23 Eylül 2024 Pazartesi

Dünya emekçileri 1 Mayıs'ı sokakta karşıladı

1 Mayıs'ta dünya halkları sokağa döküldü. Birçok ülkede alanları dolduran işçi ve emekçiler, kadınlar, gençler; savaşa, kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı mücadele çağrısı yaptı. 

Birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs birçok ülkede coşkuyla kutlandı. Avrupa'dan Amerika'ya, Uzak Doğu'ya, Asya'ya, Ortadoğu'ya sokağa dökülen binler 1 Mayıs'ta mücadele çağrısını yineledi. 

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce işçi ve emekçi sokakları doldurdu. Sendikalar yanı sıra Türkiye ve Kürdistan, İran ve Hindistan'dan devrimcilerin katıldığı eylemde coşkulu anlar yaşandı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nden PKK, TKP-ML, MKP ve MLKP ortak pankart ardında yürürken, TKP/ML, Day-Mer, Türkiye İşçi Partisi de yürüyüşe kortejleriyle katıldılar.

MLKP, DİRENENLERİ SELAMLADI
Yüzlerin bir araya geldiği MLKP kortejinde Taksim'de direnenler yanı sıra sömürgeci işgal ve savaşa karşı direnen gerillalar selamlandı. Başta MLKP'nin Rojava Komutanlarından Welat Yıldız ile 1996 1 Mayıs'ında ölümsüzleşen Hasan Albayrak anılırken mücadeleye bağlılık sözü verildi.

"Yaşasın 1 Mayıs yaşasın sosyalizm", "Devrimin zaferi için yaşasın MLKP" sloganlarının sık sık atıldığı kortejde gençler öne çıktı. "Savaşa, kapitalizme ve patriyarkaya karşı mücadeleye" pankartıyle yürüyen genç komünistler yaptıkları İngilizce konuşmalar ile Londra'da yaşayan göçmen ve yerli işçilere, kadınlara ve gençlere seslendiler.

AvEG-Kon'a bağlı Göçmen İşçiler Kültür Derneği ile Sosyalist Kadınlar Birliği de ortak bir kortej ile yürüyüşe katıldılar. Savaşa, kapitalist sömürüye ve erkek egemenliğine karşı sloganların yazılı olduğu dövizler taşıyan kitle, sloganlara güçlü katıldı.

Trafalgar Meydanı'ndaki mitingde sahneye çıkan Rengin Kadın Korosu tencere, tava ve deflerle 1 Mayıs marşı ile Çav Bella parçasını söyledi. Yerli ve göçmen emekçilerin de katıldığı parçalar ilgiyle dinlendiler.

AVCIL: ENTERNASYONALİST BİRLİK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
Britanya Demokratik Güç Birliği Temsilcisi İbrahim Avcıl konuşmasını bütün dünyada sokağa çıkan milyonlarca işçiyi, emekçiyi selamlayarak başladı. 2022'de 1 Mayıs'ı işçi sınıfının zor koşullar altında karşıladığını vurgulayan Avcıl, yaşam pahalılığı, enflasyon ve işçi haklarına dönük saldırılarının bunların başında geldiğini vurguladı. Bir avuç zenginin daha da zenginleşmesi için milyarlarca insanın yoksulluğa itildiğini belirten Avcıl, emperyalistler arası rekabetin kızışmasıyla dünya savaşı tehlikesinin yeniden günceme geldiğini vurguladı. Ukrayna savaşının esasında emperyalistler arası bir dalaş olduğunun altını çizen Avcıl, emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı işçi sınıfının enternasyonalist birliği için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi.

İSVİÇRE
İsviçre'de birçok kantonda 1 Mayıs kutlamaları gerçekleşirken Zürih'te yapılan 1 Mayıs tüm güne yayılan etkinlik programıyla gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde başlayan mitingin ardından festival alanında devam eden ve akşam saatlerine doğru yapılan yürüyüş ve sonrasındaki konserle sona erdi.

