21 Eylül 2024 Cumartesi

Dünyadaki siyasi partilerden Filistin direnişine destek

Dünyadaki siyasi partiler, Filistin halkını direnişini selamladı, dayanışma çağrısı yaptı.

Filistin direnişinde yer alan örgütlerin askeri koordinasyonunu sağlayan Birleşik Operasyon Odasının planlaması ve Hamas'ın öncülüğünde başlatılan Aksa Tufanı adlı hamle sınırlarını duvarlarla ören, Demir Kubbe adıyla hava savunma sistemiyle geçilmez olduğunu öne süren siyonist İsrail rejimini büyük bir şoka uğrattı. Yalnızca politik islamcı işbirlikçi Hamas'ın sınır kentlerindeki askerlerin yanı sıra yerleşimci olmayan sivillere dönük katliamları üzerinden gözden düşürülmek istenen Filistin halkının ve devrimci güçlerinin de yer aldığı bu direniş hamlesi, son yıllarda mülteci kamplarında ortaya çıkan genç kuşak militan eylemlerin ardından azalarak bitmek üzere diye gösterilmeye çalışılan ulusal kurtuluş mücadelesinin en ciddi çıkışı oldu.

Filistinli örgütlerin büyük bir coşkuyla mücadeleyi büyütme çağrılarının yanında dünyadan devrim ve sosyalizm iddialı partiler ve enternasyonal cephe oluşumları, 7 Ekim'de başlayan direnişi selamladı, İsrail'in karşılık olarak giriştiği katliamları kınadı ve dünya işçi sınıfını ve halklarını mücadeleye desteğe çağırdı.

FHKC'DEN DİRENİŞE DESTEK İÇİN KAN BAĞIŞI KAMPANYASI
FHKC Merkezi Enformasyon Departmanı 7 Ekim'de yaptığı açıklamada "Filistin'in çağrısına, Kudüs'ün ve El Aksa'nın çağrısına yanıt olarak, çatışmanın doğasının tekrar yerine oturduğu ve Arap ulusunun onurunun yeniden tesis edildiği, geri dönüşün kapısını açacak ve Filistin ve bölgenin tarihini yeniden çizecek bir savaşta bu düşmana karşı stratejik bir zafer elde etmeye kararlı olan azimli direniş dağlarının bir araya geldiği" diye belirtirken "başta güvenlik güçleri mensupları olmak üzere eli silah tutan herkesi, Filistin halkının düşmanına karşı verdiği savaşa katılmaya ve işgalden kurtulmak ve tüm halkımızın hedef ve haklarına ulaşmak için mücadele eden her özgür Filistinliyi doğal pozisyonunda yer almaya çağırdığını" vurguladı. Öte yandan FHKC, Refah kentindeki Ebu Yusuf El Neccar Hastanesi'nde direnişe destek için bir kan bağışı kampanyası düzenledi.

FDKC: ASKERİ OPERASYON HEYECANLA KARŞILANDI
FDKC'nin uluslararası ilişkiler departmanı sorumlusu Fuad Bekir, gelişmeleri ve yaklaşımlarını aktardı. Bekir hamlenin kapsamını "Direnişçiler İsrail işgal ordusunun tüm kabiliyetini sekteye uğrattı, Filistin topraklarını işgal eden onlarca yerleşimciyi öldürdü, bir kısmını rehin aldı ve Gazze Şeridi'ndeki mevzilerine geri çekildi. Bu harekatın öncesinde Gazze Şeridi'nden yasadışı yerleşimlere 5 bin füze atıldı. Bu füzeler, gözetim sistemleri, istihbarat sistemleri ve casus İHA'lardan oluşan İsrail güvenlik sistemini ve Demir Kubbe'yi felç etti. Birleşik Filistin Operasyon Odası, ki tüm Filistinli grupları kapsıyor, bu operasyonun parçasıydı... Batı Şeria'ya gelirsek, Gazze Şeridi'ndeki Filistin direniş gruplarının yüzlerce İsrailli yerleşimciyi öldürüp 35'ini rehin aldığı askeri operasyon heyecanla karşılandı" sözleriyle açıkladı. 7 Ekim'deki sosyal medya paylaşımında FDKC, Sarraj Kamel Jamal Nasr ve Louay Hossam Mohamed Aqel adlı 2 savaşçısının şehit düştüğünü açıkladı.

