21 Eylül 2024 Cumartesi

Astana toplantısı sona erdi

Astana'da Suriye konulu toplantı sona erdi. Ortak bildiride, mültecilerin geri dönüşü ve "terörle mücadele" ele alındı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'nin Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu 20. Astana toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası ortak sonuç bildirisi açıklandı.

Ortak bildiriye göre Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran, bir kez daha Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit etti.

Bildiride, 6 Şubat 2023 tarihinde Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremin sonuçlarıyla daha da ağırlaşan insani durumdan duyulan ciddi endişe dile getirildi.

Astana toplantısında, Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan istişarelerde yol haritası hazırlanmasına ilişkin ilerleme tartışıldı. Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi için 4 ülkenin savunma, istihbarat ve dışişleri bakanlıkları arasında koordineli yürütülen dörtlü toplantılarda, varılan düzenlemeler uyarınca bu alandaki aktif çabaların sürdürülmesinin önemine işaret edildi.

Bu sürecin Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri için uygun koşulların yaratılması için önemli olduğu vurgulandı. "Terörün her biçimiyle mücadele etmek için birlikte çalışmaya devam etme kararlılığının" yinelendiği bildiride, Suriye'nin kuzeydoğusundaki özyönetim girişimlerinin "gayrimeşru" olduğu savunuldu.

Bir sonraki Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılacak Üçlü Zirve'nin Rusya'da gerçekleştirilmesine yönelik anlaşma kaydedildi.