İsviçreli parti, sendika ve Türkiyeli örgütlerin katılımı gerçekleştirilen mitinge binlerce kişi katıldı. Ni Una Menos Meydanı'nda toplanan kitle pankartlar, bayraklar ve taleplerin yazılı olduğu dövizler taşıdı. Yolları trafiğe kapatarak yürüyüş düzenleyen kitle arasında özellikle gençlerin katılımı dikkat çekti.

1 Mayıs mitingine, 15 Mayıs'da yapılacak referandumda İsviçre hükümetinin FRONTEX'e vermek istediği 61 milyon euroluk bütçeye "hayır" oyu verilmesi çağrısında bulunan NO Frontex grubu kitlesel katılım sağladı.

Yürüyüşün ardından kurulan standların ve çeşitli etkinliklerin olduğu Kasernenreal bölgesinde toplanan kitle buradaki 1 Mayıs festivaline katıldı. Daha sonra aralarında İsviçreli ve göçmenlerin de bulunduğu devrimci ve antifaşist blok bir yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Yürüyüşün izinli olmadığını gerekçe gösteren Zürih polisi kitlenin toplanmasını engellemek için alanı abluka altına aldı. Polisin terörüne rağmen ara sokaklarda buluşan devrimci antifaşist blok bileşenleri ara sokaklarda polisle çatıştı.

Plastik mermi ve gaz bombası kullanan polise molotof kokteyliyle karşılık veren kitle ara sokaklardan eylemin başlayacağı alana doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe izin vermek istemeyen Zürich polisi kitleyi alanın önünde sıkıştırırken sokak aralarından gelen katılımla sayının artması ve antifaşist sloganlarla yürümeye kararlı olan kitle karşısnda polis barikatları açmak zorunda kaldı.

Binlerce kişiyi bulan kortej bölgede uzun bir yürüyüş yaparak caddeyi trafiğe kapattı. Antifaşist, antikapitalist ve ırkçılık karşıtı sloganlarla yürüyen kitle uzun süre sloganlarla eylemlerini sürdürdü.

BASEL
Basel'de Antikapitalist Blok, sendika ve partiler Basel Merkezi Garın (SBB) önünde De Wette Part'ta toplandı.

MLKP güçleri, Almanca, Kürtçe ve Türkçe "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı arkasında MLKP, KKÖ, KGÖ bayraklarıyla kortej oluşturdu.

Eylemde yapılan konuşmalarda, emperyalist savaşa, kapitalist sömürüye, baskıya karşı işçilerin birlikte mücadeleyi büyütmesinin önemine dikkat çekildi. Yürüyüş süresince kitle "Kürdistan'da savaşa hayır", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarını attı. Kapitalist sömürüye, göçmenlere uygulanan Frontex yasasına ve iklim önlemlerinin alınmamasına karşı tepkilerini ve taleplerini haykırdı.

Parlamento önünden Claraplatz'a kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Teoderkirchplatz'da konuşmalar yapıldı. Stantlar açıldı, müzik eşliğinde coşkulu bir Mayıs kutlaması yapıldı.

İSKOÇYA
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da da komünistler sokaktaydı. Sendikaların 1 Mayıs'ı bir hafta sonra kutlama geleneğine karşın komünistler bu yıl da 1 Mayıs'ı gününde kutlamada ısrarlarını sürdürdüler.

MLKP İskoçya Örgütü'nün çağrısıyla bir araya gelen onlarca göçmen emekçi, Türkiye ve Kürdistan'daki faşist saldırılara karşı, tüm dünyada artan işsizlik ve sömürüye karşı, Rusya ve NATO'nun işgal saldırılarına karşı tek alternatifin sosyalizm olduğuna vurgu yapan açıklamalar yapıldı. Gösteride 1 Mayıs'ta ölümsüzler anısına saygı duruşu yapıldı. Atılan İngilizce sloganların çevrede dikkat çektiği gösteri 1 Mayıs'ın önemi ve mücadelenin güncelliği üzerine yapılan açıklama ile sonlandırıldı.

