20 Eylül 2024 Cuma

DEM Parti Grup Başkanvekillerinden Ulaştırma Bakanına istifa çağrısı

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, milyonlarca insanın verilerinin çalındığını kabul eden Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'na istifa çağrısında bulundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistin Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, milyonlarca insanın verilerinin çalınması ya da sızdırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na istifa çağrısı yapıldı.

Uraloğlu'nun, Türkiye'de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon kişinin ad, soyad, kimlik numarası, aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri; nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe ve köy, medeni durum, ölüm tarihi, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verilerinin pandemi döneminde çalındığı açıklamasını hatırlatan Koçyiğit ve Temelli, 2016 yılında SGK'nın sağlık ve kişisel verileri 65 bin TL karşılığında bazı şirketlere sattığı bilgisinin Sayıştay raporlarına yansıdığını, mahkemelerin bu durumu teyit ettiğini anımsattı.

"Daha önce para karşılığı satılan kişisel bilgiler, bu defa da 'sızdırıldı' gerekçesiyle kim bilir kimlere satıldı, hangi amaçlar için kullanılacak" sorularını yönelten Koçyiğit ve Temelli, "Neresinden tutarsanız elinizde kalacak bu açıklamanın herhangi bir demokratik ülkede emsali olamayacağı açıktır. Ne yazık ki AKP iktidarı döneminde yurttaşlarımızın can güvenliği kalmamıştır, hukuk güvenliği kalmamıştır, demokratik hakları ayaklar altına alınmıştır ve üstelik en mahrem verilerinin de güvende olmadığı itiraf edilmiştir. Devlet yetkilileri yurttaşlarının haklarını koruyamadıkları zaman 'maalesef önlemedi' şeklinde açıklamalar yaparak yükümlülüklerini bertaraf edemezler. Bir ülkedeki milyonlarca yurttaşın kimlik bilgilerinin sızdırılması sadece bilişim güvenlik altyapısındaki ciddi sorunlara veya iş bilmezliğe bağlanamaz. Bu verilerin korunamamasının ve kimlerin eline geçtiğinin hesabı verilmelidir" dedi.

Halkın kimlik bilgileri üzerinden bugüne kadar yapılmış veya bundan sonra yapılacak her işlemden, doğacak her türlü zarardan BTK'nın da bağlı olduğu Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının birinci dereceden sorumlu olduğunu vurgulayan Koçyiğit ve Temelli, "Abdulkadir Uraloğlu derhal istifa etmelidir" dedi.