30 Eylül 2024 Pazartesi

Eksik: Kazanın sebebi ihmal ve denetimsizlik

Derik'te 21 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kazaya ilişkin Cengiz Holding'in ihmalkarlığına ve denetimsizliğe tepki gösteren HDP Milletvekili Eksik, Meclis'e soru önergesi verdi. 

Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Fabrikasından yük taşıyan TIR, ihmal ve denetimsizlik sebebiyle Mardin'in Derik ilçesinde kontrolden çıktı; 21 kişinin hayatını kaybetmesine, çok sayıda insanın yaralanmasına sebep oldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Habip Eksik, Türkiye'de bin taşıt başına en fazla kaza meydana gelen yerlerin; Bingöl, Hakkari, Bitlis, Siirt, Ağrı, Mardin gibi bölge illeri olduğuna dikkat çekti. Eksik, "İhmal, denetimsizlik, kontrolsüzlük, ana yolların şehir ve ilçelerin içinden geçmesi, nakliye sektöründeki sürücülerin ağır çalışma koşulları ve iş yükü gibi sebeplerden kaynaklı yoğunca trafik kazası yaşanmaktadır" dedi.

Kazaya sebep olan araçların bakımlarının düzenli yapılmadığı ve yük tonajlarının normalin üstünde olduğuna dikkat çeken Eksik, "Özellikle bakım ve onarım maliyetlerinin artmasına bağlı olarak firmaların araçlarının bakımlarını zamanında yaptırmadıkları, TÜV-TÜRK tarafından araç bakımlarının formalite şeklinde yapıldığı, araç muayenelerinin bilimsel yöntemlere uygun yapılmadığı; bu durumun denetlenmediği otobüs, kamyon ve TIR gibi araçların sürücülerinin sahip olması gereken psikoteknik belgelerinin, yeterli bir eğitim süreci yerine hızlandırılmış bir süreç sonrasında verildiği, sınavların denetlenmediği ve ayrıca birçok şoförün psikoteknik belgesinin bile olmadığı söyleniyor" dedi.

Olayın yaşandığı Mardin'in Derik ilçesinde Çevre yolu ihtiyacı olmasına rağmen yıllardır bu ihtiyaca cevap verilmediğinin altını çizen Eksik, çevre yolu yapılmayarak onlarca kazaya sebebiyet verildiğini ifade etti. İlçe merkezinden geçen yolun bariyer sisteminin olmadığı, sinyalizasyon eksikliği ve hız limitleri konusundaki denetimlerin yeteriz olduğunu söyleyen Eksik, şöyle devam etti: "Yol bariyerleri sinyalizasyon ve Mobil Elektrik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) olmadığı bilgisi bizimle paylaşılmıştır. Olay yaşandığı esnada yolun trafiğe kapatılmaması ve güvenlik görevlilerinin olay esnasında önlem almaması, sonuç olarak ikinci bir kazanın yaşanmasına sebep olmuştur."

Olayın yaşandığı bölgede uzun süre yol çalışması yapıldığının altını çizen Eksik, "Ana cadde olan İpek Yolu caddesinde tek şeritten ulaşımın sağlandığı ve bunun neticesinde yük tonajlı kamyonların  kontrol edilmeden çok sayıda kazaya sebep olduğu ve can kayıplarına yol açtığı bilinmektedir" dedi.

Yaşanan kazaya ilişkin Halkların Demokratik Partisi Iğdır Milletvekili Habib Eksik, Meclis'e soru önergesi vererek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti: 
🔹 "Mardin'in Derik ilçesinde çevre yolunun yapılmamasının gerekçesi nedir? Ağır tonajlı araçların yerleşke içinden geçmesi doğru mudur?
🔹 Ana yolun etrafında niçin bariyer sistemi bulunmamaktadır?
🔹 Yol yapım çalışmalarının uzamasının gerekçesi nedir? Yol yapım ihalesini hangi firma almıştır?
🔹 Yerleşke içerisinde sinyalizasyon ve Mobil Elektrik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) gibi kazaları önleyen caydırıcı sistemler var mıdır?
🔹 Yerleşke içerisinde etkili bir hız sınırlama yöntemi niçin sağlanmamıştır?
🔹 Araç muayenelerinin Tüv-Türk tarafından formalite şeklinde yapıldığı ve  bu konuda denetimlerin yetersiz olduğu doğru mudur?
🔹 Nakliye firmalarının iş sağlığı ve güvenliği hizmetini yeterince alınmadığı ve bu durumun denetlenmediği doğru mudur?
🔹 TIR, Otobüs, ve Kamyon gibi araç sürücülerinin psikoteknik belgelerinin formaliteden verildiği ve bu konunun yeterince denetlenmediği doğru mudur?
🔹 Art arda meydana gelen iki kaza arasında geçen süre farkı ne kadardır? ilk Kaza esnasında ve sonrasında güvenlik görevlilerinin önlem alma noktasında yeter?"