ALMANYA
Almanya'nın Berlin, Ulm, Köln, Stuttgart, Heilbronn kentlerinde yapılan 1 Mayıs kutlamalarının yanı sıra alternatif yürüyüş ve kutlamalarda da yapıldı.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de 30 Nisan'da başlayan 1 Mayıs kutlamaları, 1 Mayıs günü tüm gün sürdü. Kutlamalara 60 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Geleneksel hale gelen bisiklet turunun ardından Almanya Sendikalar Birliği'nin (DGB) organize ettiği, sendikaların yanı sıra çok sayıda parti ve örgütün de yer aldığı yürüyüşe 10 bini aşkın kişi katıldı.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nden MLKP, TKP-ML, MKP ve PKK'nin aralarında olduğu çok sayıda devrimci ve antifaşist örgüt "Sınıf Mücadeleci Blok" içinde yürüdü. Yürüyüş kortejinde yapılan konuşmalarda, emperyalist savaşlara, militarizme, hayat pahalılığına, kiraların yüksek olmasına değinildi, Türk devletinin Kürdistan'daki işgalci savaşı protesto edildi. 1 Mayıs'ın işçi sınıfının birlik ve mücadele günü olduğu belirtilerek sermayeyle işbirliği içindeki sendikalar teşhir edildi.

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde SPD'li Berlin Belediye Başkanı Fransizca Giffey'in konuşması Sınıf Mücadeleci Bloku tarafından protesto edildi. Giffey konuşmasını bitiremeden kürsüyü terk etmek zorunda kaldı.

Berlin'de yapılan bir başka yürüyüş de zenginlerin ikamet ettiği semtte oldu. Her yıl binlerce insanın katıldığı, sömürünün, ağırlaşan hayat şartlarının protesto edildiği yürüyüşün amacı, zenginlerin 1 Mayıs günü villalarında rahat oturamayacaklarını göstermek.

DEVRİMCİ 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ
Alman politikacıları, polis ve basının günlerdir antipropagandasını yaparak katılımı zayıflatmaya çalıştığı Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü Neukölln semtinde başladı. Alana sığmayan kitle mitingin ardından yürüyüşe geçtiği.

Coşkunun yüksek olduğu yürüyüşe çok sayıda anarşist, devrimci ve komünist örgütün yanı sıra, Filistin'den Afganistan'a, İran'dan Sri Lanka'ya kadar çok sayıda ulustan emekçiler katıldı. Polisin sık sık provokasyonunun yaşandığı yürüşte gözaltına alınanlar oldu.

Sınıf Mücadelesi Bloku da yürüyüşe katılarak Ukrayna'da emperyalistler arasında süren savaşın yanı sıra Türk devletinin Güney Kürdistan'da yürüttüğü savaşı teşhir etti. Güneyde ve Rojava'da direnen gerillaya selam gönderildi.

Yürüyüşte yerini alan MLKP güçleri de konuşmalar yaptı. Katılımcı örgütlerin hemen hepsinin ve değişik işkollarından işçilerin de konuştuğu yürüyüşte, MLKP Avrupa Komitesi ve KGÖ'nün açıklamaları okundu. Birleşik mücadeleyi büyütme çağrılarına kitle alkış ve sloganlarla karşılık verdi. Türkiye ve Kürdistan'da direnenlere, sokağa çıkan işçi ve emekçilere, Rojava'ya selam gönderildi. Alman devletinin Türk devletiyle olan desteği protesto edildi.
20 bini aşkın insanın katıldığı yürüyüşü hazmedemeyen ve büyük bir yığınak yapmış olan Alman polisi, yürüyüş bitiş noktasına vardığında birçok yönden saldırarak en az 10 kişiyi gözaltına aldı.

ULM
Almanya'nın Ulm kentinde binlerin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından "Geleceği birlikte düzenliyoruz" şiarıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Sendikaların yanı sıra Ulm şehrinde bulunan örgütlenmelerden ADHF, AGEB, AGİF, ATİF, KON-MED, MLPD, TKP-ML, Partizan, AKM, DİDF, Halk Cephesi, HDP Aktivistleri, Tohum Kültür Merkezi, AJK, SOL Parti (TR), MLKP, Umweltgewerkschaft, SDAJ, DKP, Die Linke, SPD, Yeşiller, Rebell ve InterBündnis gibi çok sayıda kurum 1 Mayıs alanında yerini aldı.

