24 Eylül 2024 Salı

Birçok kentte Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren sağlıkçılar anıldı

1 Nisan Covid-19 Sebebiyle Hayatını Kaybeden Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü dolayısıyla birçok kente sağlık emekçileri için anma etkinlikleri düzenlendi.

1 Nisan Covid-19 Sebebiyle Hayatını Kaybeden Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü dolayısıyla sağlık emekçileri birçok kentte Covid-19 sebebiyle yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Sağlık Platformu, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde anma etkinliği gerçekleştirdi. Üzerinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğraflarının bulunduğu "Siz yönetemedikçe biz ölüyoruz" yazılı pankartın açıldığı anmada konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, 1 Nisan gününün TTB 72'nci Kongresi'nde alınan karar ile "Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü" olarak belirlendiğini söyledi.

Güldiken, "Çok can kaybettik, canlarımızı kaybettik! Ne yazık ki kulaklarını tıkayıp, sesimizi duymak istemediler. Yönetemedikleri pandeminin suçunu vatandaşı, yükünü biz sağlık çalışanlarına yüklediler. Ve 150 bine yakın sağlık çalışanı hasta olurken 19'u Diyarbakır'da 395 sağlık çalışanını kaybettik. Ancak ses olmaya devam ediyoruz. Daha fazla hastalanmamak, ölmemek için sesimizi daha da yükseltmeye, yitirdiğimiz meslektaşlarımız için Covid-19'un meslek hastalığı sayılması adına mücadelemize devam edeceğiz. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan'da belirtmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

İZMİR
Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri, Bostanlı Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı önünde anıldı. Acillerde, yoğun bakımlarda, sahada filyasyonda halkın sağlığı için yaşamlarını riske atarak çalışan sağlık çalışanlarının korunamadığını vurgulayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Yeterli ve nitelikli koruyucu ekipman sağlanmadı. Futbolculara, milletvekillerine her hafta düzenli olarak yapılan Covid-19 testleri kendilerine çok görüldü. Uygun olmayan koşullarda uzun, stresli mesailerde, gece gündüz demeden, izin, istifa hakları olmadan çalıştılar. Yönetilemeyen küresel salgının bütün yükü sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendi. Tükeniyoruz çığlıklarına kulaklar tıkandı. Yaklaşık 140 bin sağlık çalışanı Covid-19 hastası oldu. 393 sağlık çalışanını kaybettik" dedi.

Covid-19'un sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediklerini belirten Çamlı, yaşamını yitiren sağlık emekçilerini unutturmayacaklarını ifade etti.

ADANA
Adana Tabip Odası, Adana Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde, yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, günlük vakalarının 40 binlere ulaştığını, her gün en az 150 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Menteş, "Halkımız ekonomik çıkmaz ve pandemi çıkmazı ile baş başa bırakılmıştır" dedi.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise "Bugün bütün salgınlarda olduğu gibi Covid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günüdür. Bizler toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların ve kuralların sadece kendilerine göre şekillendirildiği, pandemi bahane edilerek antidemokratik uygulamaların ve kendi yaşam biçimlerinin topluma uygulanmaya çalışıldığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

URFA
Urfa Tabip Odası, yaşamını yitiren sağlık emekçilerini yaptığı açıklamayla andı. Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, Covid-19 pandemisi boyunca hekim ve sağlık çalışanlarının gösterdikleri mücadeleyle simgeleştiklerini ifade etti. Yüksekyayla, "Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan'da belirtmeyi sürdüreceğiz" dedi.