22 Eylül 2024 Pazar

Avrupa'da feda eylemcileri anıldı

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecridin kırılması amacıyla hapishanelerde feda eylemi yaparak şehit düşen Ayten Beçet, Zülküf Gezen, Zehra Sağlam, Medya Çınar ile Almanya'da şehit düşen Uğur Şakar çok sayıda kentte anıldı.
İsviçre'nin Basel, Zürih, Luzern, Bern ile Fransa'nın Marsilya ve Almanya'nın Hannover kentlerinde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı Türkiye'deki hapishanelerinde gerçekleştirdikleri feda eylemlerinde yaşamını yitiren Ayten Beçet, Zülküf Gezen, Zehra Sağlam, Medya Çınar ile Almanya'da bedenini ateşe veren Uğur Şakar anıldı. İtalya'nın Torino kentinde de Rojava'da IŞİD çetelerine karşı yürütülen savaşta şehit düşen YPG savaşçıları Giovanni Francesco Asperti (Hiwa Bosco) ve Lorenzo Orsetti (Tekoşer Piling) anıldı.
 
BERN
 
İsviçre'nin Bern kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla Bahnofplatz'da sessiz eylem gerçekleştirildi. Ardından merkez tren istasyonu içinde bir yürüyüş düzenlendi.
 
Feda eylemi gerçekleştiren Beçet, Gezen, Sağlam, Çınar ve Şakar'ın fotoğraflarını taşıyan eylemciler merkez tren istasyonu içerisinde sık sık "Şehit namirin", "Es lebe Leyla", "Biji berxwedana zindanan", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.
 
Feda eylemleri ve süren açlık grevlerine ilişkin açıklamanın okunmasının ardından Bahnofplatz'a dönen eylemciler burada "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunarak eylemlerini sonlandırdı.
 
BASEL
 
İsviçre'nin Basel kentinde de Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformunun çağrısıyla Claraplatz'da bir araya gelen eylemciler ağızlarını siyah bantlarla kapatarak Öcalan'a yönelik tecridi protesto etti, tecride karşı fedai eylemlerle şehit düşenleri andı.
 
LUZERN
 
Luzern kentinde ise merkez tren istasyonu önünde sessiz eylem gerçekleştirildi. Feda eylemlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Yapılan açıklamada, yaşanan ölümlere ve açlık grevlerine devletlerin ile uluslararası kurumların sessiz kaldığı belirtildi.
 
ZÜRİH
 
Zürih'te de Beritan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Bahnofplatz'daki Globus önünde duran insan eylemi gerçekleştirdi. Tecride karşı fedai eylemlerle yaşamını yitirenler ile süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olan eylemcilerin fotoğraflarının taşındığı eylem yaklaşık bir saat devam etti. Almanca bildirilerinde okunduğu eylemde "Mücadeleyi yükselterek şehitlerin mirasını zafere taşımalıyız" mesajı verildi.
 
MARSİLYA
 
Marsilya'da bir araya gelen çok sayıda kişi Zülküf Gezen, Ayten Beçer, Zehra Sağlam Medya Çınar'ı andı. Kürt halk önderi Öcalan'ın posterleri ve PKK flamalarının taşındığı eylemde DTM adına konuşma yapıldı ve bildiriler dağıtıldı.
 
HANNOVER
 
Almanya'nın Hannover kentinde de Ronahi Kadın Meslisi Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi direnişine dikkati çekmek için eylem yapıldı. Feda eylemlerine de dikkat çekilen eylemde, "Bu ölümlerin sorumlusu Avrupa'dır" denildi.
 
TORİNO
 
İtalya'nın Torino kentinde İtalyanların da katılımı ile Piazza Carlo Alberto'da Rojava'da IŞİD çetelerine karşı yürütülen savaşta şehit düşen YPG savaşçıları Giovanni Francesco Asperti (Hiwa Bosco) ve Lorenzo Orsetti (Tekoşer Piling) anıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan anmada, her iki savaşçının arkadaşları anılarını anlattı. Devide Grasso ve Jacopo Bindi, iki şehit düşen yoldaşının hatıra bağlılığını söyledi.
 
GRAZ
 
Avusturya'nın Graz kentinde de Hauptplatz'da bir eylem yapıldı. Öcalan'a yönelik uygulanan tecridi kırmak amacıyla zindanlarda düzenlenen feda eylemlerine dikkat çekilen eylemde, tecridin bir an önce kaldırılması gerektiği dile geldi.