Şehir içinde yapılan uzun yürüyüşten sonra, yine başlangıç noktası olan DGB Sendika Binası önünde, Weinhof meydanında miting gerçekleştirildi. Mitingte, konuşmalar ve müzik programı gerçekleştirildi.

Ulm Belediye Başkanı Gunter Czisch ve DGB Baden-Württemberg Eyalet Başkanı Kai Burmeister'in konuşmasından sonra, Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm temsilcisi yaptığı konuşmada güncel sorunlara değildi. Şehirdeki tüm göçmenler adına konuşan ADGB temsilcisi Barış Çaktı korona salgını, işçilerin sorunu, Türkiye ve Almanya politikası gibi bir çok konuya değildi. Çaktı, belediye başkanı ve sendika başkanından farklı konuşarak, NATO'nun bir savaş örgütü olduğunu vurgulaması ve savaşın sorumsusunu tek tarafın olmadığını söylemesi dikkat çekti.

Miting alanında kurulan yemek ve enformasyon stantları da yoğun ilgi görürken, korona sonrası kısmi de olsa bir rahatlamanın yarattığı ortam alanda kendini hissettiriyordu.

Yürüyüş boyunca sık sık; "Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî Yek Gulan!, Es lebe 1. Mai!", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atıldı.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen 1 Mayıs mitingine 5 bine yakın kişi katıldı. Hans Bökler Platz'dan başlayan yürüyüş Heumarkt'ta yapılan mitingle sonlandırıldı. DGB, Alman örgüt ve partilerden DKP, MLPD, Savaş Karşıtları, çeşitli devrimci parti ve gruplar, Çevre örgütleri, Ortadoğu'dan Komünist Parti ve örgütler, Türkiye'den Sol Parti, TKP, EMEP katıldı.

Devrimci 1 Mayıs Platformu kortejinde ise Türkiye ve Kürdistan'dan MLKP, KGÖ, AGİF, TKP/ML, MKP, TİKB, Mala Kurda'nın yanı sıra Zora, SKB, Young Struggle gibi kadın ve gençlik örgütleri yer aldı.

Mitingin bitiminin ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu, AGİF Köln Derneği bahçesinde 1 Mayıs kutlaması düzenledi.

ALTERNATİF 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ
Köln'de anarşist ve antifaşist gençlik örgütleri tarafından da akşam saatlerinde alternatif 1 Mayıs yürüyüşü yapıldı. Köln Mülheim Wiener Platz'da toplanan kitle, Kalk Post'a yürüdü. Kalk Post önünde yapılan 1 Mayıs eyleminde ırkçılığa ve emperyalist savaşa dikkat çekildi. Eyleme AGİF de destek verdi.

STUTTGART
Stuttgart'ta yapılan 1 Mayıs eyleminde işçi sınıfı, gençler, kadınlar, LGBTİ+'lar ve tüm ezilenlerin talepleri haykırıldı.

Sendikalar öncülüğünde, sabahın erken saatlerinden itibaren Marienplatz'da toplanan işçi ve emekçiler, antifaşist, devrimci, komünist parti ve örgütler, kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti.

Yerli antifaşist güçlerin ve sendikaların yanı sıra Türkiyeli ve Kürdistanlı parti ve örgütler de yürüyüşte yerlerini aldı. HBDH ve Birleşik Mücadele Güçleri HBDH pankartı arkasında kortejler oluşturdu. MLKP, TİKB, TKEP Leninist, MKP, Partizan pankart ve bayrakları ile HBDH pankartı arkasında yer aldı.

Birleşik mücadele güçleri yürüyüş boyunca "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz", "Yaşasın birleşik mücadelemiz", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarının yanı sıra Gezi direnişini sahiplenen sloganlar attı.

YAŞASIN PARTİMİZ MLKP'
Almanca, Kürtçe ve Türkçe MLKP imzalı "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı arkasında kortej oluşturan MLKP güçleri, ortak sloganların yanı sıra sıklıkla, "Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm", "Yaşasın partimiz MLKP", "Bijî yek gûlan", "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganlarını attı.

ALTERNATİF 1 MAYIS
Sendikaların öncülüğünde yapılan 1 Mayıs yürüyüş korteji Marktplatz'a ulaştıktan sonra, yerli antifaşist güçlerin örgütlediği alternatif 1 Mayıs yürüyüşü başladı.

