21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da coşkulu 1 Mayıs

1 Mayıs'ta Avrupa kentlerinde sokaklara çıkan işçi, emekçi ve sosyalistler, faşizme, kapitalizme karşı mücadeleyi ve enternasyonel dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Avrupa'da da büyük bir coşkuyla kutlandı.

BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da sendikalar ve emekçi sol örgütler kitlesel bir 1 Mayıs kutlaması düzenledi. Muhafazakar hükümetin ekonomik ve siyasi saldırı planlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Binlerce işçi ve emekçinin katıldığı eylemde Türkiye ve Kürdistanlı göçmen emekçiler de MLKP, GİK-Der, SKB, TSP, Day-Mer, TKP/ML ve MKP ile TKP-ML'nin kortejlerinde yerlerini aldılar.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ne (ESP) dönük siyasi soykırım operasyonu teşhir yürüyüş boyunca teşhir edilirken, faşizme karşı birleşik mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Süren grev hareketiyle dayanışmayı büyütme çağrısı yapan sosyalistler, sosyalizm bayrağını yükseltme zorunluluğuna dikkat çekti.

ALMANYA
Köln'de son yılların en coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi. İşçi sendikaları, devrimci parti ve örgütler, kadın ve gençlik örgütleri mitingde yer alırken, AGİF'in de içinde yer aldığı 1 Mayıs Platformu ve diğer Alman örgütler, sosyalistlere dönük saldırılara ilişkin sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" "enternasyonal dayanışma" sloganlarını hep birlikte attı.

Köln'de seçim çalışmalarını 1 Mayıs öncesinde yoğunlaştıran AGİF'in kitle çalışması alana yansıdı. AGİF, geçen yıla göre 1 Mayıs'a daha fazla kitle katılımı sağladı. En kitlesel çoşkulu ve disiplinli katılıma sahip MLKP ile Komünist Gençlik, yürüyüş kortejinde en dikkat çeken parti ve gençlik örgütleri arasında yer aldı. Yine canlı kortejlerden MLKP ile birlikte yürüyen Almanya Komünist İnşa ile MLPD de alandaki coşkulu duruşuyla dikkat çekti.

Daha sonra miting alanına girildikten sonra Almanya Komünist İnşa Örgütü ile AGİF, Türkiye ve Kürdistan'da ESP'ye yönelik operasyona ilişkin ortak açıklama yaptı. Mitingin ardından Köln AGİF bahçesinde 1 Mayıs Dayanışma etkinliği düzenledi.

Ulm'da 1 Mayıs'ı sendikalar ve devrimci örgütlerin katılımıyla yüzlerce kişi kutladı. Şehirde gerçekleştirilen uzun yürüyüşten sonra Weinhof Meydanında miting gerçekleştirildi. Mitingde söz alan Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) temsilcisi Barış Çaktı, göçmen işçilerin sorunlarına işaret etti.

Yürüyüş boyunca "Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî Yek Gulan!, Es lebe der 1. Mai!", "Yaşasın Enternasyonal Dayanışma" ve "Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!" sloganları atıldı.

Bir çok bölgeden olduğu gibi, bugün Ulm'dan bir otobüs daha kaldıran Yeşil Sol Parti Seçim Platformu, açtığı stand, bayrakları ve pankartlarıyla ilgi odağı oldu. Yürüyüşten sonra, Tohum Kültür Merkezi önünden Stuttgart'a seçmenleri taşıyan otobüs tamamen doldu.

Miting müzik dinletisiyle son buldu.

Berlin'de on binlerce işçi 1 Mayıs kutlamaları için bir araya geldi. Göçmenlerin katılımının yüksek olduğu kutlamalarda Türk devletinin seçim öncesi gözaltı saldırıları da protesto edildi. Sabah saatlerinde sendikaların örgütlediği yürüyüşe on binlerce yerli ve göçmen işçi, emekçi, genç katıldı. Aralarında AGİF, SKB, ATİK, ADHK, Yeşil Sol Parti, TİP, KKP, Young Struggle, Zora gibi parti ve örgütler Sınıf Mücadeleci Blok içinde yürüdüler. Yapılan konuşmalarda ve atılan sloganlarda kapitalizm teşhiri yapıldı. ESP'ye dönük siyasi soykırım operasyonuna da tepki gösterildi.

Berlin'in Kreuzberg semtinde düzenlenen sokak festivallerinde yapılan konuşmalarda Türkiye'deki seçimler hakkında bilgilendirme yapıldı ve seçimler öncesi yapılan gözaltı terörü protesto edildi.

