21 Eylül 2024 Cumartesi

Astana toplantısı Kazakistan'da başladı

Astana toplantısı Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da heyetler arası görüşmelerle başladı. Toplantı iki gün sürecek. Rusya'nın gözetiminde yapılacak olan toplantıya, Türkiye, Suriye, İran'dan heyetler katılıyor.

21 Haziran'da Rusya'nın gözetiminde Astana'da yapılacak zirve öncesi bugün Suriye, Türkiye, İran heyetleri bir araya geldi.

Toplantıya Birleşmiş Milletler, Suriye devletine komşu olan ülkelerden Lübnan, Irak ve Ürdün'den de heyetler gözlemci statüsünde katılacak.

Türkiye heyetini temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Rusya'dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İran'dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye'den ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan başkanlığındaki heyetler katılıyor.

Türk heyeti zirve öncesi ilk heyetler arası görüşmelerini İran ile yaptı.

Bugün Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri bakan yardımcıları ile Suriye yönetimi arasında "ilişkilerin normalleştirilmesi ve yol haritasının oluşturulması" üzerine görüşmeleri bekleniyor. Heyet görüşmelerinden önce basına açıklamalarda bulunan Mihail Bogdanov, Şam ile Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalardan ilerleme kaydetmeyi umduğunu söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Astana toplantısında, "Suriye'nin bölgedeki pozisyonu, Suriye'deki kriz ve çözümüne yönelik çabalar, 'terörle mücadele', esirlerin serbest bırakılması, Suriye'nin yeniden inşası ve mültecilerin dönüşü" konularının ele alınacağını duyurdu.