1 Mayıs'ın devrimci ruhu bu yürüyüşe damgasını vurdu. MLKP dahil bazı HBDH güçlerinin de bayraklarıyla yer aldığı yürüyüşe büyük çoğunluğu genç yaklaşık bin kişi katıldı.

Renkli görüntülerin ortaya çıktığı yürüyüşte polis sık sık engelleme girişiminde bulundu. Polisin sık sık biber gazı kullanarak gerçekleştirdiği saldırıya rağmen yürüyüş devam etti. Yürüyüş boyunca kapitalizmi teşhir eden sloganların yanında polisin yürüyüşü engelleme girişimleri de protesto edildi.

HEİLBRONN
Almanya'nın Heilbronn kentinde de DGB öncülüğünde miting ve yürüyüş düzenlendi.

Eylem boyunca hem Ukrayna'daki emperyalist savaş, hem de Rojava'ya, Medya Savunma Alanlarına yönelik işgalci savaşlar protesto edildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), MLKP, AGİF ve sendikaların bayraklarının taşındığı yürüyüş DGB Haus'da sonlandırıldı.

YUNANİSTAN
Yunanistan'ın başkenti Atina'da ve Selanik'te  kitlesel 1 Mayıs yürüyüşleri düzenlendi. Atina'da siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, anarşist örgütlerin organizasyonu ile yapılan kitlesel yürüyüş, saat 11'00 da Akademias meydanında başladı. Kürsünün kurulduğu Akademias'ta konuşmalar yapıldı. Ardından yürüyüşe geçen kitle Syntagma meydanına yürüdü.

Yunanistan Eylem Birliği Platformu Türkiye/Kürdistan (MLKP, PKK, MKP, DKP/BÖG, TKP-ML)'da 1Mayıs yürüyüşüne kortej oluşturarak katıldı. Platform sık sık "Yaşasın 1 mayıs, biji yek Gûlan" , "Taksimde direnen yoldaşlara bin selam" sloganları attı.

Yürüyüş Syntagma Meydanından  halay ve şarkılarla geçerek etkinliğin başladığı Akademia Meydanında son buldu.

FRANSA
Fransa'nın Lyon kentinde, Mezopotamya Kültür Evi ve Riseup4rojava'nın çağrısıyla sömürgeci faşist Türk devletinin işgal saldırısı ve KDP'nin ihaneti protesto edildi. Ortak basın açıklamasının okunduğu eylemde, Türk devletinin kirli savaşını teşhir eden sloganlar atıldı.

Fransızların yoğun ilgi gösterdiği eylemde PKK ve MLKP bayrakları taşındı. Anarşistler de eyleme katılarak destek verdi.

Eylem, 1 Mayıs'a güçlü katılım çağrısıyla bitirildi.

FRANSA
Fransa'da sendikalar, siyasi partiler, kadın ve göçmen örgütleri ülke genelinde 255 noktada 1 Mayıs'ı kutladı. Paris'te onbinlerce işçi ve emekçi asgari ücret, emeklilik yaşı ve sosyal haklar ile ilgili hükümete set mesajlar verdi, çıkan çatışmalarda sayıda eylemci gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir hafta sonrasına denk gelen 1 Mayıs eylemlerinde ülke genelinde yüzbinlerce kişi bir araya geldi. CGT sendikası 1 Mayıs gösterilerine 210 binden fazla kişinin katıldığını açıkladı.

1 Mayıs eylemlerinde çevresel ve toplumsal sorunlara dikkat çekildi. Sendikalar özellikle asgari ücretin arttırılması ve emeklik yaşı konusunda sert mesajlar verirken, başta cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turunda yüzde 20'den fazla oy alan Jean-Luc Melenchon olmak üzere sol partiler, yaklaşan genel seçimlerde ittifak arayışlarına dikkat çekti. Sendikalar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "ultraliberal" politikalarına tepki gösterdi.