DİRENİŞLERE DESTEK ÇAĞRISI
Özellikle sürgündeki Filistinliler ve enternasyonal güçlerle dayanışmayı örgütleyerek öne çıkan Filistin Alternatif Devrimci Yol Hareketi Masar Badil, "Siyonist varlığın Batı Şeria ve Kudüs'te halkımıza karşı işlediği suçları ifşa ederek, onunla müttefik olan suçlu ülkeler ve hükümetlerle yüzleşerek, işgal ordusunun siyonist hapishaneler ve gözaltı merkezlerindeki Filistinli mahkumlara karşı işlediği suçlara iştirak edenleri veya bunları haklı gösterenleri ifşa ederek ve bölgedeki tüm normalleşme projelerini yıkmak için mücadele ederek Filistinli kitlelerimize ve işgal altındaki tüm Filistin'deki direnişlere" destek çağrısında bulundu.

SAMİDOUN: FİLİSTİNLİ MAHKUMLARI ÖZGÜRLEŞTİRMEK İÇİN ÇOK SAYIDA MAHKUM ALINDI
Masar Badil'e ilişkili olarak Filistinli tutsaklarla dünyanın farklı ülkelerinde dayanışma örgütleme ağı Samidoun ise "Siyonist projeyi yaratan ve onu Arap ve İran halklarına karşı bir saldırı mekanizması olarak tepeden tırnağa silahlandıran emperyalizm, siyonizm, 'İsrail' işgal rejimi ve gerici, suç ortağı Arap güçleriyle birlikte Filistin davasının başlıca düşmanıdır" diyerek açıkladığı direnişin "aynı zamanda Filistin halkının ve topraklarının bir parçası olan Filistinli mahkûmların özgürlüğüne kavuşmasını sağlamak için" geldiğini belirti. Hamlenin esir almasının arkasında yatan sebebi "İşgal, direnişle esir takası yapma konusunda defalarca ayak sürüdü ve şimdi direniş, işgal hapishanelerindeki bin 350'si idari gözetim altında suçlama veya yargılama olmaksızın hapsedilen, 39'u kadın ve 170'i çocuk olmak üzere 5 bin 250 Filistinli mahkumu özgürleştirmek için işgal askerleri ve yerleşimciler arasından önemli sayıda mahkumu aldığını duyurdu" diye açıkladı.

RAHİM: DİRENİŞ TEPKİ AŞAMASININ ÖTESİNE GEÇTİ
Kuveyt İlerici Hareketi genel sekreteri Usame Al-Abdul Rahim, hamleyi "Bu özel operasyon, Filistinli Arap halkımızın Siyonist varlıkla yüzleşmek için tek seçeneğinin direniş ve kararlılık olduğunu ve komplocular ne kadar komplo kurarsa kursun, teslim olanlar ne kadar teslim olursa olsun Filistin davasını tasfiye etmenin hiçbir koşulda mümkün olmadığını somut bir şekilde bir kez daha kanıtlamaktadır. Oslo komplosunun ve Siyonist düşmanla normalleşmenin ufukta görünmediğini, direnişin tepki aşamasının ötesine geçerek savaşta inisiyatif ve sürpriz yapma aşamasına geldiğini ve ana sahasını kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin dışına taşıdığını söyledi" şeklinde değerlendirdi. Rahim ayrıca, "Filistin topraklarında kararlılıkla direnen Filistinli Arap halk kitlelerine de selamlarımı gönderiyor, Kuveytli Arap halkımızı ve tüm Arap halklarını ve onların kurtuluş güçlerini halk mücadelesi çerçevesinde Filistin halkıyla dayanışma projesine katılmaya, onların kararlılığını ve direnişini desteklemeye ve siyonist projeye ve emperyalist planlara karşı koymaya çağırıyorum. Sonuç olarak Kuveyt hükümetine, direnişin kararlılığını güçlendirmek ve kurtuluş savaşını ilerletmek için direnişi destekleyen net ve hızlı bir tutum açıklaması çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

