20 Eylül 2024 Cuma

Batman'da 1 Mayıs: Bu düzen değişecek

Batman'da 1 Mayıs sebebiyle yan yana gelen binlerce işçi ve emekçi, iktidarın sömürü ve savaş politikalarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

Batman'da 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nün adresi 8 Mart Kadın Parkı oldu.

"Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı; birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1Mayıs'a" şiarıyla gerçekleştirilen mitinge, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Devrim Demir, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Siirt, Mardin ve Diyarbakır'dan bölge mitingine gelen çok sayıda işçi ve emekçi, polis tarafından arama noktalarında engellenmeye çalışıldı.

Savaş değil, barış istiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Yaşasın özgür, eşit ve demokratik mücadele", "Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır", "Baharı da barışı da kadınlar getirecek", "Hakkımız olanı alacağız", "Zımanê me rûmet û hebuna meye" ile "Yaşasın 1 Mayıs" pankartlarının taşındığı mitingde sık sık "Bijî yêk Gûlan", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana ketkaran" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı. Her türlü engellemeye rağmen kitle, kortejler halinde pankartlarıyla alana aktı.

Şırnak'tan gelen sağlık emekçileri, 2015-2016 yıllarında ilan edilen sokağa çıkma yasakları esnasında katledilen sağlıkçıların fotoğraflarıyla alana giriş yaptı. Kadınların ve gençlerin yoğunlukta katıldığı miting, saygı duruşuyla başladı.

'EMEKÇİLER İÇİN BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'
Tertip komitesi adına söz alan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, sömürü ve zulme karşı miting alanlarında olduklarını söyledi. Her şeye zam üstüne zam geldiğini belirten Kartal, "Emekçiler için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Derhal tüm emekçileri koruyacak önlemler alınmalıdır. Emekçiye kemer sıkma politikası dayatılmaktadır. Emekçilerden daha fazla fedakarlık beklenemez. Cebimizdekilere hala göz dikilmektedir" dedi.

Sabırlarının tükendiğini vurgulayan Kartal, "Barış, demokrasi, özgürlük için artık yeter diyoruz. Bu düzen değişecek. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan bu meydanda açığa çıkan iradedir. Adil bir yaşam ancak emekçilerle sağlanır. Bu düzeni değiştireceğiz. Yaşasın emekçilerin, işçilerin mücadelesi" dedi.

'UMUT BİZİZ'
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher, "Bu düzene artık yeter diyoruz. Halkların bir arada özgüce yaşaması için umut yine biziz, umut burada. Yeter ki bir arada sesimizi daha da yükselterek, mücadeleye olan inancımızı, örgütlülüğümüzü daha da büyüterek, hep birlikte omuz omuza verelim" ifadelerini kullandı.

Gevher'in konuşmasının ardından sanatçı Hozan Ciwan sahne aldı.

'BU SAVAŞ EMEKÇİLERİN DEĞİL'
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, 1 Mayıs'ın özgür ve onurlu bir yaşamın adı olduğunu vurguladı. Ülkede yaşayan işçiler, kadınlar ve gençler olarak karşılaştıkları baskıya karşı asla geri adım atmadıklarını dile getiren Uçar, "Bütün kolluk güçleri savaş varmış gibi İstanbul'a konumlandı. Karşıdaki işçiler ise, bu ülkeyi var edenlerdir. İşçilerin ve emekçilerin mücadelesi eşitlik talebidir" dedi.

Türkiye'de ciddi bir yoksulluk krizi olduğunu belirten Uçar, "22 yıllık AKP iktidarında 33 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 'Kiralık işçilik', 'mevsimlik işçilik' diye emeği sömüren iş alanları yarattılar. Türkiye'de işçilerin sadece alın teri dökülmüyor, kanı dökülüyor. Güvencesiz koşullarda çalıştıkları için yaşamlarını yitiriyorlar" dedi.

'TEK YOL ORTAK MÜCADELE'
Ülke kaynaklarının savaşa aktarıldığına dikkat çeken Uçar, şöyle devam etti: "Bu savaş işçilerin, emekçilerin savaşı değil. Ancak iktidar işçilerin, emekçilerin emeğini savaşla heba ediyor. Bugün yaşanan ekonomik krizi, insanların baş başa bırakıldığı açlığı savaş politikalarından ve bu iktidarın Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünden ayrı ele alamayız."

Uçar, tek ses olma ve mücadeleyi ortak yürütme çağrısı yaptı.

Miting, müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.