PARİS
En geniş kapsamlı 1 Mayıs gösterisi République Meydanı'nda başladı ve Nation'da sonlandırıldı. Onbinlerce işçi ve emekçi CGT, FSU, UNEF, UNSA, Solidaires sendikalarının çağrısı ile bir araya geldi.

Kortejin önünde yer alan maskeli eylemciler, eylem güzergahı boyunca bankalar, emlak büroları, McDonald's ve otobüs duraklarını hedef aldı, çöp kovalarını ve oluşturdukları barikatları ateşe verdi. Polis göz yaşartıcı gaz kullanırken eylemciler taş ve sopalarla cevap verdi. Organik mağazayı dağıtan eylemciler "Bio yiyeceklerden sadece milyarderler yararlanıyor fakirler değil" şeklinde yazılamalar yaptı. Ayrıca "Banka camlarına atılan her taş camcı işçiye iş olanağıdır" sloganı yazan eylemciler yol boyunca polis, kapitalizm ve patriarkal sisteme karşı yazılmalar yaptı. "Macron'a karşı, karşı saldırıyı inşa edelim", "Sıfır polis, sağlık personeli için daha fazla adalet", "Buzdolabımızı onurlu dolduralım" diyen eylemciler genel grev çağrısı yaptı ve hükümetin politikalarına karşı seslerini yükseltti.

Eylem boyunca çok sayıda gözaltı yaşandı. Eylemcilerden ve polislerden yaralananlar oldu. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, başkentteki gösteride 54 kişinin gözaltına alındığı ve 8 polis, jandarma ve itfaiye görevlisinin yaralandığını belirtti.

Paris 1 Mayıs gösterilerinin ana temalarından biri de önümüzdeki Haziran ayında yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri oldu.

"Cumhurbaşkanı seçimlerinin üçüncü turu sosyal olaylar olacak" sloganıyla bir araya gelen bir kısım gösterici, önümüzdeki genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı birlik çağrısında bulundu. Sosyalist Parti, Komünist Parti, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Grubu, Yeni Antikapitalist Partisi ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi üyeleri yürüyüşte kortejler oluşturdu. Cumhurbaşkanı seçimleri birinci tur oylamasında yüzde 22'ye yakın oyla üçüncü çıkan Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi lideri Jean-Luc Melenchon gösteriye katıldı. "Başbakan Melenchon" sloganıyla karşılanan Melenchon göstericiler ile birlikte devrim marşları okudu.

Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen kurumları ve siyasi partiler de alandaydı. Aralarında MLKP, KKÖ, KGÖ, PKK, MKP, TKP-ML, Ekim, Direniş Hareketi, Devrimci Duruş, Halk Cephesi gibi parti, gençlik ve kadın örgütlerinin yanı sıra farklı demokratik kitle örgütleri de Paris 1 Mayıs'ına katıldı.

Yürüyüş öncesi meydanı pankart, bayrak ve çeşitli stantlarla donatan Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar ortak bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada 1 Mayıs'ın tarihsel önemine vurgu yapılırken, devrim ve sosyalizm kavgasının güncel olduğu belirtildi. Kürdistan'daki işgal saldırısına vurguların yapıldığı konuşmada faşist Erdoğan rejimine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunuldu.

KOMÜNİSTLER KİTLESEL VE COŞKULUYDU
1 Mayıs öncesi etkili bir hazırlık çalışması yürüten MLKP güçleri, alanda da kitleselikleri ve canlı kortejle dikkatleri çekti. MLKP şehitlerinin yer aldığı pankartın yanı sıra "Emperyalist savaşa ve kapitalist sömürüye karşı 1 Mayıs'a", 3 dilde "Yaşasın 1 Mayıs", Fransızca KGÖ pankartlarının açıldığı eylemde, MLKP, KKÖ ve KGÖ bayrakları da taşındı. SKB'nin pankart ve bayraklarıyla, AvEG-KON'un ise bayraklarıyla katıldığı eylemde davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Yaygın bir şekilde MLKP Avrupa Komitesi'nin çıkardığı bildirinin dağıtımını yapan komünistler sık sık "Yaşasın partimiz MLKP", "İşçiler, kadınlar, gençler partiye, MLKP'ye", "Partinin yıldızı, Konünist Gençlik Örgütü", "Partinin güneşi Komünist Kadın Örgütü", "Şehitler yaşıyor, MLKP savaşıyor" sloganlarını attı.

