21 Eylül 2024 Cumartesi

Brüksel'de şehitler anması: Onların ideallerine bağlı kaldığımız sürece her engeli aşarız

Brüksel'deki anma gecesinde MLKP adına yapılan konuşmada, "Ölümsüzlerimizi rehber aldığımız, onların ideallerine bağlı kaldığımız sürece tüm engelleri aşabilir, faşizmin ve sömürgeciliğin kanlı saltanatını yerle bir edebiliriz. Unutmayalım, zor günler, zorlu yıllar bir gün mutlaka geçer. Geriye o zor günlerde, o zor yıllarda ne yaptığımız, onurumuzu koruyup korumadığımız, başımızı dik tutup tutamadığımız kalır" denildi.
Ölümsüzleşenler anısına her yılın Kasım ayında Avrupa kentlerinde yapılan anmaların startı Brüksel'de dün gece düzenlenen gece ile verildi.
 
"Ölümsüzlerimizin izinde faşizmi ve sömürgeciliği yeneceğiz" şiarıyla düzenlenen geceye, Suruç şehidi Vatan Budak'ın babası Murat Budak, Ali Bugün'ün ablası Gülsüm Bugün, Türkan Yüksel'in akrabası Elif Yüksel, Bengi Diren'in babası Kazım Robar, Sibel Beritan'ın annesi Sultan Oğraş da katıldı.
 
Salona MLKP şehitlerinin fotoğrafları asılırken, etkinlik saygı duruşu ile başladı, ardından katılımcılar "Enternasyonal" marşını okudu. Gecede ilk olarak sanatçı Dilan Top sahne aldı. Top'un ardından MLKP'nin mücadelesini ve şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Gecenin ilk konuşması MLKP adına yapıldı. MLKP temsilcisi, "Partimiz kuruluşundan günümüze, işçi sınıfına ve ezilenlere verdiği sözlere, ölümsüzlerimizin ideallerine bağlı kaldı" diyerek konuşmasına başladı. Ödediği bedellerin MLKP'yi mücadelesinde asla geriletmediğinin altını çizen MLKP temsilcisi, şunları söyledi: "Zor zamanlardan, zorlu yıllardan geçiyoruz. Hepiniz görüyorsunuz, diktatör ve faşist sömürgeci savaş rejimi, işçi sınıfı ve ezilenleri, dilsiz köleler haline getirmeye çalışıyor. Yalanda, demagojide, utanmazlıkta, faşist terörde sınır tanımıyor. Her köşeye korku ve yılgınlık tuzakları kuruyor. Gece gündüz umutsuzluk ve inançsızlık mikrobu pompalıyor."
 
'DÖNEM CESARET DÖNEMİDİR'
 
Tüm baskıya rağmen ezilenlerin, halkların direniş ve mücadelesinin sürdüğünün altını çizilerken, "Tüm baskıya, yasağa ve hileye rağmen milyonlarca insan HDP'ye oy verme kararlılığını koruyor. Mücadeleyi özlenen boyutlara taşımalı, Erdoğan cuntasına karşı yazdığımız tarihi görkemli hale getirmeli, zaferle noktamalıyız" denildi.
 
"Dönem cesaret dönemidir" diyen MLKP temsilcisi, "Unutmayalım direnmekten başka yol yok" diye konuştu. Ölümsüzleşenleri anarak "mücadelelerine ve anılarına bağlılık" sözü veren MLKP temsilcisi şunları söyledi: "Ölümsüzlerimizi rehber aldığımız, onların ideallerine bağlı kaldığımız sürece tüm engelleri aşabilir, faşizmin ve sömürgeciliğin kanlı saltanatını yerle bir edebiliriz. Unutmalayım, zor günler, zorlu yıllar bir gün mutlaka geçer. Geriye o zor günlerde, o zor yıllarda ne yaptığımız, onurumuzu koruyup korumadığımız, başımızı dik tutup tutamadığımız kalır. Başımızı dik tutalım kardeşler. Onurumuzu koruyalım. Bizi sömürüye, faşizme, ulusal ve cinsel teslim olmaya çağıran alçaklar sürüsüne, halklarımızın faşist politik İslamcı düşmanlarına, işçilerin ve emekçilerin kanını emen Saray saltanatı sürenlere karşı mücadeleyi güçlendirmek için kavgayı omuzlayalım."
 