Türkiye'de seçime giderken iki burjuva ittifakın olduğu ve bunların karşısında işçi ve emekçilerin, kadınların haklarını savunan tek alternatifin Emek ve Özgürlük İttifakı ve seçime giren Yeşil Sol Parti olduğu belirtilerek, Berlin'de oy hakkı olanların sandığa giderek Yeşil Sol Parti'ye oy vermeleri çağrısı yapıldı.

Seçim öncesi faşist diktatörlüğün önce Kürtlere, sonra sosyalistlere operasyonla saldırarak çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilen etkinlikte, enternasyonel dayanışma çağrısı yapıldı.

Alman polisinin ve burjuva medyanın günlerdir hedef aldığı ve kriminalize ederek katılımı düşürmeye çalıştığı "Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü" akşam saatlerinde yapıldı. Hemen her ulustan ve her yaştan 20 bin kişinin katıldığı devrimci 1 Mayıs yürüyüşü "Ekmek, Barış ve Sosyalizm" sloganıyla yapıldı. Yürüyüşün en ön kortejinde Migrantifa, Komunistische Aufbau (Komünist İnşa), MLKP, KGÖ, YS, Zora gibi komünist ve devrimci gruplar yer aldı.

Yapılan konuşmalarda Alman emperyalizminin militarist yapısı, işçi ve emekçileri yoksulluğa ittiği belirtilerek, işçi ve emekçiler, silahlanmaya, savaşa, hayat pahalılığına karşı örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yapıldı. Faşizme ve ırkçılığa karşı antifaşist mücadeleyi büyütmenin gerekliliği belirtildi.

KGÖ adına yapılan konuşmada, faşist Türk devletinin Güney Kürdistan'a, Rojava'ya saldırıları, Kürtlere ve sosyalistlere yönelik gözaltı saldırısı protesto edildi. Devrimci mücadelenin her yerde meşru ve gerekli olduğu belirtilerek, saldırıların, faşist terörün komünistleri yıldıramayacağı belirtildi. Yürüyüşte Rojava'da ölümsüzleşen MLKP komutanları Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu ve MLKP savaşçısı İvana Hoffmann da anıldı.

MLKP, KKÖ ve KGÖ bayraklarının ve pankartlarının taşındığı blokta "Duisburg'dan Rojava'ya, mücadelemizde yaşıyor İvana", "Yaşasın Partimiz MLKP", "Partinin Yıldızı Komünist Gençlik Örgütü", "Partinin Güneşi Komünist Kadın Örgütü" sloganları atıldı.

6300 resmi polisin ve binlerce sivil polisin provokasyonlarına aldırmadan gerçekleştirilen yürüyüş sonrası polis kitlenin dağılma anında birçok kişiyi gözaltına aldı.

Stuttgart'ta sabah saatlerinde toplanan binlerce kişi pankart, bayrak ve sloganlarla şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti.

1 Mayıs'a sendikalar, Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütler yoğun katılım sağladı. HBDH bileşenleri, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı HBDH imzalı pankartın arkasında kortej oluşturdular. HBDH kortejinde MLKP, MKP, TKP-ML, TKEP-Leninist, TİKB ve yurtsever güçler saf tuttu. MLKP imzalı "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı arkasında yürüyen MLKP güçleri tarafından megafon eşliğinde ajitasyon konuşmaları yapıldı, sosyalistlere dönük devlet terörü protesto edildi.

MLKP, Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ), AGİF, SKB bayraklarının taşındığı kortejde "Yaşasın partimiz MLKP", "Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Sosyalizm", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın birleşik mücadelemiz", "MLKP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganları atıldı.

1 Mayıs korteji Schlossplatz'da sonlandı.

Ardından "Devrimci 1 Mayıs Platformu" öncülüğünde Alman antifaşist güçler, MLKP, Young Struggle, TKP-ML, Partizan, Kürt Yurtsever Gençliği, Alınteri'nin de bayraklarıyla katıldığı yürüyüş korteji oluşturuldu. Polis yürüyüşe biber gazı ve coplarla saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kitlenin polis saldırısına direnmesiyle polis yolu açmak zorunda kaldı. Sloganlarla, bayraklarla yürüyüşe geçildi. Bir süre sonra "Devrimci 1 Mayıs Platformu"nun çağrısıyla eylem bitirildi.

FRANSA
Fransa'da son yılların en kitlesel 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirildi. Genel Emek Konfederasyonu (CGT), ülke genelindeki eylemlere 2.3 milyon kişinin katıldığını duyurdu. 300 farklı noktada yapılan eylemlerde, ana gündem emeklilik düzenlemesi oldu.

Başkent Paris başta olmak üzere çok sayıda kentte polisle kitle arasında çatışmalar yaşandı. Republique Meydanında başlayıp Nation Meydanında son bulan yürüyüş boyunca, "Hükümet istifa", "Macron istifa", "Mezarda emekliliğe hayır" sloganları atıldı.

