3 Ekim 2024 Perşembe

Batman'da kayıp eylemi: Çocuklarımız nerede

'94 tarihinde kaybedilen Resul Çalan için açıklama yapan İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, valiliğin yasak kararına tepki gösterdi. Açıklamada, tüm engellemelere rağmen "çocuklarımız nerede" sorusunun sorulacağı vurgulandı. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Batman Şubesi'nin kayıpların akıbetini sorduğu ve faillerin açıklanmasını istediği eylemin 517.'sini Valiliğin yasaklama kararı nedeniyle şube binasında yaptı. 

İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, valiliğin yasak kararını eleştirdi. Yıldız, bu haftanın açıklamasını gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan veya faili meçhul cinayete kurban giden yakınlarını arayanların derneklerine yapılan başvuruda anlattıklarını aktardı. 

Yıldız, Ağustos 1994'te Batman'da kaybedilen Resul Çalan'ın hikayesini şu sözlerle anlattı: "09 Ağustos 1994 tarihinde oğlum Resul Saçan, Aydınlık evler Mahallesinde bulunan kendisine ait olan kasap dükkanını akşam üzeri kapattıktan sonra eve dönmek üzere bisikletine binmiş ve yolda giderken birkaç kişi tarafından zorla durdurularak kaçırılmıştır. Kaçırılmasından bir hafta önce, kendisinin anlattığına göre; iki sivil polis evine gelmiş, kendisinin ne iş yaptığını, neyle meşgul olduğunu sormuşlar. Kasap olduğunu söylemiş. Polislerden biri kendisine 'insan kasabı mısın yoksa hayvan kasabı mısın?' diye
sormuş. O da hayvan kasabı olduğunu söylemiş. Yaklaşık bir hafta sonra da
kaçırılmıştır.'

Ailesinin resmi makamlar ile mercilere yaptığı tüm girişim ve müracaatlara rağmen kayıp Resul Saçan'ın akıbeti hakkında bir gelişme yaşanmamıştır.

Hizbullah örgütü tarafından kaçırılan ve serbest bırakılan Fahrettin Tan'ın verdiği bilgilere göre; Batman'a bağlı Zorava köyünde, Aziz Önlük, Hasan Önlük ve İlhami Önlük'ün birlikte kaldığı ve Aziz Önlük'e ait evin altındaki sığınakta Resul Saçan, Zeynel Kürsep, Mahmut Demirer, İsmail Ağaya, Hacı Selim'in oğlu (priketçi) ile birlikte kalmışlar. Bu sığınak Devlet güçlerince 1998 yazında ortaya çıkarılmış ancak Resul SAÇAN'dan bir daha haber alınamamıştır. Geçmişte olduğu gibi, bugün de siyasal iktidarın kim olduğuna bakmaksızın, aynı soruyu sormaya devam edeceğiz, çocuklarımız nerede?"

Yıldız, İnsan Hakları Batman Şubesi olarak Resul Saçan şahsında tüm kaybedilenlerin akıbetinin biran evvel ortaya çıkarılmasını ve sorumluluğu olan herkesin hesap vermesini istediklerini dile getirdi.