21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da 'LNG'ye hayır deyin' eylemleri

Avrupa çapında LNG karşıtı eylemler sürüyor. "LNG'ye hayır deyin" şiarıyla yürütülen kampanyaya Avrupa ülkelerinden duyarlı kurumların katılımı bekleniyor

Almanya'nın Baltık Denizi'nde bulunan, Mecklenburg-Vorpommern eyaleti sınırları içinde yer alan en büyük adasında bugünlerde hareketli günler yaşanıyor. Dünya çapında bu ayın başında başlayan "LNG'ye hayır deyin"  kampanyanın bir parçası olarak Rügen'de çevreciler direniş çadırlarını kurmaya başladı.

LNG SİSTEMİNE HAYIR!
Toprağın Sonu Hareketi'nin öncülüğünde hazırlıkları süren direniş, "Tüm dünyada LNG sistemine hayır! Fosil yakıtları, yeni sömürgeciliğin dizginsizce meşrulaştırılmasıdır. Irkçılığa, sömürüye, politik baskılara hayır" şiarıyla örgütleniyor.

Rügen'de gerçekleşecek  direnişe katılacak kurumların sayısı gittikçe artıyor. Lützerath Direnişi'nde olduğu gibi tüm Avrupa ülkelerinden duyarlı kurumların katılımı bekleniyor. Rote Hilfe (Kızıl Yardım) dahil), "Gazetecilik Anayasal Bir Haktır" komisyonuna dek çok sayıda kurum da direniş çadırında saf tutacak. Kurumlar, Lützerath direnişine yönelik  polis saldırısı raporlarını da yayımlayarak, bir daha aynısının tekrar edilmemesi uyarısında bulunuyor.

Toprağın Sonu Hareketi, çok sayıda bilim insanının hazırladığı LNG raporlarından da yararlanarak, burjuva medyanın, tekellerin propagandasına karşın LNG sisteminin alternatif bir sistem olmadığına dair kapsamlı bir dosya hazırladı.

Almanya ve diğer ülkelerde İklim Grevi'ne gidilen tüm şehirlerde de, direniş meydanına katılamayanlar bulundukları alanlarda eylemleriyle destek verecekler. Küresel bir kampanya olan "LNG'ye hayır deyin" kampanyası, bu ay başlatıldı. Kampanya destekçileri, LNG'nin iklim dostu bir deniz yakıtı alternatifi olduğu "efsanesini" çürütmeyi amaçladıklarına dikkat çekiyor.

LNG NEDİR?
LNG atmosfer basıncında doğal gazın -162 dereceye kadar soğutularak renksiz formda sıvı faza geçmiş halidir. Soğutma işleminden geçirilen doğal gaz, sıvılaştırma sonucunda 600 kat küçülerek, taşıma ile depolama süreçlerini çok daha kolay hale getirir. Deniz yakıtı olarak LNG'yi savunan emperyalist tekeller, LNG'nin kükürt ve partikül kirliliğini önemli ölçüde azaltma  konusundaki faydalarını öne sürüyorlar, LNG'nin nakliye CO2 emisyonlarını azaltmak için mevcut olan tek geçiş yakıtı olduğunu iddia ediyorlar. Buna karşın giderek artan sayıda araştırmada, bazı LNG ile çalışan makinelerin yukarı akış metan sızıntısı ve yüksek metan kaymasının, LNG'nin CO2 emisyon faydalarını fazlasıyla dengelediği belirtiliyor.