24 Eylül 2024 Salı

Çepni: Kod 29 ile işten atmaların önü açıldı

İşçilerin işten atılmasını kolaylaştıran Kod 29 uygulamasına ilişkin Meclis Genel Kurul'da konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Kod 29 patronların dertlerine derman olan bir uygulama" dedi.

Halkların Demoratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da işçilerin işten atılmasını kolaylaştıran Kod 29 uygulamasına ilişkin konuştu.

AKP iktidarının pandemi sürecinde işçi atmaları yasakladığını hatırlatan Çepni, "Fakat tablo tam tersine, işçi atmalarını yasalaştırmış oldu. Bu süreçte Kod 29 diye bir uygulamayla karşı karşıya kaldık ve bu Kod 29 uygulaması tam da patronların istediği, dertlerine derman bir uygulama oldu. İşçi mi atmak gerekiyor, Kod 29; sendikalı oldu işçi, işten atmak mı gerekiyor, tam olarak Kod 29 imdada yetişiyor. Yani AKP burada bir kez daha işçi sınıfına karşı, emekçilere karşı patronlar ne istediyse, neye ihtiyaçları varsa bu uygulamayla hayata geçirmeye devam etti" diye konuştu.

Çepni, "İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin ikinci fıkrası "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" olarak tanımlanıyor. Kod 29'la işten atılanlar kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı gibi haklarından da mahrum kalıyorlar, tam da sermayenin istediği gibi" diye belirtti.

Kod 29'un aynı zamanda bir damga niteliğinde olduğuna dikkat çeken Çepni, "Bu damgayı yiyen işçi başka bir işe başvurduğu zaman da bununla karşı karşıya kalıyor. Yani tümüyle bir kara listeye alınmış oluyor. Bunun karşısında, bu uygulamanın karşısında işçi sınıfı direniyor. Çorum Ekmekçioğulları Metal işçileri Kod 29'la işten atıldılar, 90 işçi 73 gündür direniyor. Gebze Baldur Süspansiyon işçileri direniyorlar. PTT'de sendika yöneticisi oldukları için tazminatsız işten atılan işçiler 53 gündür direniyorlar. BTS'li işçiler sendikal görevlerini yaptıkları için işten atıldılar, sürgüne uğradılar, sürgünlere karşı mücadeleleri sürüyor. Maltepe, Kadıköy, Kartal ve İzmir Belediyelerinde işçiler TİS görüşmeleri ve işten atmalara karşı direnişteler, grevdeler. Karaman Döhler Gıda işçileri direnişteler. İstanbul Avcılar SML Etiket Etiket işçileri, yine, sendikalı oldukları için işten atıldılar, direnişteler" diye kaydetti.

İşçi sınıfı sadece işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olmadığını, aynı zamanda insanlık dışı şartlarda ve koşullarda çalıştırılmaya da mahkûm bırakıldığını belirten Çepni, "Örneğin, Migros depo işçileri en çarpıcı örneklerden bir tanesi. 700 işçiye 2 lavabo kullandırılıyor, yine soyunma odaları dip dibe, taciz, mobbing, zorunlu fazla mesai de cabası yani işçiye, emekçiye şu söyleniyor: 'Ya işten atılırsınız ya da köleci koşullarda çalıştırılırsınız.' Çünkü AKP'nin sermayesi, burjuvazinin ihtiyacı bu, daha çok sömürü ve daha çok açlıkla ancak bu politikalar hayata geçirilebilir. Saray iktidarı, temsilcisi olduğu zenginlerin iktidarıdır ve bu iktidar işçilerin alın teri ve ölümleri üzerinden kâr elde ediyor, işçilerden çalınanlarla kasalarını dolduruyorlar, işçi sınıfı 'iş, aş' dedikçe karşısında kolluk güçleri dikiliyor; polisi, jandarmasıyla iş, aş isteyen, 'açım' diyen işçinin, emekçinin karşısına dikiliyor, şiddet uygulanıyor. Devlet, tüm varlığıyla işçi direnişlerine saldırmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Peki, ne yapmak lazım?" diye soran HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, "Bunun karşısında işçi sınıfı yolu gösteriyor, direnmek lazım. Saraylar, saltanatlar çöker, kan susar bir gün, zulüm biter; bugünlerden geriye bir yarına gidenler kalır bir de yarın adına direnenler. Evet, işçi sınıfı iş ve aş için direniyor fakat yetmez, politik özgürlükleri için de mücadele edecek işçi sınıfı; demokratik, sosyalist, sendikal örgütlenmesini büyütecek, yan yana gelecek, birleşecek ve bu zulüm düzenini yıkacak; bizler de bu mücadelede işçi sınıfının, emekçilerin iş, ekmek ve özgürlük mücadelesinde yanı başında olacağız, bu zulüm düzenini yerle bir edeceğiz" diye konuştu.