20 Eylül 2024 Cuma

Crohn hastası engelli tutsak serbest bırakılmıyor

Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Devrim Ayık'ın durumuna dikkat çekilen 646. F oturmasında, Crohn hastası ve yüzde 76 engelli Ayık'ın tedavisinin hastane koşullarında mümkün olmadığı vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 646. F oturması eylemini dernek binası önünde gerçekleştirdi. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Devrim Ayık serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Nimet Tanrıkulu, Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta ve engelli tutsak Devrim Ayık'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. 2006 yılında geçirdiği kaza sonucu bir gözünü tamamen kaybeden ve diğer gözü sadece yüzde 10 gören, yüzde 76 engelli hasta tutsak Devrim Ayık'ın ileri derecede Crohn hastası olduğunu belirten Tanrıkulu, Ayık'ın sağ kulağında yüzde 40, sol kulağında yüzde 50 işitme kaybı yaşadığını aktardı.

Ayık'ın iyileşmesi mümkün olmayan Crohn hastalığı nedeniyle sürekli ishal, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı yaşadığını ifade eden Tanrıkulu, "Serbest bırakılarak hastanede tedavi edilmesi gerekmesine rağmen bu engellenmekte ve yaşamı tehlikeye atılmaktadır" dedi.

İKİ KEZ AMELİYAT GEÇİRDİ
2015 yılında tutuklanan Ayık'ın Crohn hastalığının hapishane koşulları nedeniyle hızla ilerlediğini ifade eden Tanrıkulu, Ayık'ın bu nedenle iki kez ameliyat geçirdiğini ve bağırsaklarının bir bölümünün çıkarıldığını aktardı.

Ayık'ın tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından tutsak edildiği Antalya L Tipi Hapishanesi'nden 2019 yılı Ekim ayında serbest bırakıldığını ancak tedavisi devam ederken Aralık ayında yeniden tutuklandığını belirten Tanrıkulu, "Hastalığının daha da ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edilmiş, ancak tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021'de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesi'ne götürülmüştür" dedi.

'TÜM BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI'
Tanrıkulu, şöyle devam etti: "2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra; hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen, götürüldüğü doktorlar tedavi yönteminde anlaşamadığından, Devrim Ayık yeterli tedavi ve bakımdan mahrum halde halen hapishanede tutulmaktadır. Devrim Ayık'ın, hastalığının ilk teşhisi, ameliyatı ve tedavisinin yapıldığı Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisine devam edebilmesi için Antalya'daki bir cezaevine sevk edilmesi istenmiş ancak yapılan bütün başvurular sonuçsuz kalmıştır."

Tanrıkulu, "646. F oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta ve engelli mahpus devrim ayık ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.