24 Eylül 2024 Salı

Çepni: Kod 29 gerekçesiyle 177 bin işçi işten çıkarıldı

Kod-29 saldırısına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekili Murat Çepni, Saray'ın işçi sınıfına düşmanlığına dikkat çekti. Pandemide işçi çıkarımı yasak olmasına rağmen, patronların Kod-29'u bahane ederek işten çıkardığını vurgulayan Çepni, tüm saldırılara karşı direnişteki işçileri selamladı. Çepni, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda Kod 29'a ilişkin basın toplantısı düzenledi. Saray'ın pandemiye karşı mücadele etmek yerine halka, işçi sınıfına, emekçilere karşı mücadele etmeyi tercih ettiğini hatırlatan Çepni, "çarklar dönsün" sloganı etrafında bütün sürecin yürütüldüğünü ve insanların topluca çalışmaya devam ettiğini belirtti. Çepni, pandemi sürecinde yoksulların, işçilerin, emekçilerin hayatını kaybettiğini ve kaybetmeye devam ettiğini söyledi. 

'KOD-29 GEREKÇESİYLE 177 BİN İŞÇİ, İŞTEN ÇIKARILDI'
Bir taraftan işçiler, emekçiler ölürken, işsiz kalırken aynı zamanda Kod 29 diye bir garabetle karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Çepni, "Bütün bu pandemi sürecinde iktidarın açıkladığı bütün paketler sermayeye teşvik paketleri oldular. Yani halka dua verildi. Sabır telaki edildi ve ekten onlar yeni borçlar verildi. Borçlar verilmişse borçların vadeleri uzatıldı. Bunun dışında işçiye, emekçiye, küçük esnafa sabır ve dua dışında sadece borç verildi. Fakat bir kesime fazlasıyla teşvikler verildi. Onlara vergi indirimleri vs. verildi. Dolayısıyla bu süreçte büyüyen, gelişen sermaye şirketleri oldu. Onlar kazandılar. İşçiler, emekçiler, küçük esnaflarsa çok büyük oranda kaybettiler. Kod-29'da tam olarak böyle sermayeye, patronlara muazzam bir olanak olarak açığa çıktı. Çünkü pandemi sürecinde iktidar işten atmaları yasaklamıştı. Yani 16 Nisan 2020 tarihi itibariyle Kod 29 hariç diğer, maddelerde işverenin işçileri çıkartması yasaklanmıştı. Fakat işçi sınıfı tam tersine bu süreçte hiç olmadığı kadar işten atıldı Kod-29 gerekçesiyle. En son açıklanan rakamlara göre 2020 senesinde Kod-29 gerekçesiyle işten atılan işçi sayısı 177 bin. Yani 177 bin insan Kod-29 gerekçesiyle işten atıldılar. Peki atılmakla mı kaldılar? Hayır. Çünkü Kod-29 ile işten atılanlar kıdem tazminatı almadılar. İhbar tazminatı almadılar. Yine işsizlik sigortasından da faydalanamaz hale geldiler. Yine yetmiyor çünkü Kod-29 ahlaksızlık diye tabir ediliyor dolayısıyla Kod-29dan işten atılan işçiler bir başka fabrikada, bir başka işyerinde  bu kötü sicilden dolayı işe giremez hale geldiler. Yani Kod-29'dan atılan 177 bin işçi aslında kelimenin gerçek anlamıyla ölüme mahkum edildi" dedi. 

'KOD 29'U FIRSAT BİLEN PATRONLAR İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARDI'
Başta Çorum Ekmekçioğulları Kocaeli'nin Çayırovası ilçesindeki Migros Depo işçileri, Systemair HSK Fabrikası işçileri, Kocaeli Çayırova'da Baldur Süspansiyon işçileri, Karaman Döhler gıda şirketinin işçileri, Gaziantep'te Yasin Kaplan Halı Fabrikası ve Güven Boya İplik Fabrikası işçileri, İstanbul Beylikdüzü'nde SML Etiket işçileri, PTT işçileri, Simbo işçileri, Bambi ayakkabı işçilerinin Kod-29 ile haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılmalara karşı direnişte olduğunu belirten Çepni, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye dikkat çekti. "Acaba Kod-29 kaldırılıyor mu?" diye düşündüklerini belirten Çepni, "Evet Bakanlık Kod-29'u kaldırmış. Fakat şöyle kaldırmış. Kod-29'da yazan, yani ahlaksızlık diye tabir edilen, birbirine benzer olmayan belirli 'suçları' tırnak içerisinde hepsinin Kod-29 içerisine alınmasından vaz geçiliyor, bunları farklı farklı kodlarla tanımlıyor. Dolayısıyla Kod-29'u parçalara bölüyor. Dolayısıyla Kod-29'u kaldırmıyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Bu bakanlık demiş ki; 2020 yılı içerisinde 176 bin 662 işçi işten atılmış Kod-29 gerekçesi ile. Bunu kabul etmiş bu bir. İki, fesih kısıtını delmek amacıyla, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışı olmaksızın 'Kod-29' kullanılarak çok sayıda çalışanın işten çıkarıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır. Demiş. Yani bu süreçte Kod-29'u fırsat bilerek, şirketler, patronlar işçileri işten atmışlar. Bu genelgede kabul edilmiş. Yine bir diğer gerçek de şunu ortaya koymuş. Demiş ki 2018'de 233 bin 430 kişi çıkmış. 2019'da 194 bin 524, 2020'de 176 bin 662. Bu rakamları vermiş Bakanlık. Fakat altına da not düşmüş. Demiş ki daha düşük bir rakamla karşı karşıyayız. 2019'a göre. 194 binden 176 bine inmeyi bir başarı olarak altını çizmiş Bakanlık. Gerçekten buna bizim söyleyecek sözümüz yok" diye konuştu. 

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'
Saray rejiminin işçi düşmanlığını çizen Çepni, şöyle devam etti: "Buradan biz bütün direnen işçiler adına şunu söylüyoruz. Kod-29 derhal bütün sonuçlarıyla bütünüyle ortadan kaldırılmalıdır. Yani Kod-29 gerekçesiyle işten atılan işçiler derhal geri alınmalıdır ve tüm hak kayıpları karşılanmalıdır. Ancak böyle bir çalışmayla bu sorun ortadan kaldırılabilir. İkincisi bugün sokaklarda direnen, hakkını arayan işçilere saldırılar derhal durdurulmalıdır. Saldırıların muhatabı olan işçiler iş haklarını istiyorlar. Yani onlardan çalınanları geri istiyorlar. Dolayısıyla suçlu olan hakların arayan işçiler değil, suçlu olan onların haklarını gasp eden, çalan sarayın çevresine kümelenmiş daha doğrusu saraydan cesaretlenmiş, sarayın cezasızlığından beslenen sermaye gruplarıdır. O yüzden Kod-29 derhal kaldırılmalı, sonuçları ortadan kaldırılmalı, işçiler geri alınmalı ve bütün kayıpları karşılanmalıdır. Buradan sonuç olarak direnen bütün işçileri selamlıyorum ve yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Sonuna kadar kazanacağımız ana kadar mücadelemize devam edeceğimizi söylüyoruz."