LÜBNAN KOMÜNİST PARTİSİ: FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ
Lübnan Komünist Partisi genel sekreteri Hanna Gharib yaptığı kısa açıklamada "Bugün Siyonist işgale karşı yeni bir kahramanlık destanı yazan işgal altındaki Filistin'deki tüm kahraman direnişçilere Lübnan Komünist Partisinden binlerce selam olsun. Hepimiz birlikteyiz, geri dönüş hakkı ve başkenti Kudüs olan Filistin ulusal topraklarının tamamında ulusal devletlerinin kurulması için Filistin'in ve direnen halkının yanındaydık ve yanında olmaya devam ediyoruz" diye belirtti.

PPDS: BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ KAHRAMANCA BİR SÜREÇ
Filistin mücadelesiyle olan dayanışma ve duyarlılığıyla öne çıkan ICOR ve Birleşik Cephe üyesi Tunus Sosyalist Demokratik Yurtsever Parti PPDS ise genel sekreter Al-Nuri Balmumi imzasıyla yaptığı açıklamasında "Bu niteliksel ve benzeri görülmemiş kahramanca süreç, Siyonist suçluluğun tırmanışına karşı kahraman Cenin kampı, Şeyh El-Cerrah, Negev, Nablus ve Mescid-i Aksa savaşlarında direnerek son zamanlarda yoğunlaşan Filistin halk mücadeleleri ve çoklu direniş operasyonlarının katettiği uzun yolun doruk noktasına ulaşmaktadır" sözlerine yer verdi ve şu maddeleri sıraladı:

'İLERİCİ GÜÇLER FİLİSTİN DİRENİŞİNİ DESTEKLEMELİ'
"1. PPDS direnen Filistin halkının mücadelesinden gurur duyduğunu kaydeder ve silahlı ulusal direnişe mutlak desteğini ifade eder. 2. Silahlı mücadelenin Filistin'i nehirden denize kadar özgürleştirmenin çözümü olduğunu ve direnişin bugün lüks yerleşim ve güvenlik işbirliği seçeneğini sonsuza kadar çöpe gönderdiğini kabul eder. 3. Tunus'taki, Arap dünyasındaki ve dünyadaki tüm ulusal ve ilerici güçleri siyasi olarak ve medya aracılığıyla harekete geçmeye, siyonist saldırıları, Arap rejimlerinin niyetini, rolünü kınayan, Filistin'e desteği ve direniş hakkını savunan yürüyüşler ve protestolar düzenlemeye çağırır. 4. Tunus'taki ulusal ve ilerici güçlerin, normalleşmenin her türlüsünü suç sayan yasanın çıkarılması için baskı yapmaları ve Filistin direnişini desteklemeleri gerektiğini vurgular."

'FİLİSTİN DİRENİŞİNE SELAM VE SAYGI'
Ülkesinde gerici bir iç savaşla boğuşan Sudan Komünist Partisi Merkez Komite sekreterliği basın açıklamasında "Filistin direnişine selam ve saygı! Filistin halkı için zafer! Filistin halk direniş hareketi daha fazla çaba, mücadele ve fedakarlıkla siyonist faşist savaş makinesine meydan okumaya devam ediyor" sözlerine yer verildi.