Eylem, Nation alanında enternasyonal marşı okunarak sonlandırıldı.

CREİL
Fransa'nın Creil kentindeki 1 Mayıs eylemi ise CGT ve FO sendikalarının çağrısıyla gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde Creil Pazar alanında buluşan kitle Creil Valiliği önüne yürüdü.

Eyleme, Lutte Ouvrier, Fransa Komünist Partisi gibi yerli siyasi yapıların yanı sıra Türkiye ve Kürdistan'dan MLKP ve Nurhak Anadolu Kültür Evi katılım sağladı. "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm", "Yaşasın partimiz MLKP" sloganlarının sık sık atıldığı eylemde, yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Macron hükümetine karşı sloganlar attı. Sağlıktan emekliliğe, iş güvenliğinden zamlara kadar birçok konuda talepler dile getirildi.

Eylem atılan sloganlar ve alkışlarla son buldu.

NANCY
Fransa'nın Nancy kentinde korona sürecinin ardından ilk kez 1 Mayıs miting ve yürüyüşü gerçekleştirildi. CGT gibi birçok yerli sendika ve kurumun yanı sıra MLKP, Partizan, Halk Cephesi, Alevi Dernekleri gibi Türkiyeli ve Kürdistanlı parti ve kurumlar da eylemde yerini aldı.

2 binin üzerinde bir kitlenin katıldığı eylem Place Dombasle meydanında başladı ve şehir merkezine yüründü. Uzun bir aradan sonra Nancy kentinde kitlesel katılım gösteren MLKP güçleri, canlı kortejiyle alanda coşku yarattı. Sık sık "Bijî yek gûlan", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Yaşasın partimiz MLKP" sloganlarını atan kitle, "Emperyalist savaşa ve kapitalist sömüreye karşı 1 Mayıs'a" yazılı pankart ve MLKP, KKÖ ve KGÖ bayraklarını taşıdı.

Yerli kurumlar ise artan işsizlik ve hayat pahalılığı protesto etti, sosyal ve siyasal talepleri öne çıkaran sloganlar attı, pankart ve dövizler taşıdı.

BORDEAUX
Fransa'nın Bordeaux kentindeki eylemin çağrısı aralarında CGT, NPA, FO, Insoumis, EELV, PCF, Sol Parti gibi çok sayıda sendika, dernek ve siyasi parti tarafından yapıldı.

Yaklaşık 4 bin kişinin bir araya geldiği Bordeaux'daki 1 Mayıs kutlamalarına Türkiyeli ve Kürdistanlı siyasi yapılardan PKK ve MLKP'de katıldı. Kürdistan'daki işgal saldırılarına dikkati çeken PKK ve MLKP güçleri, taşıdıkları bayrak, döviz ve pankartlarla kapitalizmin teşhirini yaparken, bir başka yaşamın varolduğunu haykırdı.

Eylemde genel olarak çevresel ve toplumsal sorunlara dikkat çekilirken, sendikalar özellikle asgari ücretin arttırılması ve emeklik yaşı konusunda sert mesajlar verdi.

Kitle Bordeaux merkezindeki Republique Meydanı'ndan Place du Bourse Meydanına sloganlarla yürüdü.

TAYLAND
Tayland'ın Bangok kentinde alana inen yüzlerce Burmalı işçisi 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı diktatörlüğe karşı protesto mitingine dönüştürdü.

JAPONYA
Japonya'daki 1 Mayıs kutlamalarına Ukrayna Savaşı damgasını vurdu. Japonya'da yapılan yürüyüşte Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları "Savaşı durdurun" pankartlarıyla protesto edildi.

PAKİSTAN
Pakistan'ın Karaçi kentinde ise işçi örgütleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden meşaleli bir protestoya gerçekleştirdi.

KÜBA 
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve emekli lider Raul Castro, Havana'da yüz binlerce Kübalı'nın başkentin sokaklarını doldurduğu ve Küba devrimci liderlerinin pankartlarını ve resimlerini salladığı dev bir yürüyüşe öncülük etti.

