20 Eylül 2024 Cuma

Eğitim Sen: Mesleki ortaokullar çocuk işçiliğini artıracak tehlikeli bir adımdır

İlk olarak 4 ilde açılacağı duyurulan mesleki ortaokullara tepki gösteren Eğitim Sen, "Eğitim süreci içinde çocukların çok erken yaşlarda iş gücü piyasasına ayrılması, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve çocuk emeği sömürüsünün artmasına neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk olarak 4 ilde kurulacağı açıklanan meslek ortaokullarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

10 yaşındaki çocuklar için "işçilik okulu" anlamına gelen meslek ortaokullarıyla çocukların erken yaştan itibaren sermayenin ihtiyaçlarına uygun olarak yetiştirilmesinin planlandığı ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "MEB, Mesleki Eğitim Merkezleriyle (MESEM) 15 yaş altına indirdiği çocuk işçiliği yaşını meslek ortaokulları açarak fiili olarak 10-11 yaşına indirmekte kararlı görünmektedir. Meslek liseleri, çıraklık ve MESEM gibi politikalarla çalıştırılan çocuk sayısı 2 milyonu geçmiştir. Mesleki ortaokullar ile 10-11 yaş arası çocukların mesleki eğitime başlatılması planlanmakta, bu durum çocuk işçiliğinin dolaylı olarak meşrulaştırılması anlamına gelmektedir. Eğitim süreci içinde çocukların çok erken yaşlarda iş gücü piyasasına ayrılması, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve çocuk emeği sömürüsünün artmasına neden olacaktır."

'EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRECEK'
Mesleki eğitimin erken yaşta başlatılmasının öğrencilerin mesleki becerilerini artıracağı ve iş gücü piyasasında daha nitelikli bireyler yetişmesine katkıda bulunacağı iddiasıyla meslek liseleri bünyesinde mesleki ortaokulların açılmasının çocuk işçiliğini artıracağı ve eğitimdeki eşitsizliği derinleştireceği vurgulanan açıklamada, "Mesleki ortaokulların açılması, öğrencilerin çok erken yaşta meslek seçmeye zorlanması anlamına gelmektedir. 10-14 yaş aralığındaki çocukların, henüz kendilerini ve ilgi alanlarını tam olarak keşfetmemişken, belirli bir meslek dalına yönlendirilmeleri pedagojik açıdan sakıncalıdır" denildi.

'EĞİTİMDE SINIFSAL AYRIŞMAYI HIZLANDIRACAK'
Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ailelerden gelen öğrencilerin bu okullara yönlendirileceği ve eğitimden çok erken koparılarak düşük ücretli, güvencesiz işlere mahkum edileceği belirtilen açıklamada, mesleki ortaokulların, eğitimde sınıfsal ayrışmayı hızlandıracağı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Eğitimin amacı, öğrencilerin sadece iş gücü piyasasına hazırlanması değil, aynı zamanda onları eleştirel düşünen, yaratıcı ve donanımlı bireyler olarak yetiştirmektir. Mesleki ortaokullar yerine, daha kapsamlı bir eğitim modeli oluşturularak öğrencilerin çok yönlü gelişimleri desteklenmelidir. Meslek liseleri bünyesinde mesleki ortaokulların açılması, öğrenci gelişimi açısından ciddi riskler taşımaktadır. Eğitimde nitelikli bir reform yapılması gerekiyorsa, bu reformun çocukları erken yaşta meslek seçimine zorlamak yerine, onların yeteneklerini ve potansiyellerini ortaya çıkaracak şekilde planlanmasıdır. Eğitim, iş gücü piyasasına hizmet etmekten öte, bireyin bütüncül gelişimine odaklanmalıdır."