30 Eylül 2024 Pazartesi

'Çocuklarımızı bırakın'

Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetlerini sürdüren tutsak yakınları, hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerini kaydederek taleplerinin karşılanmasını istedi. 

Hasta tutsak yakınlarının adalet mücadelesi sürüyor. Hasta ve infazı yakılan tutsakların taleplerinin sürmesi için Adalet Nöbetlerinin Diyarbakır'da 274., İzmir'de ise 100. günü tutuldu. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 274'üncü gününde Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam eden nöbeteHalkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ile Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) yöneticileri de katıldı.

Açıklamayı yapan hasta tutuklu yakını İnci Güler, hapishanelerden artık cenazelerin çıkmaması için Adalet Nöbeti'nde olduklarını hatırlatarak, "Çocuklarımızın bırakılmasını istiyoruz. Denetimli serbestlik dahi olsa serbest bırakılsınlar. Kanunlarınız neyse onları uygulayın" diye seslendi.

Açıklama, "Bijî berxwedana zindana" ile "Hak, hukuk, adalet" sloganları ve alkışlarla sona erdi.

İZMİR 
İzmir'de Adalet Nöbeti Buca Kırıkları Cezaevi önünde sürdü. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Karabağlar ve Buca İlçe Örgütü destek verdi. Adalet Nöbetinde, "Hasta tutsaklara özgürlük" "Deng bide zindanan" "Girtiyen nexweş re azadî" yazılı önlükleri giyen tutuklu yakınları, sık sık, "Hak hukuk adalet", "Bijî berxwedana zindana" sloganları attı.

HDP üyesi Cahit Gunay, ailelerin eylemlerini desteklediklerini belirterek, hapishanelerde 600'de fazla ağır olmak üzere bin 600 hasta tutuklunun hapishanede tutulduğunu hatırlattı. Gunay, "İki gün önce tahliyesine 10 gün kala Zülküf Yıldırım katledildi. Devlet halkına bu kadar baskı uygular mı? Cezaevlerindeki çocuklarımızın istediği insanca, özgürce yaşamaktır. Bizde burada adalet ve insan hakları diyoruz. Neden yasalar kanunlar uygulanmıyor?" diye sordu.

Son bir yılda 43 tutuklunun yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Gunay, Türkiye'nin mecliste 3'büyük partinin Eş Genel başkanlığını yapmış olan ağır hasta tutsak Aysel Tuğluk'un Kürt olduğu için tahliye edilmediğini söyledi. Gunay, "Müebbet hapis cezası alan Çevik Bir, Aysel Tuğluk'la aynı hastalığı var. O bırakılıyor. Ancak Aysel Tuğluk bırakılmıyor. Tutsaklara yönelik onursuzlaştırma ve tecrit politikalarına son verin" ifadelerini kullandı.