AFRİKA 
Afrika Ulusal Kongresi, tüm dünyadaki işçiler ve halklar tarafından kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle Güney Afrikalı işçileri selamladı. Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU), bu yılki 1 Mayıs kutlamalarını köle ücretlerine, işten çıkarmalara ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı mücadeleyi yeniden taahhüt etmek için kullanacaklarını söyledi. COSATU, yedi ilde yürüyüşler ve mitingler düzenlenmesi yerine, KwaZulu-Natal'daki büyük 1 Mayıs kutlamalarından vazgeçmeye ve bunun yerine bu parayı son selden etkilenen topluluklara bağışlamaya karar verildiğini açıkladı.

İTALYA
İtalya'da 1 Mayıs mitinginde asgari ücret, işsizlik, Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapılması protesto edilirken, Torino'da polis kitleye saldırdı.

RUSYA
Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF), başkent Moskova'da miting düzenledi. İşçiler, Omsk şehrinde de 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. 

İRAN
İran'ın Sinê (Sanandaj) kentinde alanlara çıkan emekçiler, "mücadele, birlik ve dayanışmayı büyütme" çağrısı yaptı. 1 Mayıs mitinginde aynı  zamanda eğitim emekçilerinin taleplerini haykırmak için buluşmalarının 13.'de gerçekleşti.

Tutsak emekçilerin, sendikacı ve eğitimcilerin serbest bırakılması için sloganlar atıldı. Çalışma ve emek alanlarının açık tutsaklar olmaktan çıkarılması, hak taleplerinin tutuklama, baskılara son verilmesi de talepler arasında yer aldı.

Miting sloganlar ve halaylar ile sona erdi.

FİNLANDİYA
Finlandiya'da bu yıl da geleneksel Vappu bayramıyla birlikte 1 mayıs kutlandı. Helsinki'de yapılan geçit törenini ardından halk piknik yaptı. 

FAS
Fas'ın başkenti siyasi parti üyeleri, işçi sendikaları ve demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için halk alanlara indi.

Fas'ın Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Sekreteri Abdulilah İbn Kiran, konuşma yaptı. Mitingde Filistin'e destek mesajları da verildi.

BELÇİKA
Belçika'nın birçok kentinde işçi ve emekçiler sokağa çıktı. Artan zamlara, ücretlerin erimesi ve 67 yaşında emeklilik dayatmasına karşı, işçi ve emekçiler taleplerini haykırdı.

Brüksel'de ise devrimci 1 Mayıs kutlandı. Place Morichar Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi kapitalizmi teşhir eden sloganlar atarak yürüyüş düzenledi. Toplanma alanında yapılan konuşmalarda, başta emperyalist savaşlar olmak üzere, artan enflasyon, ücretlerin erimesi, polis saldırılarına değinildi.

MLKP, Kızıl Yardım örgütü, Sınıfa Karşı Sınıf, SKB, AvEG-KON bayrakları ile yürüyüşe katıldı. MLKP, "Kapitalizm krizdir, sosyalizm çözümdür" pankartı açtı.

Yapılan konuşmalardan sonra yürüyüşe geçildi. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş, merkezi istasyon meydanında sona erdi.

Antwerpen'de ise MLKP'nin de katıldığı eylem Zuid Kunts Müzesinin önünde başladı. Eylem Grote Markt'ta sona erdi.

Brüksel'de ayrıca sendikalar tarafından eylemler düzenlendi. Brüksel'deki eylemde konuşan Sosyalist Parti Başkanı Paul Magnette, hükümetin 1996'da çıkarılan ücretler ve maaş zamlarıyla ilgili yasayı yeniden gözden geçirmesini istedi. Magnette ayrıca geliri belirli düzeyin üzerinde bulunan kişiler ve kuruluşlar için "zenginlere yönelik vergi" çıkarılması talebinde bulundu.

Belçika'daki sendikaların çatı kuruluşlarından olan Genel İşçi Federasyonunun Namur kentindeki gösterisinde ön plana çıkan konu alım gücü oldu.

İSPANYA
İspanya'nın başkenti Madrid'de işçi sendikaları ve çeşitli demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi.