22 Eylül 2024 Pazar

Brezilya'da Bolsonaro destekçileri Kongre binasını bastı

Brezilya'da seçimleri kaybeden eski Devlet Başkanı faşist Jair Bolsonaro destekçisi binlerce kişi, başkentte bulunan Kongre binasını basarak darbe çağrısı yaptı. Baskın saatler sonra kontrol altına alınırken, olay hakkında soruşturma başlatıldı.

Brezilya'da eski Devlet Başkanı faşist Jair Bolsonaro destekçisi binlerce kişi, başkent Brasilia'da bulunan Kongre binasını bastı. Bolsonaro'nun geçen aylarda yapılan seçimleri kaybetmesi sonrası da destekçileri darbe çağrısı yapmış, seçimleri kazanan Lula de Silva'yı kabul etmemişti. Binlerce kişi, Bolsonaro'nun resmen görevinin sonlanması ve ülkeden kaçması sonrası Kongre binasını basarak, Lula karşıtı sloganlarla saatlerce eylem yaptı ve Yüksek Mahkeme ile başkanlık sarayı binalarını da basmaya çalıştı.

Polis ve askerlerin müdahalesi sonucu baskın sonlandırıldı ve 300'ü aşkın kişi gözaltına alındı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva, "Bu faşist fanatikler, bu ülkenin tarihinde daha önce hiç görülmemiş bir şey yaptılar. Bunu yapan herkes bulunacak ve cezalandırılacak" ifadelerini kullandı.

Baskına ilişkin soruşturma başlatılırken, Yüksek Mahkeme Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, "baskını durdurmak için hiçbir şey yapmadığı" gerekçesiyle 90 günlüğüne görevden alındı. Baskının en az 2 haftadır planlandığı açığa çıkarken, baskını teşvik eden ve olanak sağlayan Bolsonaro destekçisi devlet yetkililerinin ortaya çıkarılması için de araştırma ve incelemeler sürüyor. Görgü tanıkları, baskın başladığında askerlerin eylemcileri durdurmak yerine eşlik ettiğini, baskına müdahale eden çevik kuvvet polislerinin olay yerine 2 saat sonra geldiğini ifade etti.

Baskın, çok sayıda ülke lideri tarafından da kınandı. Bolsonaro ise görevinin sona ermesi sonrası kaçtığı ABD'nin Florida eyaletinden açıklamalarda bulunarak, kitleyi kışkırttığını reddetti.