22 Eylül 2024 Pazar

Dünyanın açlık grevlerine sessizliği protesto edildi

Öcalan'a yönelik tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevlerine karşı sessizlik, Avrupa'nın birçok kentinde düzenlenen sessiz eylemlerle protesto edildi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi direnişlerine destek için Avrupa'nın çok sayıda kentinde eylemler düzenlendi.
 
BERLİN
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve açlık grevleriyle dayanışma amacıyla gerçekleşen eylemler sürüyor. Bugün öğlen saatlerinden itibaren ise Berlin kent merkezindeki Kudamm meydanında biraraya geler çok sayıda kişi eylem yaptı.
 
Alman devletinin hem başkent Berlin'de 4 Kürt aktivistin sürdürdüğü açlık grevi, hem de başta HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven olmak üzere dünyanın birçok merkezinde devam açlık grevi eylemini sessiz kalınması protesto edildi.
 
DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile Hewlêr'de açlık grevi eylemini sürdüren ve sağlık durumu gittikçe kötüleşen Nasır Yağız'ın fotoğrafları taşındı. "Faşizmle mücadele et, Abdullah Öcalan'a özgürlük" pankartının da açıldığı eylemde, açlık grevi direnişine dikkat çekmek amacıyla maske taktı.
 
Üzerinde açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının bulunduğu tişörtler de giyen eylemciler, Berlin'in sembollerinden olan yıkık kilise etrafında insan zinciri oluşturdu. Eylemde yapılan konuşmalarda ise Merkel hükümetine ve Alman medyasına açlık grevleri karşısında daha fazla duyarlı olmaları yönünde çağrılar yaptı.
 
Eylemciler daha sonra gruplar halinde Kreuzberg ilçesinde dayanışma amacıyla açlık grevi eylemini sürdüren Alman aktivistleri ziyaret etti. 6 Alman aktivistin katıldığı açlık grevi eylemi bugün ikinci gününde. "Heinrichplatz" meydanında açtıkları çadırda eylemlerini sürdüren aktivistler düzenlendikleri çeşitli etkinliklerle tecride ve açlık grevi eylemini anlatıyorlar.
 
HAMBURG
 
Almanya'nın Hamburg kentinde de sessiz bir eylem düzenlendi. Altona semtinde bir araya gelen kitle, beyaz önlükler giyerek, Avrupa devletlerinin sessizliğini kınamak amacıyla da ağızlarını bantladı.
 
Eylemde bir konuşma yapan Rojbin Kadın Meclisi'nden Leyla Ksya, "Açlık grevleri politik bir eylemdir" dedi. Eylemde "7000 Kürt açlık grevinde" pankartı da taşındı.
 
DÜSSELDORF
 
Almanya'nın Düsseldorf kentindeki eylemin adresi Konigsalle semtiydi. Burada düzenlenen eylem ile Öcalan'a yönelik uygulanan tecridin kırılması amacıyla düzenlenen açlık grevi eylemlerine karşı sessizlik protesto edildi.
 
KÖLN
 
Almanya'nın Köln kentinde de Kürdistanlıların eylem adresi Dom Kilisesi önüydü. Kitle Öcalan'ın üzerindeki tecride karşı sessizliğini ağızlarına siyah bant takarak protesto etti. Açlık grevinde olan 7 bin kişiyi sembolize eden 70 kişilik insan zinciri oluşturan kitle, açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarını taşıdılar.
 
MANNHEIM
 
Almanya'nın Mannheim kentinde de sessiz protesto eylemi HBF önünde düzenlendi. Kitle, ağızlarını bantlayarak, CPT ile AKP'yi protesto etti.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde de Rotebühlplaz'da bir araya gelen kitle Avrupa kurumlarının açlık grevlerine sessizliğini protesto etti.
 
Leyla Güven ile başlayan açlık grevleri eylemleri bugün ölüm sınırına yaklaştığı vurgusu yapılırken vijdan sahibi olan kurum ve çevrelere eylemi sahiplenme çağrısı yapıldı. Eylemde Leyla Güven ve Öcalan'a ait pankart ve dövizler açıldı. Açılan pankart ve dövizler de "Leyla Güven ölüm sınırında, cezaevleri kritik aşamada ses ver", "Öcalan'a özgürlük", "İmralı tecritti kırılsın" şiarları yer aldı.
 
LIMASSOL
 
Kıbrıs'ın Limassol kentinde de tecride karşı sessiz eylem düsenlendi. Birleşmiş Milletler (BM), CPT'nin sessizliğini kınayan kitle, Marina Meydanı'nda bir eylem yaptı.
 
Kefen giyen ve ağızlarını bağlayan kitle, sessizliğe karşı tepkilerini yaklaşık 3 saat ayakta durarak gerçekleştirdi. Eylemde "Sessizlik öldürüyor, 7000 kişilik açlık grevine sessiz kalmayın" yazılı dövizler de taşındı.
 
ATİNA
 
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Syntagma Meydanı'nda sessiz eylem düzenlendi. Beyaz yeleklerle oturma ve sessizlik eylemi yapan kitle, yüzlerine siyah bant çekerken, Avrupa, Kürdistan ve dünyada binlerce kişinin tecridin son bulması amacıyla grevde olduğuna dikkat çekildi.
 
Eylemde konuşan Şener Salih, Avrupa genelinde yayılan ve sayıları 7 bini aşan direnişçilerin sesi olacaklarını belirtti. Salih, "Başta CPT, Avrupa Konseyi ve Avrupa devletleri olmak üzere, tüm kurumlar derhal harekete geçmeli ve Türk devletinin bu hukuksuzluklarına dur diyerek görevini yapmalıdır" dedi.
 
Açlık grevi direnişleri ile dayanışmak amacıyla Atina'da bilgilendirme standı da açılacak.
 
Navenda Çanda Kurdistan ve Tevgera Ciwanên Şoreşger'in ortaklaşa organize ettiği eyleme PKK, MLKP, MKP, DKP, TKPML ve SYKP'nin içinde yer aldığı Türkiye- Kuzey Kürdistan Eylem Birliği Platformu destek verdi.
 
Eylemin yapıldığı meydana Öcalan ile Güven'in fotoğraf ve pankartları ile PKK, KCK ve HBDH'nin bayrakları asıldı.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde de sessiz eylem düzenlendi. Rennes Belediye Meydanı'nda bir araya gelen kitle, ağızlarını siyah bant ile kapattı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Zin Kadın Derneği üyelerinin düzenlediği eylemde Avrupa kurumlarının sessizliği de protesto edildi.
 
Eylemde açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin yer aldığı bildiri de dağıtıldı.