6 Ekim 2024 Pazar

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis saldırısı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis saldırdı, 14 kişi işkenceyle gözaltına alındı
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması için Güney Kapı'da basın açıklaması yapmak isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis saldırdı, 14 öğrenci işkenceyle gözaltına alındı. Öte yandan gazetecilerin işkenceyi görüntülemesini engellemeye çalışan polis başarılı olamayınca basın emekçilerini kalkanlarla çembere aldı. 

Kayyum Rektör Naci İnci'yi protesto ettikleri iki öğrencinin tutuklanmasını protesto etmek için Güney Kapı önünde toplanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve haber takibinde olan basına polis saldırdı. 

Öğrencilere destek için Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilşat Canbaz, Muba Piroğlu, Zeynel Özen de üniversite önüne geldi. 

Eylem dolayısıyla üniversite çevresi polis ablukasına alındı. Öğrencilerin etrafını saran polis Atakan Polat, Mısra Sapan, Rıdvan Gezegen, İlyas Seyrek, Nisa Durdu ve Meltem Çuhadar adlı öğrencileri işkenceyle gözaltına aldı.

BASIN KİMLİĞİNE EL KONULDU
Polis gazetecilerin de çekim yapmasını kalkanlarla engelledi. Duruma gazeteciler protesto etti. Bu esnada Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya'nın basın kimliğine gel konuldu. 

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydanında toplanan öğrenciler "Erdoğan yazdı, biz bozacağız: Mücadele umuttur", "Tüm kayyumlar gidecek: Mücadele umuttur" pankartıyla ve tutuklanan arkadaşlarının fotoğraflarıyla Güney Kapıya yürüdü.

POLİS ÖĞRENCİLERİN DIŞARI ÇIKMASINI ENGELLEDİ
Öğrenciler dışarı çıkmak istemesi üzerine özel güvenlik ve polisler kapıyı kapattı. "Polis defol üniversiteler bizimdir" sloganıyla polis ablukasını protesto etti.  Öğrenciler uzun süre alanda beklediler. 

Görüntü almak isteyen basını engellemek için polis barikatlarını kaldırırken, gözaltı aracını da alandan ayrılmayı reddeden gazetecilerin üzerine sürdü. Bu sırada konuşma yapan öğrenciler, kayyum rektörleri kabul etmediklerini haykırdı ve tutuklanan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Konuşmalar sırasında polis öğrencilere saldırdı, öğrencileri yerlerde sürükleyerek darp ederek gözaltına aldı, gözaltı aracında da ters kelepçe işkencesi uyguladı. 

GAZETECİLER POLİS ÇEMBERİNE ALINDI
Basının gözaltıları görüntülemesini önlemeye çalışan polis, kalkanlarla polisi ablukaya alarak fiili gözaltı uyguladı. Alandan gazetecilerin çıkmasını engelledi. Gazeteci Zeynep Kuray ve Umut Taştan darp edildi. 

'BASIN GELMEDEN AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIZ'
Bu sırada üniversite öğrencileri de "dağılmaları" yönünde kendilerine yapılan anonsa, "Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz. Basın buraya gelecek ve biz açıklama yapacağız" diye yanıt verdi. Öğrenciler, "Basın buraya" diye slogan attı. 

Anonsu yapan öğrenci de polisler tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. 

'SALDIRILARI BİRLİKTE PÜSKÜRTELİM'
Öğrenciler daha sonra basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan Gülru Turhan, AKP'nin saldırıları kadar mücadele üzerilerine düşün payın bilincinde olduklarını kaydetti. Ne kayyuma ne de ülkenin dört bir yana atanan piyonlara biat etmediklerini söyleyen Turhan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini hedef gösteren sözlerini hatırlattı. 

Turhan, bir kişiyi dahi geride bırakmadan ilke ve talepleri savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi ve kamuoyuna şu çağrıyı yaptı: "Arkadaşlarımızın tutuklanmasına ve kayyum saldırılarına birleşik mücadeleyle karşı koyalım! Anti-demokratik yönetime karşı olan öğrencilerin tamamı tarafından benimsenecek ilkeler etrafında, Öğrenci Meclisi'nde birleşelim! Saldırıları birlikte püskürtelim!"

AÇIKLAMA BİTTİ, BASINA ABLUKA DAĞILMADI
Basın açıklamasının ardından öğrenciler forum yapmak için Güney Kampüsü Meydanı'na geçti. Açıklama bitmesine basını alındığı abluka dağıtılmadı. Bunun üzerine gazeteciler polise tepki gösterdi. Gazetecilerin yanına gelen milletvekilleri ablukayı dağıttı. 

Milletvekilleri kısa bir açıklama yaptı. Yaşananların hukuksuzluğuna değindi, mücadelenin süreceğini kaydetti. 

BİR ÖĞRENCİ DAHA GÖZALTINA ALINDI
Daha sonra bir öğrenci Boğaziçi Üniversitesi direnişine ilişkin konuştu. Kayyumlara biat etmeyeceklerini söyledi. Açıklama sırasında polis öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltı sırasında çekim yapan gazeteciler ve milletvekilleri bir kez daha polis kalkanlarıyla çembere alındı. 

Gazeteciler ablukanın kaldırılması için barikata yüklendi. Bunun üzerine polis çemberi açtı. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması için basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilerden 14'ü işkenceyle gözaltına alındı.