22 Eylül 2024 Pazar

Berlin'de binler Lüksemburg, Liebknecht ve Lenin için yürüdü

Almanya'nın başkenti Berlin'de binlerce kişinin katılımı ile 15 Ocak 1919 tarihinde katledilen Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht ve 21 Ocak 1924'te yaşamını yitiren Lenin için anma yürüyüşü düzenlendi.

Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht, katledilişlerinin 104. yılında anıldı. Her sene olduğu gibi bu yıl da Frankfurter Tor'da biraraya gelen binlerce kişi sosyalistlerin mezarlığına kadar yürüdü. 1996 yılından bu yana aralıksız yapılan anma yürüyüşünde bu yıl emperyalist savaş ve militarizme karşı mesajlar öne çıktı.

Komünist önderleri anma yürüyüşüne gençlerin katılımı yoğun oldu. Yürüyüşe, Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) bayrakları taşınırken, Türkiyeli örgütler de katılım gösterdi.

Yürüyüşe katılan Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) ile Komünist Gençlik Örgütü (KGÖ) üyeleri, Türk burjuva devleti tarafından düzenlenen suikast saldırısında ölümsüzleşen MLKP Merkez Komite üyesi Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) ile genç komutan Özgür Namoğlu (Firat Newal) ve Ivana Hoffman'ın fotoğraflarını taşıdı.

Yürüyüşte, MLKP Avrupa Örgütü, 26-28 Kasım'da 7. Konferansı'nı gerçekleştirdiğini ilan etti. Komünistler, "Şan olsun 7. Konferansa" sloganıyla, konferansı selamladı.

Avrupa Devrimci Güç Birliği (AGDB), Sırbistan'da Türkiye'ye iade edilmek istenen enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'na özgürlük talebini içeren pankartla yürüyüşteki yerini aldı.

Anma, Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht'in mezarına karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

Marksist leninist komünistler, mezarlık girişinde devrim andı içti. Ardından komünist önderlerin mezarlarını ziyaret etti.

Komünistler, Enternasyonal marşını okuduktan sonra mezarlıktan ayrıldı.

KOMÜNİST GENÇLER ANMA VE MİTİNG DÜZENLEDİ
Berlin'de dün düzenlenen LLL yürüyüşü öncesinde "Başlarımızı yukarıda tutacağız, üç adım öne çıkacağız" etkinlikleri düzenlendi. Yürüyüşten bir gün önce komünist gençler tarafından düzenlenen etkinlik ve mitingde, Ahmet Şoreş ve Firat Newal anıldı. İdeolojik tartışmalar yapılan etkinlikte, komünistlerin çizgisi ve ölümsüzlerin çağrısını içselleştirme noktalarına vurgu yapıldı.

Marksist leninist komünistlerin Kürdistan çizgisi açıklanırken, Ahmet Şoreş ve Firat Newal'in bu çizginin temsilcileri olduğu kaydedilen konuşmalarda, Rojava ve Kürdistan devriminin bugünkü durumu tartışıldı, enternasyonalizmin bugün devrimcilere yüklediği görevlere değinildi.

İki komünistin yaşamının anlatıldığı etkinlikte, adanmış devrimciliğin parıldayan örnekleri olduğu belirtildi. Firat Newal'in Almanya'nın Dortmund kentinde çalışma yürüttüğü ve tartışmaya katılan farklı uluslardan gençlerle aynı saflarda mücadele ettiği hatırlatılan etkinlikte, Firat Newal'in devrimcilere çağrısının ne olduğu tartışıldı.

Etkinliğin sonunda, Firat Newal ve Ahmet Şoreş'in yoldaşları ve gençliğe çağrısının "başları dik tutma, düşmanın psikolojik savaşına karşı psikolojik üstünlüğü koruma, irade savaşında iradeyi savunma ve boşalan safları niteliksel açıdan doldurma" olduğu vurgulandı.

Bir adım değil, üç adım öne çıkma sözünün verildiği etkinlik, sloganlarla sona erdi.

Komünist gençler, Alman Komünist İnşa (Kommunistische Aufbau) örgütüyle birlikte bir de miting düzenledi.

KGÖ adına yapılan konuşmada, devrim ve sosyalizm yolunda ölümsüzleşen devrimciler anlatıldı, Zeki Gürbüz ve Özgür Namoğlu'nun hayatlarından öğrenilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Konuşmada, "Bize bıraktıkları miras bütün genç devrimcilerin omuzlarında" denildi.

Genç kadınların konuşmasında ise erkek egemen sistemin kadınlara saldırılarına değinildi.

Komünist İnşa adına yapılan konuşmada devrimci umudun korunması gerektiği kaydedildi, safları büyütme çağrısı yapıldı.

"Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Zeki ve Özgür yoldaşlar ölümsüzdür" ve "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla miting sona erdi.