'YAŞASIN FİLİSTİN DİRENİŞİ'
Filipinler devrimci hareketinin içinde yer aldığı Halk Mücadelelerinin Enternasyonal Birliği ILPS'nin Kanada bölümünden yapılan "Yaşasın Filistin direnişi" başlıklı açıklamada "Kanada'da, kendi hükümetlerimizden ve kurumlarımızdan Siyonist rejimi desteklemeyi bırakmalarını talep ederek direnişi yükseltmeliyiz. Özellikle, Kanada'nın İsrail'e silah satışı son yıllarda hızlanarak 2020'de son 30 yılın en yüksek seviyesi olan 19,5 milyon dolara ulaşmıştır. İsrail cezasızlıkla hareket etmeye devam ederken, Kanada yapımı patlayıcılar ve araçlar Filistin halkına şiddet uygulamak için kullanılıyor. Ayrıca Kanadalı banka Scotiabank, 500 milyon doları aşan payıyla İsrailli silah şirketi Elbit Systems Ltd'nin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda. Elbit, İsrail ordusu tarafından Filistinlilere yönelik saldırılarda kullanılan insansız hava araçlarının en büyük tedarikçisi olmaya devam ediyor" dedi. Kanada'nın pek çok kentinde pazar ve pazartesi gününe kitlesel eylem duyurularını paylaştı.

'FİLİSTİN HALKININ SİLAHLI DİRENİŞİNİ TERÖRİZM OLARAK KARALIYORLAR'
Filipinler Komünist Partisi enformasyon baş sorumlusu Marco Valbuena, partisinin "Filipinler'deki ve dünyadaki tüm devrimci ve demokratik örgütleri, İsrail'in faşist işgalci güçlerini topraklarından kovmak için silahlı direniş gösteren Filistin halkının etrafında toplanmaya" çağırdığını belirtti. Açıklamada, "Hamas, Filistin halkının mücadelesini ilerleten önde gelen siyasi örgütlerden biridir. İzzeddin el-Kassam Tugayları ise onun askeri örgütüdür. Filistin halkının silahlı direnişini 'terörizm' olarak karalayanlar, ABD emperyalistleri ve tüm yandaşlarıyla işbirliği içindedir. ABD emperyalistleri, Ortadoğu'da hegemonya kurmak ve petrolü kontrol etmek için İsrail'deki Siyonistlerle işbirliği yaparak Filistin halkının özgürlük ve kendi kaderini tayin etme yönündeki haklı talebini karartmakta ve küçümsemektedir" değerlendirmesinde bulundu. Filipin halkına yönelik ise "Filipin halkının geniş kitleleri Filistin halkını desteklerken aynı zamanda İsrail'i ve ABD destekli askeri endüstrisini, Filipinler'de, özellikle de kırsal bölgelerde hava bombardımanı ve bombardıman kampanyasında kullanılan insansız hava araçları, bombalar ve topların Filipinler Silahlı Kuvvetlerine (AFP) satışından dolayı kınamalıdır" çağrısı yaptı.

'FİLİSTİN'İN YANINDAYIZ'
Bir diğer ICOR üyesi Avustralya Komünist Partisi (Marksist-Leninist) ise "Filistin'in yanındayız ve zulme karşı kutsal direniş hakkını ve görevini savunuyoruz" dedi. Ülkelerindeki burjuva siyasi güçlerin tutumlarını "Eldiven kuklaları ABD'li efendilerinin sesini yankılıyor. Avustralya'da Filistinlilerin haklarına yönelik artan ve iktidardaki İşçi Partisi saflarına kadar ulaşan desteğe rağmen Albanese-Wong-Marles üçlüsü, 'militan Hamas'ın sebepsiz saldırılarını' kınayarak ve bunları 'iğrenç' olarak nitelendirerek ABD'nin şarkı sözlerini söyledi. Biden'ı taklit ederek 'İsrail'in kendini savunma hakkını' desteklediler" sözleriyle özetledi.