Lyon'da 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşün başında polisle çatışmalar yaşandı. Sendikalara göre Marsilya'da 130 bin kişi, Toulon kentinde 20 bin, Avignon'da 20 bini aşkın kişi, Strasbourg'da 20 bin kişi toplandı. CGT'nin yeni başkanı Sophie Binet, "Bu olağanüstü bir 1 Mayıs. Böylesine güçlü bir 1 Mayıs'ın üzerinden en az otuz yıl geçti" ifadelerini kullandı.

Sendikalar, 3 günlük tatil sürecine denk gelmesine rağmen 1 Mayıs'ın Fransa'da güçlü bir katılımla gerçekleştiğini açıkladı. Emekçiler ve öğrenciler, emeklilik yasasının geri çekilmesini istiyor ve mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor. Grevler nedeniyle Paris'in yanı sıra Bordeaux, Marseille, Lyon, Toulouse gibi birçok şehirde havalimanı trafiğinde yüzde 25 ile 33'e varan oranlarda uçuş iptalleri oldu. Strasbourg, Toulouse, Lyon, Nantes, Mulhouse, Nice, Lille gibi 54 şehirde ise toplu taşıma çalışmadı.

TÜRKİYELİ VE KÜRDİSTANLI KURUMLAR DA 1 MAYIS ALANINDAYDI
Republique meydanında bir araya gelen Türkiyeli ve Kürdistan'lı kurum ve örgütleri 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Halaylar ve sloganlarla başlayan programda kurum temsilcileri tek tek söz aldı.

ACTIT adına yapılan konuşmada, "İşçi sınıfının birlik ve mücadele günü tüm dünyada burjuvazi ve işçi sınıfı arasındaki kavganın billurlaşmış halini temsil ediyor. Ezenler de, ezilenler de bugün sokakta, tüm biriktirdikleriyle karşı karşıya geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ve Kürdistan'daki duruma da dikkat çekilen konuşmada, "Bir yandan oylarımızla Yeşil Sol Parti'yi desteklerken bir yandan da faşizmin hali hazırda Diyarbakır'da HDP'yle başlattığı ve en son değişik illerde ESP'ye dönük gerçekleştirdiği saldırganlığa karşı direnişi büyüterek karşılık verilecek" denildi.

Konuşmaların ardından kitle yürüyüşe geçti. Hem toplanma alanında, hem de yürüyüş anında pankart, bayrak ve flamalarıyla varlığını gösteren MLKP taraftarları, sık sık "yaşasın partimiz MLKP", "yaşasın 1 Mayıs", "Bijî yek Gulan", "yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarını attı. Gençlik örgütü KGÖ de pankart ve bayraklarıyla yürüyüşe katıldı, kortejlere gençliğin dinamizmini taşıdı.

HOLLANDA
Rotterdam'da 1 Mayıs kutlamaları kitlesel ve coşkulu geçti. Rotterdam Belediyesi önünde toplanan örgütler, "Diktatör Erdoğan", "Faşist Erdoğan", "AKP halka hesap verecek", "Yaşasın bir mayıs bıji yek gulan" sloganları atarak yürüyüş yapıldı.

AVEG-KON adına yapılan açıklamada sosyalistlere ve Kürtlere dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarına tepki gösterildi. Açıklamada, "14 mayıs seçimlerine günler kala gözaltılar, yurtdışı yasakları, sahte düzmece gizli tanık ifadelerine dayanan devlet terörünün dozajı artırılıyor. Faşist saray rejimi muhaliflerin sesini kısmak istiyor, bugün de ESP, SKM,SGDF, ETHA ve Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarına yönelik gözaltılar devam etti. Faşizmi her alanda teşhir edelim, gerçek yüzünü Avrupa kamuoyuna gösterelim ve Avrupa işçi ve emekçilerini faşizme karşı tavır almaya çağıralım" denildi.

Etkinlik örgüt temsilcilerinin konuşması ve yerel müzik gruplarının müzik dinletisinin ardından son buldu.

İSVİÇRE
Zürih'te Kasernenareal Meydanında düzenlenen 1 Mayıs festivali coşkulu ve kitlesel geçti. 3 gün süren festivalin ikinci günü ESP üyelerine yapılan gözaltı operasyonuna karşı bir yürüyüş gerçekleştirildi. "Faşist Türk rejiminin ESP'ye yönelik gözaltı saldırısını protesto ediyoruz" yazılı Almanca pankartın açıldığı eylemde devrimci dayanışma örneği sergilendi. Festival alanında yapılan Almanca ve Türkçe konuşmalarla seçim öncesi yaşanan bu saldırının demokrasi ve özgürlük mücadelesini hedef aldığı ve buna karşı dayanışma ruhunun örülmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

Daha sonra festival alanında yapılan yürüyüş boyunca slogan ve konuşmalarla bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız mesajı verildi. "Umut dimdik ayakta" yazılı pankartın festival alanına asılmasının ardından yürüyüş sona erdi. 

