7 Ekim 2024 Pazartesi

DEDEF ve Ankara Dersimliler Derneği: Geleceğimiz yok oluyor

DEDEF ve Ankara Dersimliler Derneği orman yangınlarına müdahale edilmemesine tepki gösterdi.

Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) ve Ankara Dersimliler Derneği, orman yangınlarına ilişkin ortak bir basın açıklama yaptı.

"Ormanlar yanıyor, geleceğimiz yok oluyor" diyen DEDEF ve Ankara Dersimliler Derneği yaptığı açıklamada, "Alınterimiz ve irademizle var ettiğimiz bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

28 Temmuz itibarı ile Antalya Manavgat- Gündoğmuş, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Seydikemer ilçeleri, Adana, Denizli, Isparta illeri ve 30 Temmuz'daki askeri operasyon sonrası Dersim'in Hozat- Ovacık- Çemişgezek ilçeleri arasında kalan bölgede çıkan orman yangınlarının doğayı acı bir yıkımla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekilen açıklamada, hava sıcaklığının artacağına dair tüm uyarıların dikkate alınmadığı gibi THK'nin kayyum eli ile işlevsiz hale getirilmesine tepki gösterildi.

'YIKIMIN ACİLEN DURMASI SAĞLANMALIDIR'
Bir yandan yaşanan yangınların bahane edilerek Kürtlere dönük saldırılar yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu ırkçı tutumu reddetmek, evrensel insan hakları ve demokrasiye inanan herkesin sorumluluğudur. Her ne gerekçe ile olursa olsun doğamıza, insanımıza yapılan saldırılar kabul edilemez. Kanun koyucuları ve kolluk güçlerini sorumluluğa davet ediyoruz. Koordinasyonun hızlı bir şekilde kurulması ve yerel imkanlarla birleştirilerek yıkımın acilen durdurulması sağlanmalı ve sonrasında ivedilikle tahribatın boyutları tespit edilerek rehabilitasyon çalışmalarına başlanması gerekmektedir" denildi.

'İNSANLIK MİRASI BİR AVUÇ SERMAYEYE KURBAN EDİLİYOR'
Artvin ve Rize'nin ardından Van ve Hakkari'de yaşanan sel felaketlerine de dikkat çekilen açıklamada şunlar söylendi:

"Aladağlar'dan Munzur Dağlarına, Cudi Dağı'ndan Kaçkarlar'a kederimize, sevincimize, aşklarımıza, cesaretimize tanıklık etmiş, ruhlarımızı renklendirmiş doğamıza, rant uğruna, güç kullanarak kıyıyorlar. Evrensel insanlık mirasımız, bir avuç sermaye sahibinin hırsına kurban ediliyor.

"Sermayedarların kar hırsı uğruna doğayı tahrip ederek bu felaketlere neden olan bütün projeler derhal durdurulmalıdır. Maden arama ruhsatları, HES projeleri iptal edilmelidir. Cudi'de aylardır süren ağaç katliamına son verilmelidir. Yaylaların uluslararası sermayeye açılmasına, Irmaklarımızın yataklarının değiştirilmesine izin verilmemelidir.

"Karadeniz'den Ege'ye Anadolu halkı, en önde kadınlarımız olmak üzere direniyor.

"Sığla ağaçlarının meşe yapraklarının, börtü böceğin, nice sessiz canlının sesi olacağız ve haykıracağız. Maviliği ve yeşiliyle, horonu halayı ile bu memleket bizim. Biz, alınterimiz ve irademizle var ettiğimiz bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz."