7 Ekim 2024 Pazartesi

KESK, iktidarın ekonomi politikalarına karşı alanlara iniyor

İktidarın ekonomi politikalarıyla halka dayattığı yoksulluğa karşı kampanya başlatan KESK, "Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadele birleşiyoruz" şiarlı kampanyanın eylem takvimini açıkladı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), "Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz" şiarıyla başlatacakları kampanyaya ilişkin Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, KESK'e bağlı sendikaların eşbaşkanları katıldı.

Toplumun her geçen daha karanlık bir tabloyla karşı karşıya kaldığını belirten Ayfer Koçak, iktidarın seçimi kazanmak için verdiği sözleri seçim sonrası unuttuğuna işaret etti. "Plan tutmuş, iktidar seçimleri kazanmıştır. Dolayısıyla verilen sözler unutulmuş, seçimi kazanmak için kaşıkla verilenleri kepçe ile geri almak için düğmeye basılmıştır. İlk adımda KDV oranları, BSMV oranları ve harçlar fahiş miktarda artırılmıştır. Ardından 'Mili Dayanışma Paketi' ile kamu emekçilerine 'ilave seyyanen ödenek' adı altında taban aylığa yansıtılmayan dolayısıyla emekli maaşlarını düşüren bir maaş rejimi getirilmiştir. Ekonomi yönetimi değiştirilmiş, seçimlerden hemen 1 ay sonra merkez bankası politika faizinin arttırılmasına geçilmiştir" diyen Koçak, iktidarın ekonomi modelinin sermayenin çıkarlarını temel aldığını vurguladı.

'YOKSULLUK TÜM TOPLUMU SARDI'
12'nci Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve 2024 bütçesiyle yaşam mücadelesi veren tüm kesimlere "Bermuda şeytan üçgeni tuzağı" kurulduğunu belirten Koçak, yoksulluğun tüm toplumu sardığını, gelir dağılımı adaletsizliğinin hiç olmadığı kadar derinleştiğini, halkın içine itildiği borç batağının büyüdüğünü kaydetti.

Orta Vadeli Programla işçiye, emekçiye, emekliye, çiftçiye, köylüye daha fazla yoksulluk vaat edildiğini söyleyen Koçak, "Reel ücretlerin, emeğin milli gelirden aldığı payın düştüğü, adeta bir bölüşüm şokunun yaşandığı Türkiye'de emekçi sınıfların ücretlerinde, maaşlarında yapılan artışların enflasyonu körüklemesi mümkün değildir. Emeğin, halkın gittikçe karartılan tablosu kendisine sendika, konfederasyon diyen tüm yapıların emekten yanayım diyen tüm kesimlerin görev ve sorumluluğunu arttırmıştır" dedi.

'TÜM KESİMLER SOKAĞA DÖKÜLMELİ'
Ekonomiye dair atılan adımlarla işçi ve emekçilerin haklarına saldırıldığını belirten Koçak, buna karşı birleşik ve ortak bir mücadelenin önemine dikkat çekti. Koçak, "Bu kapsamda 'Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz' şiarı ile tüm yurtta işyerlerinde, kent meydanlarında olacağız. Mevcut durumda yandaş sendika diye bir durum artık kalmamıştır. Kendine sendika diyen tüm kesimlerin sokağa dökülüp çalışma yürüterek bu iktidara karşı durması çağrısı yapıyoruz" dedi.

EYLEM TAKVİMİNİ AÇIKLADI
KESK'in yapacağı eylemlerin takvimini açıklayan Koçak, şöyle devam etti: "Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın yöneticileri ile 14 Ekim-22 Kasım arasında 56 ili kapsayan il çalışmaları yürüteceğiz. İhraç edilen arkadaşlarımız davaları kazanmalarına rağmen hala görevine başlatılmıyor, o zaman bu davaların ne önemi var diyoruz. Bunları sormak için 25 Ekim'de Adalet Bakanlığı önünde olacağız. 25 Kasım'da da kadınlar olarak alanda olacağız. 30 Kasım merkezi Ankara mitingi düzenleyerek halkla buluşacağız. Mitingi KESK olarak yapıyoruz, ama talepler KESK'in talepleri değil, kadınların talepleri, halkın talepleri ve diğer kurumlara da ziyaret düzenleyerek davet edeceğiz. Sonraki dönemlerde de birleşik mücadele çağrısında bulunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hepimiz biliyoruz ki yüzünü sermayeye sırtını emekçilere dönen bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. Tarihin sayfaları omuz omuza verdiğimizde karşımızdakileri kumdan kalelere dönüştürdüğü sayısız örnekle dolu. Gelin; insanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim. Bütçenin onaylandığı gün yine Meclis'in önünde olacağız. Yan yana alanlarda olacağız."