GÜNCEL SİYASAL GELİŞMELER PANELİ
Zürih 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde güncel siyasal gelişmeler ve Türkiye'deki seçimlerle ilgi bir panel gerçekleştirildi. Panele katılan Marksist teori dergisi yazarı Hüseyin Yeter, ESP, SKM, ETHA ve SGDF'ye yönelik gözaltı saldırılarının ve bir kaç gün önce Kürt gazeteci ve avukatlara dönük gözaltı ve tutuklamaların AKP - MHP faşist iktidarının seçimleri kaybetme korkusu ve telaşı olduğunu belirtti. Yeter, "İçişleri Bakanı Soylu'nun 14 Mayıs'ın bir siyasi darbe olduğunu söylemesi bu korkunun bir sonucudur. Özellikle  devletin seçim güvenliğini sağlamak için  antifasist halk komiteleri çağrısı yapan ESP'ye saldırması, ön kesme amaçlıdır" dedi.

Türkiye'de 14 Mayıs'taki seçimlerle ilgili politik İslamcı ve faşist Cumhur ittifakı ya da liberal Millet ittifakı gibi iki  buruya kliğin peşine düşülmemesini, üçüncü cephenin geliştirilmesi ve örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Yeter, bunun da ancak mücadelenin sokak ayağının geniş halk kitlelerine yayılarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Yeter, milletvekili seçimlerinde ise seçimlerin politik bir çalışma zemini olduğunu, ezilen ya da ötekileştirilen halkların, inançların ve cinsel yönelimlerin, ekoloji savunucularının sesini duyurabilmek için seçim çalışmalarına katılmak gerektiğini belirterek "Daha çok sayıda milletvekili çıkarmanın meclisteki muhalefetin güçlendirilmesini sağlayacaktır. Meclisteki muhalefet ile sokaktaki muhalefetin buluşması demokratik gelişmenin önünü açacaktır" ifadelerini kullandı.

ZÜRİH'TE 1 MAYIS EYLEMİ
Zürih'teki 1 Mayıs, İranlı kadınların başlattığı direnişe adandı. Yürüyüşün en önünde 'Jin Jiyan Azadi' yazılı pankart taşındı. İsviçre'deki işçi sendikalarının ortaklaştığı kadın yaşam özgürlük teması üzerinden ortak pankartın arkasında yürüyen işçi kadınlar, Almanca "kadınların emeği daha değerlidir" yazılı bir pankart taşıdı. İsviçre'de her sene 14 Haziran günü "eşit işe eşit ücret" diyerek greve giden kadınların talebi ile İranlı kadınların özgürlük talebinin birleştirildiği bu 1 Mayıs'ta, kadın devrimi ruhuyla alanlara çıkıldı. 

Bir Mayıs günü sabah erken saatlerinde Helvetiaplatz'da toplanan binlerce kişi buradan Bellevue Meydanına doğru yürüyüşe geçti. İsviçreli ve göçmen örgütler, parti, sendika ve antifaşist blok pankartlarının arkasında yürüyen binlerce kişi, sloganlarla coşkulu bir şekilde 1 Mayıs'ı kutladı. İki saat boyunca Zürih kent merkezinde yürüyüş yapan binlerce kişi sloganlarla alana doğru yürürken güzergah boyunca yüzleri maskeli antifaşist bir grup banka ve mağazaların duvarlarına antikapitalist ve antifaşist talepler içeren yazılamalar yaptı. En az iki bankanın camları kırılırken polise su balonları fırlatıldı. Bellevue meydanında sona eren yürüyüşün ardından sahnede konuşmalar yapıldı, halaylar çekildi. Festivalin devam ettiği Kasernenareal'a doğru geri dönen grupları durduran polis üst araması ve kimlik kontrolü yaparak yaklaşık on kişiyi burada gözaltına aldı.

Polisin durdurduğu grupların etrafını çevirmesi ve saatlerce bekletmesini protesto eden kitle uzun süre bekleyerek "polis Zürih'i terk et, gitmiyoruz buradayız" şeklinde sloganlar atarken polisin karşısında yaptıkları konuşmalarla arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. Öğleden sonra yapılan izinsiz yürüyüşe ise plastik mermi kullanarak gaz bombaları ile saldıran Zürih polisi burada on bir kişiyi gözaltına aldı. 

1 Mayıs eyleminde MLKP güçleri, 1 Mayıs pankartı arkasında kortej oluşturdu ve MLKP bayrakları taşıdı.