19 Eylül 2024 Perşembe

Eğitim-Sen: Okullarda 3 gün temizlik yetmez, kadrolu personel istihdam edilmeli

MEB bünyesindeki okullarda temizlik hizmetinin haftada üç günle sınırlandırılmasına tepki gösteren Eğitim Sen, okulların açık olduğu tüm günlerde temizlik hizmeti verilmesini ve kadrolu temizlik personeli istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada çoğunluğu kadınlardan oluşan temizlik işçilerini kölelik dayatıldığına da dikkat çekildi.

Eğitim Sen Genel Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki okullarda temizlik hizmetinin haftada üç günle sınırlandırılmasına tepki gösterdi.

Okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliğinin uzun süredir ciddi ve yakıcı bir sorun olmayı sürdürdüğü hatırlatılan açıklamada, birçok okulda bütçe kısıtlamaları nedeniyle kadrolu temizlik personeli istihdam edilemediğinden geçici çözümlerle yetinildiği belirtildi.

2024 yılında 60 bin 734 devlet okulu bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Yıllardır okullarda ihtiyaç olmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli görevlendirmesi yapılmamaktadır. Bugüne kadar bu ihtiyacın büyük kısmı, İŞKUR bünyesinde bulunan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılan işçilerle karşılanmaya çalışılmış, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiştir. MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım atmış ve yine İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUP) oluşturulmuştur" bilgilerini paylaştı.

OKULLARDA SADECE 3 GÜN TEMİZLİK YAPILACAK
İşgücü Uyum Programı'nın (İUP) okullardaki personel ihtiyacını karşılamak üzere temizlik, bakım ve onarım gibi destek hizmetleri için geçici süreli personel görevlendirilmesini kapsadığı ve haftada sadece 3 gün olduğu belirtilen açıklamada temizlik işçilerine günlük sadece 566,73 TL cep harçlığı ödeneceği ve kısa vadeli sigorta primlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağı kaydedildi.

TEMİZLİK İŞÇİLERİNE MODERN KÖLELİK DAYATILIYOR
Sigorta ödemesinin sağlık ile ilgili olacağı, çalışma sürelerinin emekliliğe yansıtılmayacağı da belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Eğitimlerin ardından, ilk 4 hafta boyunca 37,5 saatlik çalışma yapılırken, sonraki dönemlerde haftada 3 gün çalışılacak şekilde (22,5 saat) bir düzenleme yapılmıştır. Çalışma Bakanı İUP'ye kısa süre içinde 359 bin başvuru olduğunu, başvuranların üçte ikisinin (268 bin kişi) kadın olduğunu açıklamıştır. Hükümet tarafından artan işsizlik oranlarını düşük göstermek ve başta kadın emeği olmak üzere okullarda ucuz iş gücü istihdam etmek üzere hayata geçirilen bu uygulama kelimenin tam anlamıyla modern kölelik anlamına gelmektedir. Başvuranların büyük bölümünün kadın olması, hükümetin uzun zamandır gündeminde olan iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması politikası ile kadın emeğini esnek ve güvencesiz istihdam politikalarının merkezine yerleştirdiğini göstermektedir. Kadınlar açısından kadrolu-güvenceli istihdam olanakları sınırlandırılırken esnek güvencesiz çalışma koşulları ile kadınlar kamusal alan dışına çıkarılmakta, çalışma yaşamı cinsiyetçi bir anlayışla dizayn edilmektedir."

CİDDİ HİJYEN SORUNLARI OLUŞACAK
İktidarın tasarruf politikaları kapsamında okullarda temizlik hizmetlerinin 3 gün ile sınırlandırılmasının ciddi hijyen sorunlarına yol açacağına, öğrencilerin sağlığını riske atacağına vurgu yapılan açıklamada, "Normal koşullarda haftada 5 gün, kimi okullarda ise 'Destekleme ve Yetiştirme Kursları' nedeniyle 7 gün eğitim-öğretim devam ederken haftada 3 gün çalışacak personel ile okulların temizliği nasıl yapılacaktır? Geçici personel alımıyla okulların temizlik sorununda ciddi aksamalar yaşanması kaçınılmazdır" denildi.

'ACİL ADIM ATILMALI'
Okulların sadece bilgi aktarılan yerler olmadığı, aynı zamanda çocukların sağlıklı bir ortamda bulunmaları gereken yaşam alanları olduğu kaydedilen Eğitim Sen açıklamasında, "Temizlik hizmetlerinin yetersizliği, öğrencilerin sağlığını olumsuz etkilerken, eğitim emekçilerinin de iş motivasyonunu düşürmektedir. Temizlik, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve bu alan tasarruf yapılacak bir yer olmamalıdır. Öğrencilerimizin sağlığını ve eğitimin niteliğini korumak adına, temizlik hizmetlerinin eksiksiz sağlanması gerekmektedir. Bu karar geri alınmalı ve okullarımızda hijyen koşullarının iyileştirilmesi için acilen adımlar atılmalıdır. Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmasıdır. Eğitim Sen, bu konunun yakın takipçisi olacak ve öğrencilerimizin güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim alması için mücadele etmeye devam edecektir" denildi.