'SİVİLLERİN BU KATLİAMDAN UZAK TUTULMASI ÇAĞRISI YAPIYORUZ'
Parti açıklamasında İsrail'deki muhalif güçlerin tutumlarını da şöyle özetledi: İsrail Komünist Partisi (CPI) ve Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe (Hadash), Hamas'ın eylemlerinin gerçekleştiği 6 Ekim Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin suç teşkil eden işgal politikasını suçladı ve bunun bölge barışı için yarattığı ciddi tehlikelerin altını çizdi. İsrail Komünist Partisi'nin bahsi geçen açıklamasında "Faşist sağcı hükümetin işgali sürdürmek için işlediği suçlar, durdurulması gereken bölgesel bir savaşa yol açıyor. Bu gibi zor günlerde bile masum sivillere yönelik her türlü zararı kesin bir dille kınadığımızı yineliyor ve sivillerin bu katliamdan uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz. İşgal kurbanlarının tüm ailelerine, Araplara ve Yahudilere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadeleri yer aldı.

MLPD: YANLIŞ DOSTA SAHİP OLANLAR HIZLA KAYBEDER
Almanya MLPD ise "Her şeyden önce, Filistin halkının on yıllardır süren baskıya, Siyonist işgale ve emperyalist İsrail devletinin apartheid politikasına karşı kendini savunma hakkından bahsetmek gerekir! Faşist İsrail Başbakanı Netanyahu bu durumu kullanarak bu eleştiriyi eskisinden daha katı bir şekilde bastırmak istiyor" diyerek İsrail'in varlık hakkını savunduğunu açıkladı. Haması faşist olarak değerlendiren MLPD, "Hamas, Hizbullah ve hatta İran'ın faşist rejimi ile her türlü çapraz ekseni (sağ ve solun görünürdeki uzlaşmasının faşist taktikleri) reddeder. Hamas'ın anti-Semitik olarak meşrulaştırılmış hedefi, Filistinliler için bir perspektif olamayacak faşist bir İslam devletidir. Ancak toplumsal siyaseti ve toplumsal demagojisi ile kitlelerin bir kısmı üzerinde etkisi vardır. Faşist Hizbullah da Hamas'ın yanında yer almaktadır. Faşist İslami Cihad da işin içinde. Ancak yoğunlaşmanın ana sorumluluğu, faşistlerin katılımıyla aşırı sağcı Netanyahu hükümeti altındaki emperyalist İsrail'e aittir" dedi. Filistin halkıyla uluslararası dayanışmaya çağıran MLPD, "Filistin kurtuluş mücadelesinin en güçlü müttefikleri uluslararası işçi sınıfı ve tüm ülkelerdeki halk kitleleri, proleter enternasyonalizmidir. Ancak yanlış dostlara sahip olanlar doğru dostlarını hızla kaybederler. Devrimci dünya örgütü ICOR, Filistin kurtuluş mücadelesiyle antifaşist temelde bir dayanışma hareketi için daha önce birçok kez çağrıda bulunmuştur ve şu anda dünya çapında bir kez daha çağrıda bulunmaktadır" diye belirtti.

MÜCADELEYİ YÜKSELTME ÇAĞRISI
ICOR üyesi TKP-ML Ortadoğu Parti Komitesi "Tarihin bu gelişim seyrinden Ortadoğu'nun ezilen halkları azade değildir. Asırlardır süren mücadele siyonizmin, faşizmin ve tüm işbirlikçi dikta ve molla rejimleri ile emperyalist-kapitalist sistemin Ortadoğu'da ezilmesine kadar sürecektir. Filistin ve Rojava halklarının direnişleri bu mücadeleye örnek olmaya devam ediyor" açıklayarak her alanda faşizme ve siyonizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

*Dünyadaki siyasi partilerin açıklaması Ivana Benario tarafından ETHA için Türkçe'ye çevrilmiştir.