoruz: görün yalnız değilsiniz. Biz kendi hayatlarımız için mücadele ettikçe, zafer kazanmamız için canla başla çalışan dostlarımız var. Yeter ki birlik olmak için gerekli çabayı gösterelim. Birleşin örgütlenin ki ne kadar güçlü olduğumuzu gösterelim. Örgütlenin ve mücadele edin ki bu memleket bir kez olsun işçi çocukları için yaşanabilir bir hale gelsin" çağrısı yaptı.

Çakmak'ın ardından Petrol-İş İstanbul Şube Başkanı Erkan Zorlu da kısa bir konuşma yaptı. 31 gündür süren direnişi hatırlatan Zorlu, patronun direnişi görmezden, duymazdan geldiğini söyledi.

'DİRENİŞLER İŞÇİ SINIFININ MEVZİSİDİR'
Dayanışma gecesine katılan direnişçiler de söz aldı. 249 gündür direnen Perfetti işçileri adına söz alan Ayhan Yaylalı, Polonez, Fernas ve As Plastik işçilerinin direnişlerinin işçi sınıfının mevzisi olduğunu ve direnen işçilerinin kazanacağını vurguladı.

Yaylalı'nın ardından Muzaffer Gezer şiirlerini okudu. Ölüm orucunda ölümsüzleşen Grup Yorum emekçileri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'i anarak söze başlayan Gezer, direnen işçilerin kazanacağını kaydetti.

Ardından Sanat Fabrikası dans gösterisi gerçekleşti. Daha sonra sahne alan Haluk Tolga İlhan, Kültür Bakanlığı'na bağlı Devlet Opera ve Balesi'nde KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen'in işyeri temsilcisi olduğunu söyleyerek, kendisinin de bir işçi olduğunu belirtti ve Ruhi Su'nun ezgilerini seslendirdi.

BAYHAN: FABRİKALARDA İŞÇİLER SÖMÜRÜLÜYORSA BU ÜLKEDE HUZUR YOKTUR
Söz alan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Erdoğan'ın metal patronlarının sendikası MESS'in kürsüsünde konuştuğunu ve MESS için "benim sendikam" dediğini hatırlattı. "Ama bu bizim kürsümüzdür, işçilerin kürsüsüdür ve biz buradayız" diyen Bayhan, "Bu ülkenin fabrikalarında işçiler sömürülüyorsa bu ülkede huzur yoktur" diye vurguladı. Bayhan, yarını sömürülen halk kitlenin kuracağını söyledi.

AYDINLAR: BİRLİK, MÜCADELE, ZAFER
Son olarak ezgileriyle sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Direnen işçileri selamlayan Aydınlar, "Burada olmaktan onur duyuyorum" dedi. Aydınlar, direnen Fernas Madencilik işçilerini selamlayarak, geceye katılanlarla birlikte "Birlik, mücadele, zafer" sloganını attı.