30 Eylül 2024 Pazartesi

Buldan: HDP dört duvardan ibaret değildir, insanların yüreğinde HDP’yi kapatamazsınız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Şimdi bütün TV kanallarında 'HDP kapatılsın kapatılmasın mı' tartışması yapılıyor. HDP dört duvardan ibaret bir parti değildir, kapısına kilit vurulacak bir parti değildir. Siz insanların beyninde, yüreğinde, vicdanında HDP'yi kapatamazsınız" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, halk iradesine yönelik süreklileşen darbelere ve saldırı politikalarına karşı partisinin başlattığı Demokratik Mücadele Programı kapsamında Kars İl Örgütünü ve Kars Belediyesini ziyaret etti. 

'SİYASİ TUTSAKLARA DUŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR'
Partisinin il örgütünde bir konuşma yaparak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Buldan, "Son dönemlerde HDP üzerinde yoğun baskılar ve tutuklamaların olduğunu hepimiz biliyoruz. Son çıkarılan İnfaz Yasasıyla iktidarın küçük ortağı ile birlikte; HDP'yi, demokrasi güçlerini, muhalefeti hedef aldığını biliyoruz. Söz konusu Kürtler ve HDP olduğu zaman Türkiye'deki tüm siyasi güçlerin bir araya geldiğini, ortak tavır aldığını da biliyoruz. İnfaz Yasası tam da buna işaret ediyor. Cezaevlerinde binlerce arkadaşımız pandemi riski altında kalmaya devam ediyor. Çıkarılan yasa HDP'lileri, Kürtleri kapsamayan bir yasa. O yasa sonucu dışarıya çıkanlar iş başına geçtiler ve ilk icraatlarını da Kars Belediyesine saldırı yaparak gerçekleştirdiler. Biz iktidarı uyardık, 'çıkaracağınız yasa topluma karşı suç işleyen insanları kapsarsa, bu insanlar dışarı çıktıklarında suç işlemeye devam edecek' dedik. İçeride kalanlar demokrasiyi savunanlar, özgürlükleri savunanlar cezaevlerinde kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin siyasetçileri, aydınları, yazarları, akademisyenleri, barış aktivistleri cezaevlerinde kalmaya devam ediyor. Bu tam da bir düşman hukukudur" dedi. 

BU ÜLKEDE İKİ AYRI HUKUK İŞLETİLİYOR
Türkiye'de iki ayrı hukuk işletildiğine dikkat çeken Buldan, "Biri suç işleyenlerin özgürlüğüne hizmet eden ve Saray'ın talimatıyla tahliyeleri gerçekleştiren sistem, diğeri de HDP'li Kürt, demokrat, aydın ve yazarlara işletilen hukuk" diye kaydetti.

Üç milletvekilinin vekilliğinin düşürülerek tutuklanmasını ve CHP'li Enis Berberoğlu pandemi gerekçesiyle tahliye edilmesini değerlendiren Buldan, "Tıpkı Selahattin Demirtaş gibi, Figen Yüksekdağ gibi, Gültan gibi Leyla Güven ve Musa Farisoğulları cezaevinde kalmaya devam ettiler. İşte HDP'lilere ayrı bir hukuk uygulanıyor derken tam da bunu kastediyoruz" diye belirtti.

HDP SALDIRILARA KARŞI DİZ ÇÖKMEZ
Koronavirüs'ün HDP'li ya da CHP'li ayrımı yapmadığını söyleyen Buldan, "Cezaevlerinde ayrım yapmadan bütün insanlara bulaşma tehlikesi taşıyor. Eğer dürüst davranırsanız, eğer biraz vicdanınız varsa, eğer biraz 'demokratız' diyorsanız cezaevindeki arkadaşlarımızın da acilen tahliye edilmesi gerekiyor. Şimdi HDP'nin bütün bunlara sessiz kalmasını istiyorlar. HDP'nin tüm bunlar karşısında diz çökmesini, boyun eğmesini istiyorlar. Kusura bakmayın HDP Türkiye'nin 3'üncü büyük partisidir, milyonların gönlünde taht kurmuş bir partidir, 7 milyon insanın oy verdiği bir partidir. Şimdi bütün TV kanallarında 'HDP kapatılsın kapatılmasın mı' tartışması yapılıyor. HDP dört duvardan ibaret bir parti değildir, kapısına kilit vurulacak bir parti değildir. Siz insanların beyninde, yüreğinde, vicdanında HDP'yi kapatamazsınız" diye konuştu.

Tüm yaşananların AKP hükümetinin çaresizliğinin göstegesi olduğunu vurgulayan Buldan, "Anketlerde düşüş yaşadıklarını gördükleri andan itibaren yaptıkları tek şey HDP'ye saldırmak, vurmaktır. HDP'yi kriminalize etmektir" dedi.

HDP'nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde Türkiye halklarına büyük bir umut verdiiğini söyleyen Buldan, "Bu umudu ve cesaretimizi giderek büyüttük. Dün 7 Haziran'ın yıldönümüydü. Görüyoruz ki HDP, her seçimden büyük bir başarıyla çıktı. Evet, 7 Haziran bizim miladımızdır, tarihsel dönüm noktamızdır. Bu 7 Haziranlar her seçimde ortaya çıkacaktır" diye vurguladı.

Buldan son olarak şunları söyledi: "Biz her seçimde daha çok büyüyeceğiz, daha çok güçleneceğiz. Ne tutuklamalar ne kayyımlar bizi yıldırır. Bizler 80'leri ve 90'ları bilen bir gelenekten geliyoruz. Cezaevlerini, işkenceleri, ölümleri bilen bir gelenekten geliyoruz. Asla korkumuz yoktur, asla kaygımız yoktur. Halkımızın da il teşkilatlarımızın da hiçbir kaygısı olmasın. Mutlaka kazanacağımıza inanıyoruz. Sizlerle birlikte kazanacağız."