24 Eylül 2024 Salı

BES: Mobbing yargı emekçilerini intihara sürüklüyor

BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, yargı emekçilerinin intihara sürüklenmesinin arkasında maruz kaldıkları ağır mobbinglerin olduğunu söyledi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Merkezi, yargı emekçilerinin uğradığı mobbing, Hazine ve Maliye Bakanlığı sınavlarında başarı puanının 60 olması, mülakatın ise kaldırılması talebiyle basın toplantısı düzenledi. 

Yargı emekçisi R.Y.E'nin dün İstanbul Bakırköy Adliyesi'nin 7. katından atlayarak yaşamına son vermesine ilişkin konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, adliyelerde artan intihar vakalarının en önemli sebebinin yargı emekçilerine uygulanan mobbingler olduğunu belirtti.

Berdicioğlu, "R.Y.E'nin birçok kez yer değişikliği talebinde bulunduğu, kabul edilmemesi üzerinde Bakırköy Adliyesi Komisyon Başkanlığı ile görüşmeye gittiği ve oradan da olumsuz cevap verilmesi üzerine intihar ettiğine ilişkin duyumlarımız mevcuttur" dedi. Berdicioğlu, Adalet Bakanlığı'nın intihara ilişkin tahkikat yürüterek sonucunu yargı emekçileri ile paylaşmaya davet etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı sınavlarında yaşanan sorunlara da değinen Berdicioğlu, "Usul ve esaslarda başarı puanını 75 olarak açıklanırken yazılı sınav dışında mülakat koşulu getirilmiştir. Burada bakanlık yetkisini kötüye kullanmış, süreci kolaylaştırması gerekirken yokuşa sürmüştür" diye kaydetti.

Berdicioğlu, mülakat uygulamalarının kadrolaşma mekanizmasına dönüşmesi nedeniyle liyakati savunduklarını vurguladı. Yine Maliye emekçilerine dair 2 yıldır sınav yapılmadığını belirterek, bu duruma tepki gösteren Berdicioğlu, başarı puanın 60 olması ve mülakat uygulamasının kaldırılması yönündeki taleplerini dile getirdi. Berdicioğlu, BES olarak kuruldukları günden bugüne yürüttükleri fiili ve meşru mücadeleyi bu alanın ayrılmaz bir parçası olan hukuksal alanda da sonuna kadar yürüteceklerini kaydetti.