24 Eylül 2024 Salı

DERİTEKS'ten Berkem Kürk önünde 1 Mayıs eylemi

Tuzla OSB'de bulunan Berkem Kürk önünde 1 Mayıs açıklaması yapan DERİTEKS, "1 Mayıs'ın salgın bahanesi ile yasaklanması kabul edilemez" dedi ve 1 Mayıs taleplerini açıkladı.

DERİTEKS Sendikası, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Berkem Kürk önünde 1 Mayıs açıklaması yaptı.

"Yaşasın 1 Mayıs", "Birlik mücadele zafer", "Bir Mayıs da yasakları tanımıyoruz", Her yer 1 Mayıs her yer direniş" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, "Açlık ya da hastalık tercihi ile çalışmaya zorlanan emekçiler, pandemi ile katmerlenen ekonomik krizin yarattığı tahribata karşı her şeye rağmen kendi hakları için sokaklara çıkmayı, örgütlenmeyi, direnişe geçmeyi başardılar" dedi.

Fabrikalar dışında da toplumun birçok kesiminin birçok sorun yaşadığını ifade eden Servi, "İş ve kadın cinayetleri, geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle intiharlar arttı, küçük esnafın iflası, doğanın talanı, gençliğin geleceksizliği, bir yandan halkın yoksulluğu bir yandan emek karşıtı politikalar, anti demokratik uygulamalar, adalet duygusunun yok edilmesi emekçi halkın çeşitli katmanların yaşadığı birçok başlıkta sorun artarak devam etti" diye kaydetti.

1 Mayıs etkinliklerinin pandemi gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösteren Servi, "Bu tedbirler salgına değil işçi sınıfınadır 1 Mayıs'a dır. 1 Mayıs'ın salgın bahanesi ile yasaklanması kabul edilemez" diye belirtti.

Servi, "Biz de DERİTEKS olarak işçilerin olduğu her alan, her fabrikamız 1 Mayıs alanıdır, bulunduğumuz fabrikalarda taleplerimizi en gür sesimizle haykırmalı üretim alanlarımızı 1 Mayıs alanına çevirmeliyiz. 1 Mayıs ta tüm ülkede işçiler olarak güçlerimizi birleştirmeli taleplerimizi birlikte haykırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Servi, DERİTEKS'in 1 Mayıs taleplerini şöyle sıraladı:

🔹Ücretsiz izin derhal yasaklansın! 
🔹Kod-29 işçilerin değil patronların ahlaksızlığıdır, Kod-29 yasaklansın!
🔹Örgütlenme özgürlüğünün önündeki barajlar ve engellemeler derhal kaldırılsın!
🔹Covid-19 meslek hastalığı sayılsın!
🔹Herkese güvenceli iş, güvenceli yaşam ve gelecek!
🔹Aşılamada öncelik işçilere!
🔹Esnek çalışmaya hayır, taşeron sistemi yasaklansın!
🔹İş cinayetlerine ve sermaye düzenine son!
🔹İrade gaspına hayır!
🔹İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, sözleşme etkin uygulansın!
🔹Halklara ve inançlara eşitlik ve özgürlük!
🔹Başta kadın işçiler olmak üzere tüm çalışanlar için şiddetten, tacizden, mobbingden arındırılmış işyerleri istiyoruz!
🔹Kadın erkek ayrımının ortadan kaldırılmasını ve eşit işe eşit ücret istiyoruz!
🔹Kısa Çalışma Ödeneği değil tam maaş!
🔹Kadınların istihdam politikalarında pozitif ayrımcılık istiyoruz!
🔹Başta çalışan kadınlar ve işçiler için kamuya ait, ücretsiz kreşler, yaşlı ve hastalar için gündüz bakım evleri istiyoruz!