"Özgürlük ve sosyalizm uğruna ödenecek her türlü bedeli ödemekte duraksamayacağız" diyen MLKP temsilcisi, Avrupa'da Türkiye ve Kürdistanlı göçmenlere de "Sizleri bu savaşımda partimizi güçlendirmeye, ölümsüzlere yoldaş olmaya çağırıyoruz" diye konuşmasını sonlandırdı.
 
Salonda "Yaşasın partimiz MLKP", "Şehitler yaşıyor, MLKP savaşıyor" sloganları atıldı.
 
'DAHA ÇOK KADINLA ÇIKACAĞIZ MEYDANLARA'
 
Anmayada MLKP Avrupa Komünist Kadın Örgütü'nün mesajı da okundu. Ölümsüzleşenleri anan MLKP Avrupa KKÖ, "Onların çağrısı bütün kadınlaradır. Diyorlar ki, özgürleşin evlere kapanmayın. Erkeğin ve ailenin kölesi olmayın. Zincirleri kırın, bencilliği yıkın, sınırlarınızı aşın, kapitalist sistemin ve erkek egemenliğinin duvarlarını yıkın. Diyorlar ki; örgüte, kalema, silaha daha çok sarılın. Onlara sözümüzdür, daha çok kadınla çıkacağız meydanlara, dağlara, savaş siperlerine" denildi.
 
Geceye katılan şehit aileleri birlikte kürsüye çıktı. Ailelerden Murat Budak ilk olarak söz aldı. Oğlu Vatan'a Suruç yolculuğundan önce "Orası tehlikeli gitme" dediğinde, "Zor zamanlarda gitmek gerek" yanıtını aldığını hatırlatan Baba Budak, "Çocuklarımızın, yoldaşlarımızın anılarına, mücadelelerine bağlı kalacağız. Başımızı eğmeyeceğiz" diye konuştu. Sultan Oğraş da katledilen iki çocuğunu andı, "Onlar için direneceğiz. Direnirsek, faşist diktatörlüğü yıkacağız. Direnelim, teslim olmayalım" dedi.
 
'ONLARIN MÜCADELESİNE BAĞLI KALACAĞIZ'
 
Geceye katılan HDP 26. dönem Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da ölümsüzleşen devrimcileri andı, mücadele edenleri selamladı. Rojava devriminin halkların umudu olduğunun altını çizen Sarıyıldız, "Sadece Kürtlerin değil, tüm halkların, devrimcilerin, sosyalistlerin de devrimidir. Bu nedenle çeşitli uluslarlardan gençler oraraya giderek, savaştılar ve ölümsüzleştiler" dedi. Ölümsüzleşenlerin yürüttükleri mücadeleye bağlı kalacaklarını belirten Sarıyıldız, Erdoğan diktatörlüğüne karşı birleşik direnişi büyütme çağrısı yaptı.
 
Secour Rouge adına yapılan konuşmada Yeliz Erbay, Ayşe Deniz Karacagil, Şevin Söğüt, Kutsiye Bozoklar ve Ivana Hoffmann şahsında ölümsüzleşen devrimciler anıldı. Söğüt'ün ölümsüzleştiği Xakurke'ye gitmeden önce yaptığı "Daha fazla mücadele etmek gerekiyor" sözünün hatırlatıldığı konuşmada, "Onların kavgalarını büyüteceğiz" denildi.
 
Vardiya Müzik Grubu'nun sahne aldığı gece, Çarnewa'nın şarkıları ve halaylarla sona erdi.
 
Anma gecesine Devrimci Komünarlar Partisi, Emek ve Özgürlük Cephesi Avrupa İnisiyatifi ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi de mesajlar gönderdi.