30 Eylül 2024 Pazartesi

Çok sayıda ülkede ırkçılık karşıtı eylemler düzenlendi

ABD'nin Minnesota eyaletinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren George Floyd için Portekiz'den Tunus'a, Polonya'dan Japonya'ya birçok ülkede eylemler düzenlendi.

ABD'nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 25 Mayıs'ta ırkçı polisler tarafından katledilen George Floyd için dünyanın dört bir yanında kitlesel eylemler düzenlendi. Irkçılıkla mücadele eden ABD halkıyla dayanışma mesajlarının verildiği eylemlerde, diğer ülkelerdeki ırkçılığa da dikkat çekildi.

İTALYA
George Floyd için İtalya'nın Napoli kentinde eylem düzenlendi. ABD başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup vatandaş ırkçılık karşıtı sloganlar attı.

BELÇİKA
Floyd için Belçika'da da eylem düzenlendi. Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine Brüksel adalet sarayı önünde toplanan binlerce kişi, ırkçılığı protesto etti.

PORTEKİZ
George Floyd için Portekiz'in başkenti Lizbon'da da eylem düzenlendi. Eylemde ırkçılık ve polis şiddeti protesto edildi.

POLONYA
Polonya'da başkent Varşova'da toplanan kalabalık polis şiddetini ve ırkçılığı sloganlarla protesto etti.

BULGARİSTAN
Bulgaristan'da, başkent Sofya'da toplanan yüzlerce kişi polis şiddetini ve ırkçılığı protesto edip George Floyd için adalet talep etti.

TUNUS
Tunus'ta başkentteki tiyatro binası önünde toplanan yüzlerce kişi "Nefes alamıyorum", "Irkçılık öldürür", "Şiddete hayır", "Irkçılığa karşı elele", "Varlığıma ve direnişime saygı göster" yazılı dövizler taşıdı.

Eyleme katılan Meryem ed-Deraci, "Irkçılığın her türünü kınamak için bugün buraya geldim. Sessiz kalmamamız gerek. Sessiz kalmak, canileri desteklemek anlamına gelir" dedi.

Nesil Habaşi de dünyadaki ırkçılıkla mücadele için köklü çözümler bulunması gerektiğini kaydetti.

AVUSTRALYA
Avustralya'da George Floyd ve ülkede gözaltında yaşamını yitiren Aborjinler için binlerce kişinin katılımıyla eylem düzenlendi.

KANADA
George Floyd için Kanada'da da gösteri düzenlendi. Vancouver kentindeki Jack Poole Plaza'da toplanan binlerce kişi, ırkçılık karşıtı sloganlar atıp adalet talep etti.

JAPONYA
Japonya'nın başkenti Tokyo'da, binlerce kişi polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Eylemde ırkçılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtı sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı. Ülkede ayrıca bir Kürt göçmenin polis tarafından tartaklandığını gösteren video tepkilere yol açtı.

Başkent Tokyo'nun sembollerinden biri olan Şibuya İstasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, ABD'de George Floyd'un ölümüne atıfta bulunarak "'Nefes alamıyorum" sloganları eşliğinde Japon polisinin şiddetine tepkisini dile getirdi. Yürüyüşte "Irkçılığı sona erdir" ve "Sizinle birlikteyiz" yazılı pankartlar taşıdı.

FRANSA
Fransa'nın Strazburg kentinde de Kleber Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Eylemde ırkçılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtı sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı. George Floyd için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan eylemde 2016'da polis aracında hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyah Adama Traore için de adalet istendi. Eylemde siyah kıyafetler giyildi.

Yine başkent Paris ile Lyon, Lille ve Bordeaux kentlerinde de eylemler düzenlendi.

Paris'te gösteri yasağına rağmen ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi "Floyd için adalet", "Adalet yoksa barış yok" sloganları attı. Irkçılığa karşı yeterli adım atmaması nedeniyle hükümete de tepki gösterildi.

İSPANYA
İspanya'nın başkenti Madrid'deki ABD Büyükelçiliği binası önünde toplanan binlerce kişi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı karşıtı eylem düzenledi.

Afrikalı siyaların, Madrid'de yaşayan ABD vatandaşlarının ve İspanyolların katıldığı eylemde "Adalet yoksa barış da yok", "Irkçılığa hayır", "Polis şiddetine hayır", "Donald Trump bir suçludur", "Hiç kimse yasa dışı değildir" sloganları atıldı. Eylemde "Adalet", "Barış ve farklılık için", "Irkçılığa karşı tek yumruk", "Siyah yaşamlar önemlidir", "Sessizlik aynı zamanda bir baskıdır" yazılı dövizler taşındı. Kalabalık zaman zaman diz çökerek, sessiz kalarak ya da alkışlarla ırkçılığı protesto etti.

ABD Büyükelçiliği önündeki eylemin ardından kent merkezindeki Sol Meydanı'na yüründü.

Yapılan açıklamada İspanya'da nefret suçlarının son yıllarda yüzde 20 arttığını ve suç duyurularının başında ırkçılık ve yabancı düşmanlığı geldiğini ifade edildi. Siyahlar, İspanya'daki yabancılar yasasında reform yapılıp haklarının genişletilmesini talep etti.

Madrid'dekine benzer eylemler, binden fazla kişinin katılımıyla Barselona'nın kent merkezindeki Sant Jaume Meydanı'nda da düzenlendi.