4 Aralık 2024 Çarşamba

'Çankaya Evlerinde çalışan meslektaşlarımızın sorunlarının takipçisiyiz'

Çankaya Belediyesinde haklarının gasp edilmesine karşı çıktıkları için işten çıkarılan eğitim emekçilerinin mücadelesi sürüyor. Kendilerine işten atılan öğretmenlerin işe alınmayacağının söylendiğini aktaran Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, ancak şartnamede 95 öğretmen kontenjanı olduğunu, işe alınan öğretmen sayısının ise daha az olduğunu aktardı. Belediyenin uygulamalarını takip edeceklerini söyleyen sendika, eğitimde taşeron istemediklerinin altını çizdi. 

Ankara'da Çankaya Belediyesinde taşeron hizmetle çalıştırılan, sefalet ücretine ve on aylık sözleşme dayatmasına karşı çıktıkları için işten atılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi eğitim emekçilerinin mücadelesi sürüyor. 

Haftalar önce işyerleri Çankaya Belediyesi önünde fiili olarak eyleme geçen öğretmenler, ayrıca hukuki süreci de başlatmıştı. Sürece ilişkin sendikanın Ankara temsilciliğinde açıklama yapan eğitim emekçileri, yetkililerle görüşme talebini içermesine rağmen diyaloglar sonuç verene kadar bekleyeceklerini belirttiklerini ancak belediyenin özel güvenliği tarafından darp edildiklerini hatırlattı. Kararlılıkları sonucu Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Çetin ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan eğitim emekçileri, "Taşeron hizmet alımının sömürüye davet çıkardığını, öğretmenin asgari ücrete bu koşullarda çalışmaması gerektiğini kendisine ilettik. Sosyal belediyecilik iddiası olan Çankaya Belediyesinin politik çelişkilerinden bahsettik. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iade talebi için iki gün süre vererek görüşmeyi sonlandırdık" dedi. 

'VERİLEN SÜRENİN ÜZERİNDEN 10 GÜN GEÇTİ'
Ancak verilen sürenin üzerinden on gün geçmesine rağmen kendilerine bir geri dönüşün  sağlanmadığına dikkat çeken öğretmenler, "Bu 10 günlük süre sonunda, 'işe iade olamayacağını ve kontenjan açığının olmadığını' belirttiler. Yapılan ihale ile öğretmen hizmet alımına çıkan Belediyenin ihale şartnamesini incelediğimizde, şartnamede 95 öğretmen kontenjanı belirtildiğini ama bu eğitim-öğretim döneminde çalışmaya başlayan öğretmen sayısının 95'ten az olduğunu tespit ettik. Kapatılan şubelerden dolayı öğretmenlerin iki ayrı Çankaya Evinde çalıştırıldığını ve hatta öğretmenlerin asgari ücretin de altında, ders saat ücretli şekilde çalıştırıldığı bilgisini üyelerimiz aracılığıyla öğreniyoruz" ifadelerini kullandı. 

'EĞİTİMDE TAŞERON İSTEMİYORUZ'
Açıklama şöyle devam etti: "Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak biz, Çankaya Evlerinde çalışan meslektaşlarımızın sorunlarının takipçisiyiz. Maaşların geç yatırılması, geriye dönük sigorta girişlerinin yapılması gibi birçok usulsüzlüğün bilgisine ve tecrübesine sahibiz. İhalenin tarafı Ulutepe Yayıncılık sahibinin 'Onlar yasal sendika değil' diyerek yaptığı karalamaya karşı, öğretmenlerin sorunlarının olduğu gerçeğini asla gizleyemeyeceklerini, buradan kendilerine ifade ediyoruz. Çankaya Belediyesi taşeron eğitimde ısrarcı olup taşeron olmadığı durumda öğretmenlere her ne kadar 'O zaman projeyi iptal edeceğiz' gibi söylemlerde bulunsa da bu eğitim hizmetini daha doğru yapabilen belediyelerin azımsanmayacak sayıdaki varlığını da biliyoruz. Soruyoruz: Yenimahalle ve Etimesgut Belediyesi eğitim alanında taşeron hizmete başvurmazken Ankara'nın kalbi olan Çankaya Belediyesi neden taşeron eğitimde ısrar ediyor veya taşeron kalkarsa neden projeyi iptal edeceğini söylüyor? 'Eğitimden tasarruf etmiyoruz, kendi imkanlarımızla yola devam edeceğiz' diyen Çankaya Belediyesi yetkililerinin samimiyetini sorguluyoruz. Mücadelemizi sadece fiili değil hukuki boyuta da taşıdığımızı daha önceki günlerde belirtmiştik. Gelinen noktada, hukuksal süreç devam ederken Belediyenin bu uygulamalarının takipçisi olacağımızı ve bu çelişkileri dile getirmeye devam ederek kendilerini sınayacağımızı bir kez daha yineliyoruz: Eğitimde taşeron istemiyoruz."