30 Eylül 2024 Pazartesi

ASM'nin hizmet verdiği yer internette satışa çıkarıldı

Aile Sağlık Merkezi'nin hizmet verdiği yer, mülk sahibi tarafından internette satışa çıkarıldı. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Kırımlı, aile hekimlerinin kendi kiraladıkları ASM binalarında bu sorunun daha önce de yaşandığının altını çizdi. 

Ankara Mamak'ta devlet tarafından yapılan Ege Aile Sağlığı Merkezi'nin hizmet verdiği yer, mülk sahibi tarafından satışa çıkarıldı. İnternet üzerinden verilen satılık ilanında, "Yoğun konut alanı bölgesinde, tam kapasite ile çalışan aile sağlığı merkezi kiracılı dükkan için arayın hem satın aldığınız gayrimenkulünüz değerlenerek kazandırsın, hem de 5 yıldır yerinde bulunan aile sağlığı merkezi kurumsal kiracılı dükkanın kira gelirinden faydalanın" ifadeleri yer aldı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, aile hekimlerinin kendi kiraladıkları ASM binalarında bu sorunun daha önce de yaşandığını söyledi. Dr. Kırımlı, "Birçok ASM artan kira bedellerinden dolayı mülk sahipleriyle sorun yaşıyor. Pek çok ASM'nin aralık ve ocak ayında kira sözleşmesi sona erecek asıl problem o dönem yaşanacak. ASM'ler ya kapanacak ya da daha kötü koşullu alanlara taşınmak zorunda kalacak. Kamunun bu problemi daha fazla ötelemeden çözmesi gerekiyor" dedi.

Kırımlı, "ASM'lerin giderleri cari giderlerle karşılanıyor, cari giderler ise enflasyon oranında artıyor. Her geçen gün sağlık hizmeti sunulan yerlerin daha ucuzu aranıyor. Bu durum hasta güvenliğini tehdit eden bir noktaya gidiyor. Erişimi problemli olan, içinde beklemesi zor olan alanlarda sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Sağlık ertelenemez bir ihtiyaç. Anayasal hak olmasına rağmen yurttaşlar parası varsa özelden alıyor, yoksa erteliyor. Bu erteleme uzun vadede daha büyük hastalıklara yol açıyor. Şehir hastanelerine milyonlar harcanıyor ama ASM'lerin problemleri çözülmüyor" ifadelerini kullandı.